kurczak z cytryną - 1632 przepisów (strona:7/109)

Szaszłyki z kurczakiem i papryką 160

całkiem sporą partię jedzenia.   Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek Marynata: przyprawa do kurczaka imbir mielony chili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś ma taką możliwość.  Pieczarki obrać, przekroić na pół lub pozostawić w całości

Pasja Smaku
Orientalny kurczak na czerwono 228

cebula 1 puszka krojonych pomidorów 3 zielone papryczki chilli 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka imbiru 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego sok z 1 cytryny Przygotowanie: Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i siekamy drobno. Papryczki rozcinamy na pół, oczyszczamy z nasionek i drobno kroimy. Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklamy(...)oleju. Dolewamy pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy papryczki, sok z cytryny i przyprawy. Mieszamy dokładnie i gotujemy około 5 minut, aż pomidory zupełnie rozmiękną. Dodajemy kurczaka, dolewamy powoli pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 15-20 minut (aż kurczak zmięknie), co jakiś czas mieszając. Podawać z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Kurczak w jogurcie Murgh Korma 128

kraju bogatego w mnóstwo aromatycznych przypraw. Według wierzeń hinduskich żywność jest darem bożym i proces jego przygotowania wymaga należytego szacunku i powagi. Inspiracja Książka Kuchnia hinduska Składniki 1 kurczak 1/2 cytryny 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 1 duża cebula(...)ząbki czosnku 4 nasiona kardamonu 1 łyżeczka imbiru 4 goździki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki wiórków kokosowych Kurczaka podzielić na porcje i usunąć z niego skórę. Natrzeć mięso sokiem z cytryny i włożyć do miski. Jogurt wymieszać z kolendrą, kminem, kurkumą i imbirem. Wlać do mięsa i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. W rondlu rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Grillowanie kurczaka na rożnie – Włoski kurczak z rożna, kurczak Huli Huli oraz kurczak z sosem z melasy i cherry 207

pieprzu do glazury: 1 szklanka octu balsamicznego 1/3 szklanki dżemu z gruszki 2 łyżki miodu dodatki: 1 duża cebula przekrojona na połowę 1 cytryna przekrojona na połowę Przygotowanie: Czas przygotowanie: 25 minut, Czas grillowanie 120 min. Kurczaki oczyścić, przyciąć nadmiar skóry i tłustych elementów, Przemyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki przyprawy połączyć i natrzeć nią kurczaka na zewnątrz i wewnątrz(...)Kiedy glazura nabierze konsystencję syropu i zredukuję się około o połowę zdjąć z ognia, odstawić na bok i ostudzić. Następnie rozgrzać grilla do średniej temperatury. Do każdego kurczaka włożyć jedną połówkę cytryny i cebuli. Umieścić kurczaki na rożnie i grillować około 1 ½ godziny do 2 godzin. Po pierwszych 30-40 minutach grillowania natrzeć przygotowaną glazurą. Przed cięciem i serwowaniem kurczaka

naRuszcie
Fricassee z piersi kurczaka. 1211

znaleźć marchewka, zielony groszek ,pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki

Kulinarny karnet Christophera
Podudzia kurczaka marynowane w miodzie 203

przygotowania: 5 minut + 20 minut marynowania +40 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8 podudzi kurczaka 5-6 łyżeczek miodu 4 łyżeczki sosu sojowego 1 ząbek czosnku Cytryna Ostra papryka   Kurczaka myjemy i odcinamy nadmiar skórki. W misce umieszczamy miód, sos sojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy

Kolizje Smaków
Kurczak z pomidorami i estragonem w białym winie. 176

adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sok z 1/2 cytryny 500 g pomidorów koktajlowych (najlepiej różnych rodzajów i kolorów) pęczek świeżego estragonu lub łyżka suszonego sól i pieprz Wykonanie: Przyprawić kurczaka delikatnie solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka(...)łyżką zeskrobać z dna patelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem. Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać

zadanie-gotowanie
udka kurczaka z cytryną, imbirem i miodem 136

składniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Faszerowane pomidory w greckim stylu 163

kuchnia śródziemnomorska. Dzisiaj postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu(...)palce, sitko, lub za pomocą specjalnego urządzenia, tak, żeby pestki z cytryny nie dostały się do dania, gdyż mają one niezbyt przyjemny gorzki smak. Mięso dokładnie wymieszałem, tak aby całe obtoczyło się w marynacie i odstawiłem do lodówki, aby smak mięso wzbogacił się o smak marynaty. Ponieważ kurczaka pokroiłem w drobną kostkę, wystarczającym czasem marynowania mięsa był czas 15 minut

Wyprawy kulinarne
Udka kurczaka w pomidorach z piekarnika 163

włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka. Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem. Składniki: 5 udek z kurczaka sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki oleju sól, pieprz papryka(...)czosnku - opcjonalnie 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu balsamicznego oregano Wykonanie: nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszaź z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa cytrynowa z kurczakiem 162

Letnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy(...)poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Szaszłyki z brzoskwiń i kurczaka 184

minut (oraz 3h marynowania mięsa) Ilość porcji: ok. 8 szaszłyków Składniki: 500 g mięsa z kurczaka Pół puszki brzoskwiń Jogurt naturalny około 150ml. Łyżeczka soku z cytryny Przyprawa złocista do kurczaka Mięso myjemy i tniemy na kawałki. Do miski wlewamy jogurt naturalny, sok z cytryny   i dodajemy przyprawę złocistą do kurczaka. Przyprawy dajemy na tyle by jogurt zmienił kolor

Kolizje Smaków
KURCZAK CYTRYNOWO-MIODOWY 130

Prosty, ale o niebanalnym smaku kurczak. Z aromatem cytryn i miodu. Lekko czosnkowy i rozmarynowy. Do dzieła…   Co potrzebne:   4 udka 4 podudzia   do marynaty: 4 łyżki miodu 2… Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Kurczak pieczony wg Jamiego 190

mieć gości i Wam polecam zrobić to samo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego(...)całą cytryną i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut. 3. Odcedzić i odparować, wyjąć cytrynę i czosnek.  4. Gorącą cytrynę nakłuć delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerować ząbkami czosnku, cytryną w całości i tymiankiem, umieścić na blasze i piec przez 45 minut w 190st.C.               W wytopionym tłuszczu

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania