kurczak w porach - 4057 przepisów (strona:119/271)

Zupa z ogórków małosolnych 134

jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało.    Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

R'n'G Kitchen
ZUPA BOTWINKA Z JAJKIEM 233

bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego:    * 1 udo kurczaka    * 2-3 świeże marchewki    * korzeń pietruszki    * mały korzeń selera    * pół pora (zielona część)    * sól    * ziele angielskie    * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi

Zrób to smacznie
Risotto z dynią piżmową 172

pół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną

Gotowanie jest łatwe
Risotto z kurczakiem 194

białego wina. Składniki na 2 porcje : 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego

Gotowanie...to proste !
Kapuśniak z włoskiej kapusty. 224

szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku

Rozpustne gotowanie
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 223

dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa.  Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól

Jemy Pijemy
Jarzynowy krem 251

moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu do smaku świeży koperek do dekoracji

Wanilia i Kardamon
Rosół 220

domowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą,  wstawiam na mały gaz i gotuję około

Bea(u)ty kitchen
Szaszłyki Yakitori 532

Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy

OstryKęs
Lekki rosołek z kurczaka 202

Po zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 201

domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos  , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja

Ostra na Słodko
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 534

Szok totalny. Ale jeszcze większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam:- makaron z zupki chińskiej

W poszukiwaniu inspiracji
Kaczucha, czyli garnek rzymski 245

czytałam jaki garnek najlepiej wybrać, ale jak wiadomo ile osób tyle opinii :-))). W końcu wybrałam taki z kaczuchą i z glazurowanym dołem. Teraz pora na to, aby coś upichcić, na pierwszy ogień chyba pójdzie kurczak w  warzywach. A Wy macie jakieś doświadczenia z garnkiem rzymskim ? Podrzucicie jakieś fajne przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki Yakitori 542

Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy

OstryKęs
Ryż smażony z udkami, marchewką i porem 207

przygotowałam na patelni wok, aby przyspieszyć czas smażenia poszczególnych składników 😊 Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez kości oraz skóry) 1 szklanka surowego ryżu (200 g) 2 i 1/3 szklanki wody 4 jajka 1 por (jasna część) 1 marchewka 1/2 cebuli  1 papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z cytryny sól, pieprz(...)grubych oczkach. Marchewkę obrać, umyć i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por umyć, przekroić na pół i pokroić w cienkie półtalarki. Na patelni, np. w woku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cebulę oraz czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać marchewkę, papryczkę chili oraz pora. Smażyć, aż do lekkiej miękkości warzyw. Następnie warzywa przesunąć na bok patelni

Ugotować

Proponowane wyszukiwania