Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. Składniki dla 3-4 osób: 300 g makaronu spaghetti; 1 duże dojrzałe awokado; 200 ml śmietanki; pierś z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka soku z cytryny; posiekana natka pietruszki; oliwa do smażenia; świeżo zmielony pieprz; sól; Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie. Wstawiamy(...)wodę na makaron i gotujemy go al dente. Miąższ z awokado, śmietankę, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy powstały krem do smażącego się kurczaka. Podgrzewamy delikatnie, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i od razu podajemy. Smacznego
Miksturownikpuszce z piwem. Zrobiłam i nie żałuję, wyszedł super soczysty dzięki natarciu go masłem z przyprawami także pod skórą i bardzo aromatyczny dzięki plasterkom cytryny. Dodatkowo dorzuciłam kilka ziemniaków, które piekły się wraz z kurczakiem i tak powstał kompletny obiad prawie bez wysiłku. Zrobiłam tylko jeden błąd, otóż umieściłam kurczaka w piekarniku na najniższej półce, w związku z czym(...)miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą i resztą przygotowanej przyprawy. Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij
karmelowynajmniejszych pieczarek, 1 czerwona papryka, ½ główki cebuli, ponadto: świeży tymianek, świeży rozmaryn, sól do smaku, 1 szt. trawy cytrynowej, ½ cytryny, 1 łyżka masła klarowanego, 100 ml wody, pieprz czarny do smaku, 200 g kaszy jęczmiennej pęczak. Przygotowanie: Kurczaka płuczemy i wkładamy do zimnej wody z 2 kopiastymi łyżkami soli na ok. 1 godz.( można dodać kilka kostek lodu(...)rozkruszone liście laurowe, papryczkę chili, cząber, miętę, paprykę wędzoną i słodką, całość rozcieramy w moździerzu. Kurczaka wyciągamy z wody, suszymy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy cytryną. Następnie wklepujemy przygotowaną mieszankę przypraw. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zawiązujemy końce i wkładamy do lodówki na ok. 4 godz., można na całą noc. Kurczaka wyciągamy z worka, przecinamy wzdłuż mostka
Moniki Smakołykiwyglądu niby zwykłe kawałki kurczaka, ale w smaku to bardzo smaczne kąski. Pierwszy raz marynowałam je w soku z cytryny i nawet nie spodziewałam się takiego efektu. Myślałam, że mięso będzie kwaśne ale nie było, było za to bardzo soczyste i delikatne, mięciutkie i bardzo szybko się usmażyło(...)panierka z orzeszków dodała im ciekawego smaku i niestety też.... kalorii. Ale takich dań przecież nie jada się na co dzień. Składniki: podwójny filet z kurczaka sok z 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej kolendry 4 łyżki orzeszków ziemnych 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Mięso pokroić na kawałki. Sok z cytryny wymieszać z solą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałodyg szparagów zielonych 1/2 cebuli 50 g sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę. Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię(...)koniec wlać do ryżu wino - odparować. Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać. Smacznego
kolorowotorcikowoLubisz mięso drobiowe, por nie obcy Tobie ? To zatem danie dla Ciebie ! Składniki podwójna pierś kurczaka sok z cytryny sól pieprz 2 dymki natka pietruszki 1 łyżka musztardy kilka plasterków wędzonego bekonu 1 łyżka mąki 4 pory 200 ml bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 żółtko 250 ml śmietany 18 % Przygotowanie Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem
