kurczak w porach - 4057 przepisów (strona:122/271)

Zupa z ogórków małosolnych 80

jagody, porzeczki, grzyby...jeśli chciało się mieć parę groszy dla siebie, to właśnie tak się pracowało.    Składniki Wywar: 4 skrzydełka z kurczaka 2 gałązki selera 2 gałązki natki pietruszki 1 część zielonego pora 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 korzeń selera 1 korzeń pietruszki  1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego

R'n'G Kitchen
ZUPA BOTWINKA Z JAJKIEM 163

bardzo prosta w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować :) Składniki: * około 1,5 litra wywaru rosołowego:    * 1 udo kurczaka    * 2-3 świeże marchewki    * korzeń pietruszki    * mały korzeń selera    * pół pora (zielona część)    * sól    * ziele angielskie    * liść laurowy * 2 pęczki młodej botwinki z małymi

Zrób to smacznie
Risotto z dynią piżmową 115

pół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną

Gotowanie jest łatwe
Risotto z kurczakiem 137

białego wina. Składniki na 2 porcje : 10 dkg ryżu arborio który jest idealny do risotto (tj. około 3/4 szklanki) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 marchwi startej na tarce na grubych oczkach mały kawałek pora ( jakieś 2 cm ) 1/2 średniej cebulki sól, pieprz, papryka czerwona natka pietruszki oczywiście nie cała ;) 1 litr rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego najlepiej własnego

Gotowanie...to proste !
Kapuśniak z włoskiej kapusty. 152

szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków 1 liść laurowy 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna typu vegeta 1 łyżka mąki 1/2 szklanki słodkiej śmietany do zup 2 łyżki pokrojonego koperku

Rozpustne gotowanie
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 158

dzisiejszy wiosenny dzień zupka piękna, kolorowa i zdrowa.  Moja ulubiona o tej porze roku. Do przygotowania  dużego garnka zupy użyłam: 2 podudzia z kurczaka ( lub porcje rosołowe) 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwiny z buraczkami 4-5 młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka natki pietruszki 4 ząbki czosnku sól

Jemy Pijemy
Pieczone udka z porą i burakami 185

SKŁADNIKI: Udka z kurczaka papryka mielona wyciśnięte ząbki czosnku sól cząber kurkuma pieprz buraki por   Udka dokładnie posolić i obsypać przyprawami, odstawić na minimum 1 godzinę. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć plastrami buraków i posypać pokrojona porą. Piec w piekarniku obracając dwa razy ok 50 minut. Do wytworzonego sosu można dodać więcej buraków wtedy sos ma ładny kolor

harrisa
Jarzynowy krem 192

moja propozycja to krem jarzynowy,  na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 małego kalafiora 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 3 łyżki masła 10 dag serka topionego śmietankowego liść laurowy jarzynka lub sól do smaku szczypta czarnego pieprzu do smaku świeży koperek do dekoracji

Wanilia i Kardamon
Rosół 153

domowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą,  wstawiam na mały gaz i gotuję około

Bea(u)ty kitchen
Szaszłyki Yakitori 395

Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy

OstryKęs
Lekki rosołek z kurczaka 152

Po zrobieniu udek z kurczaka w porterze pozostaly mi kostki i kawalki grzbietów,które musiałam odciąć i zużyć.Tak powstał lekki rosołek na resztkach z kurczaka.W

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 141

domowe , ale pomidorowa zdecydowanie numerem 1.I tutaj znów nie mogliśmy sobie poradzić z ilością – porcje zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos  , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja

Ostra na Słodko
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 485

Szok totalny. Ale jeszcze większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając tuńczyka na grillowaną pierś kurczaka. Przepis jest banalnie prosty i szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku. Potrzebne nam:- makaron z zupki chińskiej

W poszukiwaniu inspiracji
Kaczucha, czyli garnek rzymski 166

czytałam jaki garnek najlepiej wybrać, ale jak wiadomo ile osób tyle opinii :-))). W końcu wybrałam taki z kaczuchą i z glazurowanym dołem. Teraz pora na to, aby coś upichcić, na pierwszy ogień chyba pójdzie kurczak w  warzywach. A Wy macie jakieś doświadczenia z garnkiem rzymskim ? Podrzucicie jakieś fajne przepisy

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki Yakitori 370

Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy

OstryKęs