wręcz rozpływające się w ustach. Przepis na ten bigos podaje użycie wieprzowiny oraz wołowiny, ale można dodać także kurczaka, jagnięcinę, cielęcinę, królika itd. Aby stworzyć bazę smakową potrzebne są warzywa: kapusta kiszona oraz słodka, cebula, marchew, korzeń pietruszki, seler, czosnek, por. Najważniejszym składnikiem świątecznego bigosu są przyprawy np.: kminek, ziarna jałowca, ziela i pieprzu, liście laurowe. Aby uzyskać wyjątkowy wędzony
Moja Książka Kucharskakościach. Ja gotuję na mięsie drobiowym, bo szybciej jest miękkie. To co, gotujemy? Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 6 ziemniaków ( u mnie 450 g.) 6-7 ogórków kiszonych (ważyły po utarciu niecałe 300 g.) koperek
Agusiowe smakołykibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 20 sztuk: 3 udka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera 1 opieczona cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 kuleczki ziela angielskiego 4cm kawałek pora 2 łodyżki lubczyku Sól, pieprz do smaku 2 litry wody 8 łyżeczek żelatyny na 1 l. wywaru Do uzupełnienia
Kuchnia w czekoladzieBardzo smaczne danie, ostrość dopasujcie sobie według gustu. Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać kminek, imbir, papryka słodka, płatki chili
Kuchnia PokoleńPolędwiczki zapiekane z bakłażanem i cukinią – to pyszny obiad, można żec dietetyczny, gdyż polędwiczki są pieczone, a nie smażone, a poza tym jest tutaj mnóstwo
Kulinarne Przebojeprzygotować zwyczajnie na kolację dla kilku osób i cieszyć swoje podniebienie. SKŁADNIKI : 2 duże wędzone udka kurczaka lub ( 4 kęski piwne) 100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć ) 4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory 1 mała kapusta pekińska sól, pieprz
Kulinarne Fantazje Mariolispolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki. SKŁADNIKI 1 korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 cały por 1 duży korzeń pietruszki 1/2 dużego korzenia selera cienki plasterek imbiru 3 marchewki 2 cebule dymki
Passions hobbies lifezachwycała. Spróbujcie i oceńcie sami;) Składniki (4-6 porcji): Na bulion - 2-3 marchewki - pietruszka - pół selera - 1 por - 2 liście laurowe - 3-4 ziela angielskie - woda - ilość zależy od tego ile chcemy ugotować zupy Ponad to: - pojedyncza pierś z kurczaka - mała czerwona cebula - czerwona papryka - ząbek czosnku - puszka mleczka kokosowego - przyprawy: sól, pieprz, papryka chili, curry, czosnek - 1 łyżka
Health-Fit-Lifeoleju rzepakowego Wielkopolskiego 1/2 czerwonej cebuli niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz Na farsz: 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce) ) 1/ czerwonej cebuli 1 czerwona papryka duża szczypta suszonej bazylii około 1 cm pory olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników 3-4 większe pieczarki passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy Dodatkowo
Słodkie okruszkiZrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia PokoleńPRZYGOTOWANIA: 100 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 4-6 ud ek z kurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie), łyżeczka cukru, łyżka masła(...)zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane. Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam
JejKuchniaobiad. Delikatne drobiowe pulpeciki duszone w domowym pomidorowym sosie są wprost rewelacyjne. Polecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia
Smakołyki Asikoperkiem to danie, które kojarzy mi się z rodzinnym domem. Kiedy wybieramy się o tej porze roku do moich rodziców i mama pyta co przygotować - odpowiedzią jest zawsze młoda kapusta. Do tego klasyka - młode ziemniaczki, kotlet z kurczaka - mocno rozbity, cieniutki, z chrupiącą panierką - u rodziców nie liczę kalorii! Składniki: Główka młodej kapusty 2 duże marchewki
Kulinarne Inspiracjeopisie pod filmikiem ale możemy przygotować inny wywar wywar przygotowałam z: 2,5 litra wody 2 ćwiartki kurczaka (ale można użyć skrzydełek lub kości na przykład wieprzowych, wołowych) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 dużej cebuli mały kawałek pora 1 ząbek czosnku kilka gałązek kopru lub duża szczypta suszonego 1-2 suszone grzybki 3-4 ziarenka ziela angielskiego
Uwaga Babcia Gotuje