Zupę tą zrobiłam z pozostałości jakie mi zostały po zrobieniu kiełbasy drobiowej. Patrz tu http://kuchniapokolen.pl/pyszna-kielbasa-drobiowa/ Jeśli nie robicie takiej kiełbasy to wcale nie przeszkadza
Kuchnia PokoleńPonoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por (biała część) 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Grzyby
R'n'G KitchenHej! Na dworze zimno. W taką pogodę idealną będzie rozgrzewająca zupa z kurczakiem gros i papryczką chili. Dałam jej tylko odrobinę, a i tak zadziałała wspaniale
Tylko pyszniestarty dowolny ser i śmietanka J Na 4 porcje Składniki: 35 dag grubego makaronu np. gnocchi 1 podwójny filet z kurczaka 2 cebule dymki ze szczypiorem 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia 2 -3 ząbki czosnku Kawałek pora ¾ szklanki słodkiej śmietanki do gotowania 18% może być też 30 % 1 szklanka startego żółtego sera np. cheddar
Wanilia i KardamonPolecam to danie, możesz serwować z makaronem, ryżem lub indyjskim chlebkiem. Jest ostre i pyszne. Mięso pokroić na podłużne kawałki o grubości 1 x 1 cm
Kuchnia Pokoleńkurczaka 1-2 łyżki masła 1,5 papryki (u mnie pół zielonej,pół czerwonej, pół żółtej) 1 mały por papryka czerwona w proszku sól pieprz koperek suszony WYKONANIE: 1. Spód pojemnika żaroodpornego wysmarować masłem. 2. Mięso pokroić w paski około 1-2cm, przełożyć do pojemnika. 3. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką w proszku i koperkiem. 4. Pora pokroić
Dziś Ja gotujekurczaka 1-2 łyżki masła 1,5 papryki (u mnie pół zielonej,pół czerwonej, pół żółtej) 1 mały por papryka czerwona w proszku sól pieprz koperek suszony WYKONANIE: 1. Spód pojemnika żaroodpornego wysmarować masłem. 2. Mięso pokroić w paski około 1-2cm, przełożyć do pojemnika. 3. Mięso obsypać solą, pieprzem, papryką w proszku i koperkiem. 4. Pora pokroić
Dziś Ja gotujeszybkie jedzenie:). Jego przygotowanie nie powinno zająć nam dłużej niż 30 minut. Wieprzowinę po chińsku lubię chyba nawet bardziej niż kurczaka w tym wydaniu. Przepis na 4 porcje. 400g łopatki lub szynki wieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej
Szefowa kuchniTaki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków
Kuchnia PokoleńTo danie najlepiej podawać z ryżem. Ja użyłam dzikiego ciemnego ryżu. On jest pół na pól z białym. Jeśli nie lubicie z winem to można zamienić
Kuchnia Pokoleńrozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela angielskiego -1/2 łyżeczki
Kulinarne przemysleniapodsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia ono swoją konsystencję na całkowicie stałą, dlatego warto
Kulinarne zapędy Kokosafajny pomysł na codzienny obiad. Jest to jedno z wielu dań, które możemy przygotować dzień wcześniej :) Idealne o każdej porze dnia a nawet na przekąskę! Składniki na 4 naleśniki (dla 2 osób): farsz: 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów parmezan przyprawa do kurczaka olej do smażenia ciasto: 1 jajko
Alutka-Gotujebabcia. Kwintesencja smaku, rosół dla nas idealny. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek
R'n'G Kitchenpory mięsem mielonym nadziewałam paprykę. Tym razem zamieniałam ją na cebulę. W lodówce miałam zapas filetów z udek kurczaka. Wydobyłam z głębi szafki maszynkę do mielenia i jej użyłam. Mięso drobiowe można zastąpić wieprzowym. Cebula ma przyjemny słodkawy smak i to najbardziej mnie w tym daniu urzeka. Najlepiej podawać je z ulubionym sosem. Tydzień z hasłem wymyślonym przez Maćka
zadanie-gotowaniemieć w zanadrzu co nieco. Zapraszamy na pyszną zupę buraczaną 35 min ok. 3,5 l składniki: 4-5 skrzydełek kurczaka 3-4 marchewki 5 średnich buraków 3 średnie ziemniaki ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz pietruszka seler por wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Nastawiamy 3 l wody i wrzucamy skrzydełka. Gotujemy ok. 40 min. pozbywając się w międzyczasie szumowin
Ania i Marcin gotująłyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej
potrawyregionalneobiad, przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodówce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć pierś z kurczaka i kilka dodatków, jakich to zależy od tego, co jest w lodowce. Dzisiaj trafiły do nich pieczarki, por i ananas. Smaczne, lekko słodkie i zaskakujące. Te kotleciki są u nas bardzo częstym obiadem. Polecam . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła śmietana
Kuchnia po mojemuUwielbiam drobiowe żołądki!Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach
Walijskie Pichceniejednej strony intrygująco, z drugiej zaś... sami zresztą zobaczcie:- pędy bambusa- kiełki fasoli- grzybki mun - papryka- marchew - por - cebulaLubię wyzwania, ale nie lubię warzyw, jednakże po krótkim zastanowieniu postanowiłam zobaczyć, ile ta cała chińska kuchnia jest warta. Do warzywek oczywiście mięsożernie dodamy kurczaka, a dla urozmaicenia do całości przyrządzimy smażony ryż z curry.Składniki:- 1 opakowanie chińskich warzyw na patelnię
Kulinarne zapędy Kokosaczęsto robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym
