pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzez ten czas,szukając własnego smaku. Robię je od tamtej pory dość często, bo jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Co więcej, sprawdziło się rewelacyjnie na imprezy, ponieważ na zimno smakuje równie dobrze. I na przyjęcie dla dzieci, bo małe, apetyczne kawałki panierowanego kurczaka można wziąć w rękę i zjeść, nie przerywając zabawy. ;) A poza tym to naprawdę
Kuchnia Prezydentowejdoskonałych włoskich dań. I nie zrażajcie się zdjęciami; robiłam je zaraz po przygotowaniu, niestety o tej porze roku już w sztucznym świetle. Robiłam co mogłam, ale są jakie są. :) Mogę tylko zapewnić, że nawet idealne nie byłyby w stanie oddać niebiańskiego smaku kurczaka cacciatore. Składniki: 400 g piersi kurczaka (ja miałam ze skórą, ale można wziąc
Kuchnia Prezydentowejopcjonalnie można dodać mięso np. kurczaka, indyka lub tak jak ja – wcześniej upieczoną rybę np. dorsz czy łososia. Jednak potrawa bez tych dodatków i tak jest pyszna. Zapraszam! Makaron w kremowym sosie z porem porcja dla 1 osoby Składniki: około 100 g makaronu orkiszowego 1/2 szklanki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej/jaglanej 1/3 pora żółtko z jaja 1/3 szklanki
JaglusiaJesienią powracam do gotowania sycących zup, codziennych ciepłych śniadań i nierzadko też ciepłych kolacji. Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowysmaku i okoliczności:) Pomyśl na co masz ochotę, co zalega w twojej lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli(...)decydują o jej ostatecznym smaku i wyglądzie. Można używać warzyw świeżych, mrożonych i z puszki. Najlepiej używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet
Chilli Czosnek i Oliwaewentualnego dolania) 2 większe (albo 3 mniejsze) udka z kurczaka (lub 3-4 żeberka) 1 szklanka (około 10-11 łyżek) kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1 mały lub 0,5 średniego selera ok. 10 cm kawałek pora 6 średnich ziemniaków świeżo siekana natka pietruszki sól i świeżo zmielony pieprz(...)słupki: seler oraz pietruszkę, por w całości. Gotuj warzywa 10 minut , po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj ją do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolej jeszcze trochę wody. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i dosyp siekaną natkę
Słodko-Słony Świat IlonyAsiu, bardzo bardzo. Przygotowanie klopsików – mięso z kurczaka zmielić, dodać soli, pieprzu. Do masy dodać bułkę tartą, curry, potarty i wyciśnięty sok z imbiru i jajko. Uformować małe okrągłe klopsiki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec klopsiki na blaszce 15 minut. Przygotowanie sałatki – ananasa i mandarynki odcedzić. Pora pokroić w cienie paseczki. Groszek odcedzić. Do dużej
Kuchnia Pokoleńnajbardziej lubimy mielone z TEGO przepisu) zastanawiałam się co innego na szybko mogę zrobić. Otworzyłam lodówkę i wyjęłam to, co zostało z poprzedniego dnia, czyli ugotowane ziemniaki, kawałek pora... Na blacie 2 ostatnie pomidory - też się nadały. Największa patelnia w ruch i w 30 minut obiad na stole! Co najważniejsze - przepyszny obiad na stole! ;) a nie dość, że pysznie(...)drugi dzień zabrać ze sobą do pracy. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić kurczakiem czy kiełbasą, można dodać paprykę, cebulę, czosnek - kombinuj :))) Uwielbiam takie dania inspirowane chwilą, a Ty? :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe, ale może być dowolne) 10 ugotowanych ziemniaków 1 por (zielona część) 2 pomidory 2 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki
Kolorowy Przepisownikwydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć można niemalże na każdej ulicy. Choć o kreślane u nas mianem fast food , w kraju Azteków są jedzone o każdej porze dnia i smakują zupełnie inaczej niż te , których możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie(...)Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się z mięsa, fasoli i serów to prawdziwa uczta
codojedzeniawydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć można niemalże na każdej ulicy. Choć o kreślane u nas mianem fast food , w kraju Azteków są jedzone o każdej porze dnia i smakują zupełnie inaczej niż te , których możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie(...)Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się z mięsa, fasoli i serów to prawdziwa uczta
codojedzeniamineralizowana doda jeszcze więcej smaku. Dobrej jakości składniki Kiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie "zbyt ładnie" poprzez namoczenie go w zimnej wodzie pełnej liści laurowych(...)kremowych nieco inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję
Codzienna kuchnia niecodziennaponiżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie(...)pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość
Kulinarna Pokusaspośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz po nim ptasie mleczko z dyni oraz krem z dyni z gruszką i maślanką, bo w takiej wersji jeszcze zupy dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się(...)kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem tych dań, bo wszystkie przepisy zostały starannie opisane i opatrzone bardzo urokliwymi zdjęciami. Ten poradnik kulinarny naprawdę przyda się każdemu ze względu na ciekawe i niespotykane połączenia składników i oryginalne receptury. Dzięki niemu zaskoczycie swoich bliskich nieszablonowym daniem o każdej porze roku
Cynamonowe szczęścieMój pomysł na obiadek. Życzę smacznego. Zrobiłam to danie dla gości i nie było czasu na więcej zdjęć Cukinię pokroić w plasterki, marchewki obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleń