wyczuwalnym aromatem cebuli i sosu sojowego smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich zmianach. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2-3 cytryny 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 400ml piwa 150ml ciemnego sosu sojowego 2-3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego(...)ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Piwo łączymy z sosem sojowym i cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną. Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h. Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut
Pyry na Gazosobę): 143 kcal Łatwość przyrządzenia: normalne Całkowity czas wykonania: 60 minut Składniki pomidor — 2 duże sztuki pierś kurczaka — 1 sztuka rosół — 2 szklanki koncentrat pomidorowy — 1 łyżka masło — 1 łyżka makaron ryżowy — 5 łyżek sól — szczypta czarny pieprz — szczypta cytryna — 1 sztuka Przygotowanie Umyć(...)kurczaka, włożyć do garnka i ugotować do miękkości. Wyjąć kurczaka, podzielić w kawałki ręką. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone w kostkę pomidory, przykryć i dusić 3-4 minuty. Dodać koncentrat, wlać rosół i przykryć. Gotować 10 minut. Dodać ugotowanego kurczaka i wsypać makaron, zamieszać i gotować, aż makaron zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać sok z cytryny
Tureckie Przepisyjest za gęste wystarczy podlać jeszcze bulionem. Smacznego! Jeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG SAŁATKA Z TUŃCZYKA
potrawyregionalneMocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne! Kurczak rewelacyjnie komponuje się z ekologicznym makaronem z gryki, który otrzymałam od Firmy Fabijańscy. Smak dopełniają przyprawy z Firmy Skworcu i Piątnica! Naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 300 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka masła 100 g szpinaku Farsz(...)filetu z piersi kurczaka 4 łyżki oleju z cytryną i bazylią 2 ząbki czosnku 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka liścia lubczyku Piątnica (tu kupisz) Sól Pieprz 1 kalarepa 1 cebula 1 por 10 pieczarek 100 g makaronu gryczanego FABIJAŃSCY ( klik) Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy
VioletoweKucharzeniekiszone cytryny dwukrotnie - na imprezę dla znajomych przygotowałam dip jogurtowo-czosnkowy , do którego dorzuciłam kawałek posiekanej skórki (efekt był bardzo dobry), a następnego dnia zrobiłam marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami , na który przepis przedstawię Wam w kolejnym poście. To pokazuje, że kiszone cytryny znakomicie sprawdzają się w tradycyjnych daniach marokańskich, ale nic nie stoi na przeszkodzie(...)jako domowy lek na choroby żołądka . A Wy do czego wykorzystujecie kiszone cytryny? W kolejnym poście przedstawię Wam przepis na klasyczny, bardzo sławny marokański tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami. Będę Wam również referować moje dalsze przygody ze słoikiem kiszonych cytryn
Chilli Czosnek i Oliwakurczaku - wyszedł aromatyczny i delikatny. Źródło przepisu. Po inne przepisy zajrzyjcie do: Wiosenki , Karoliny , Gosi , Patryka , Małgośki i Eli . Składniki /dla 2 osób/: 4 podudzia z kurczaka 1 cytryna 50 ml białego wina 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka oregano 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy 3 ziemniaki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać i osuszyć(...)kawałki. Ułożyć je na brzegach naczynia żaroodpornego. W środku położyć podudzia. Wszystko zalać pozostałą oliwą i marynatą, posypać rozmarynem i włożyć pomiędzy nieobrane ząbki czosnku. Na kurczaku ułożyć pokrojoną w plasterki drugą połówkę cytryny. Piec pod przykryciem w temp. 200 C. przez około godzinę. Następnie zdjąć pokrywę i zapiekać do zrumienienia ziemniaków i cytryny
Pasja Smakukostkę 4 - 6 ząbków czosnku, posiekanych ok 2,5 cm kawałek imbiru, obrany, drobno pokrojony ok 400 g pomidorów z puszki lub świeżych sok z 1/2 cytryny 300 ml bulionu z kurczaka ok 150 g oliwek bez pestek ( dałam czarne) 2 kiszone cytryny, pozbawione pestek i pokrojone w małe cząstki (opcjonalnie) garść natki pietruszki - pokrojona garść kolendry - pokrojona przygotowanie(...)imbir i smażyć kolejną minutę. Przełożyć mieszaninę cebuli do misy wolnowaru, a na patelnię wlać bulion, zagotować zeskrobując wszystkie smaki drewnianą łyżką. Do wolnowaru dodać pomidory, kurczaka, sok z cytryny, oliwki i kiszoną cytrynę. Dodać bulion z patelni, lekko posolić i popieprzyć. gotować 3 -4 godziny w ustawieniu high lub 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Mięso