R'n'G Kitchenwieczorne chwile przed tv dziś wcinam taką sałatke z kurczakiem. To bedzie moja kolacja, próbowaliście? Składniki: opakowanie miksu sałat z rukolą 30 dag piersi z kurczaka pól granata kilka pomidorków koktajlowych łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka miodu Wykonanie: Piers kurczaka oprószamy solą i pieprzem , obsmażamy na rumiano na patelni. Gotowe kroimy w plastry. Na talerz wykładamy(...)miks sałat, układamy piersi kurczaka. Posypujemy owocem granatu, układamy połowki pomidorków. Sok z cytryny mieszamy z miodem i oliwą, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchniDanie to możemy zaliczyć do wzmacniająco-odchudzających. 1 udko kurczaka ½ pomarańczy -sok ½ cytryny -sok 20 g masła ½ selera naciowego 2 łyżki uprażonych migdałów,pini,słonecznika sól, pieprz Usmażyć udko i zdjąć z patelni. Trzymać w cieple. Na patelnię wrzucić pokrojony na cienkie plasterki seler naciowy. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny (wcześniej sparzyć!),dodać do soku i polać
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1,5 cytryny 80 ml oliwy 2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS 2 łyżki tymianku świeżego ( listków) 2 łyżki rozmarynu KAMIS 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka. Przygotować marynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę
kolorowotorcikowociekawe połączenie ryby z ananasem. Oczywiście dołączam przepis do wyzwania z Winiary . Składniki: 1 ananas 500 g filetów łososia 2 opakowania WINIARY POMYSŁ NA... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem cytryna 100 g śmietany 18% Wykonanie: Cytrynę dokładnie umyć w gorącej wodzie i zetrzeć skórkę. Z łososia ostrym nożem zdjąć skórkę. Pokroić w duże kawałki i zalać w miseczce
Pasja Smakukiełbasa, spróbujcie koniecznie tych szaszłyków. Greckie szaszłyki souvlaki można zrobić z wieprzowiny lub mięsa kurczaka. Wolę tutaj zdecydowanie mięso drobiowe, które daje potrawie niesamowite wrażenie lekkości i świeżości. Zapisz Mięso z kurczaka oczyszczamy z błonek i ścięgien, kroimy w centymetrową kostkę. Mieszamy sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i oregano, przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Do marynaty wkładamy pokrojonego(...)dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek 7 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Karo in the KitchenKafir szczypta soli do smaku szczypta brązowego cukru nie rafinowanego do smaku 1 goździk plaster pomarańczy plaster cytryny 1/2 szklanki konserwowego groszku 1/2 szklanki mleka lub śmietanki kokosowej 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki Pierś z kurczaka umytą i osuszoną pokroić w średnią kostkę. Posypać curry(...)kurkumą , szczypta soli. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać wcierając przyprawy w mięso. W rondlu rozgrzać pozostały olej z masłem. Wrzucić listki Kafiru, goździk, plastry pomarańczy i cytryny i chwilę smażyć. Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano. Wlać śmietankę ( mleczko ) kokosową i wsypać wiórki kokosowe. Gotować 5 minut na sporym gazie tak by część płynu odparowała. Wyjąć liście Kafiru, pomarańcz
Buniabaje w kuchniwiecie jak wykorzystać ;-) Aromatyczny kurczak z piekarnika składniki: 6 nóżek kurczaka 2 laski wanilii 1 laska cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka miodu 1 cytryna 2 liście laurowe sól, pieprz 1,5 szklanki wody wykonanie: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Każdą nóżkę doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy odrobina oliwy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy(...)cytryny, rozcięte na pól laski wanilii, miód, kurkumę, cynamon. Wszystko zagotowujemy. Do naczynia z kurczakiem kładziemy liście laurowe i wanilię wyłowioną z garnka oraz wlewamy część przygotowanej mikstury tak by skropić nią kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 2 godziny. Od czasu do czasu zraszamy mięso przygotowanym sosem
Przysmaki Karolkiłodygi świeżego jarmużu, jeśli kupimy w paczce to potrzebna garść lub dwie mały granat kukurydza Złocista Bondelle - 1/2 puszki 425 ml pojedyncza pierś z kurczaka olej, sok z cytryny carry, sól, pieprz Przygotowanie : Jarmuż umyć ( jeśli mamy świeży z ogródka ), drobno pokroić Kukurydzę osączyć, granat obrać Umyty filet z kurczaka pokroić, posypać carry, solą, ewentualnie pieprzem - usmażyć
Proste Potrawy