Gotuję Testujęaromatu, cudownych smaków, które rozgrzewają i przypominają słoneczne dni. Składniki 5 skrzydełek z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki 2 gałązki estragonu 1 ząbek czosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej 3 łyżki(...)Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych, zwiędłych liści, większe kroimy na pół. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanym oleju, smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy
R'n'G KitchenDziś pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami, delikatna, soczysta, ziołowa, pyszna! Mięso marynuję całą noc, jeśli nie macie czasu zamarynujcie ją rano, odstawcie do lodówki i w porze obiadowej przygotujcie. Można do tego zestawu dodać podduszone z lubczykiem i ostrą papryką plastry pieczarek, szpinaku, posypać parmezanem lub żółtym tartym serem. Tak przygotowane mięso można także obsmażyć krótko(...)strony na patelni, następnie upiec koło 20 minut. Kotlety podaję z ziemniakami pieczonymi, puree lub prosto z wody z koperkiem oraz buraczkami lub surówką, mixem sałat, mizerią. Polecam! Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 kulka mozzarelli 125 g 5 suszonych pomidorów pokrojonych w paski 2 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów olej
Zasmakuj Kuchniżelaza, cynku i fosforu. Jedna porcja zupy krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry i jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek
W kuchni Katiezimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny. Można użyć skrzydełek z kurczaka lub porcji rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast pora kroimy na pół. Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa
KuchcikoweLoveŚnieżyca. Brak weny. Cisza wkrada się każdy kąt. W końcu nadeszła prawdziwa zima. O tej porze zawsze mamy ochotę na coś ciepłego, co nas rozgrzeje po mroźnym spacerze. Pewnie wielu z Was lubi masło orzechowe. Niezastąpione do owsianki, naleśników czy deserów. Ale czy próbowaliście łączyć je z mięsem? Jeśli nie, to spróbujcie, bo na prawdę warto. Możecie początkowo zmniejszyć(...)jego ilość, jeśli nie jesteście przekonani do smaku. Jednak połączenie masła orzechowego, słodkich batatów i mięsa z kurczaka jest bardzo interesujące :) Poniższy przepis znajdziecie również w aktualnym wydaniu "Życie ze Smakiem" . Składniki: 4 pałki z kurczaka 1 duża cebula 2 bataty 4 ząbki czosnku kawałek imbiru 30 g orzechów puszka pomidorów 3 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól
My simple kitchenjest skarbnicą kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciągu. Prawdziwa perła wśród kasz! Jeśli do tego pory nie mieliście jej w swojej kuchni – warto wprowadzić do diety! Nie pożałujecie! Ja przygotowałam dziś z niej pyszną „potrawkę” z kurczakiem i pomidorami. Aromatyczna, sycąca, a zarazem lekka. Idealna na letni obiad! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * kasza bulgur
Ostra na SłodkoPasta kanapkowa z wędzonego kurczaka - świetnie smakuje z kiełkami rzodkiewki lub rzeżuchą! Śniadania są moją zmorą :) Wszędzie dookoła sztuczne wędliny, o parówkach w ogóle lepiej się nie wypowiadać, a serki śniadaniowe czy owsianki (fuj!) to kompletnie nie moja bajka. Najchętniej codziennie jadłabym jajka, ale te wiejskie od "szczęśliwej kury" też mają(...)ceny z kosmosu. Albo kanapki z pomidorem, ale sami wiecie jak smakuje pomidor o tej porze roku! Jak żyć?Tak sobie więc wymyśliłam, że zacznę robić pasty śniadaniowe z tego, co akurat będzie pod ręką, a że akurat była wędzona pierś z kurczaka... i niewiele więcej... to na początek pasta bardzo prosta i smaczna :)Z podanej ilości składników wychodzi
Kraina Tysiąca Smakówćwiartki - uda (jeśli kurczak jest tłusty lub duży biorę jedną) 2 skrzydełka 300 g mięsa wołowego, najlepiej antrykotu lub kawałek karkówki 9 ziaren czarnego pieprzu 7 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 duża cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera 1/5 kapusty włoskiej lub kilka dużych liści zewnętrznych 1/2 pory (od korzenia(...)ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki pietruszki łodygi selera zielone z liśćmi (ja mam zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ w trakcie
Kuchnia Prezydentowejmarchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe 6-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej świeży imbir 4-5 cm kawałek 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżka majeranku Wykonanie: opłukane grzbiety kurczaka i indycze golonki zalać zimną wodą i zagotować. Zdjąć szumowiny(...)flaki odcedzić, ostudzić i pokroić w 1-cm paski do rosołu dodać pokrojone flaki i gotować do miękkości. Gotowałam jeszcze 1,5 godziny warzywa wyłowione z rosołu (oprócz pora) zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej, następnie połączyć z flakami. Dodać pokrojone mięso z rosołu i wszystkie przyprawy, gotować jeszcze 10-15 minut podawać posypane zieleniną z pieczywem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!