Stare Garygotowe a w razie potrzeby czas wydłużyć. Najlepszy w tym daniu jest nie kurczak (oczywiście też jest smaczny) ale cytrynowy ryż. Bardzo, bardzo polecam! składniki 5 ud kurczaka ( skórę i kości zostawić) marynata: skórka otarta z 1 - 2 cytryny 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka suszonego oregano 4- 6 ząbków czosnku, roztarte(...)oregano 3/4 łyżeczki soli pieprz 1 kiszona cytryna pozbawiona pestek i pokrojona w kostkę (opcjonalnie) do podania: drobno posiekana natka pietruszki świeżo starta skórka cytrynowa przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Cytryny wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć potrzebną ilość soku Połączyć składniki marynaty, umieścić razem z kurczakiem w plastikowej torebce ( najlepiej z zamknięciem strunowym) wymieszać, torebkę zamknąć
Stare GarySkładniki: 4 podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy(...)szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, kurczaka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą
Moja Galeria Smakutemu takie specjalne naczynie do pieczenia kurczaka, którego nigdy w życiu go nie użyłam. Aż wstyd :) To co? Podnosimy cholesterol? :P Składniki: 1 kurczak w całości (ok. 1,5 kg) 1 cytryna pokrojona w plastry Na marynatę: 1/2 główki czosnku 4 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki soli morskiej(...)warzywnego Składniki na marynatę połączyć Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i albo nadziać na naczynie takie jak moje (może być butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSałatki z kurczakiem bardzo często goszczą na moim talerzu i to za każdym razem w innym wydaniu. Tym razem wykorzystałam pierś z kurczaka marynowaną w cytrynie, bazylii i oliwie truflowej. Do tego soczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką(...)PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min. 2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jak zaczną się złocić dodać cukier, sól i masło. Podgrzewać
DefinicjaSmakuZiemniaki ugotowałam w mundurkach na miękko i kiedy wystygły obrałam ze skórki. Wyjęłam kurczaka z piekarnika, polałam wytworzonym sosem. Wokół kurczaka rozłożyłam ziemniaki. Kurczaka polałam łyżką oleju i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie formę z kurczakiem wyjęłam i obok ziemniaków rozłożyłam paprykę i bakłażana. Dodałam oliwki i czosnek. Całość oprószyłam świeżo zmielonym(...)wszystko polałam wytworzonym sosem. Po upieczeniu sprawdziłam czy kurczak jest upieczony. Jeśli po wbiciu noża w najgrubsze miejsce kurczaka wycieka przeźroczysty sok to znak, że kurczak jest upieczony, jeśli sok jest różowy, koniecznie trzeba włożyć kurczaka do dopieczenia, aż mięso będzie miękkie. Kurczaka przełożyłam na deskę, wyjęłam z niego cytrynę i wyrzuciłam, a kurczaka podzieliłam na porcje. Ułożyłam
Kuchnia u KrysiProponuję popularny filet z kurczaka w nieco bardziej wyrafinowej odsłonie. Faszerowany mielonymi migdałami, doprawionymi skórką cytrynową i zieloną pietruszką będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Z banalnych składników możesz przygotować danie do zaserwowania nie tylko na nieoficjalnym obiedzie. Składniki: 5 gałązek pietruszki 2 filety z kurczaka 40 g obranych migdałów 1 łyżeczka skórki z cytryny bio 1 łyżka creme fraische(...)każdej strony. Mięso przełożyć na małą blaszkę lub do naczynia żaroodpornrgo (lub ułożyć bezpośrednio na ruszcie) i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut, bez nawiewu kurczaka podałam z "fałszywym ryżem" z kalafiora. Na przepis zapraszam tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kochają makarony. Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 3 łyżki oliwy z oliwek * dowolny mix warzyw * makaron pełnoziarnisty * sól, pieprz , zioła prowansalskie * łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Kurczaka zamarynować w oliwie, ziołach i soku z cytryny. Makaron ugotować. Na rozgrzanej patelni przesmaży kurczaka, dodać warzywa i trochę wody. Dusić do miękkości. Całość wymieszać z makaronem
Magiczne Życie Martyprzygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji: 4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany(...)płynu dolewamy bulion oraz białe wino i trzymamy przez chwilkę na dużym ogniu. Następnie dolewamy śmietanę i kontynujemy gotowanie na dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka podajemy wraz z rissoto polane sosem winno-śmietanowym i posypane natką zielonej pietruszki. Smacznego
Kolizje Smaków