Pierożki ruskie z rosołem, zrobiłam je dzisiaj na obiad. Niby ten sam rosół co zawsze, ale pierożki zmieniły jego smak. Trochę było pracy, ale warto. Bardzo
Kuchnia Pokoleńmusi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta
Garniec MagalieEksperymentowałam z tą kiełbasą, chciałam zrobić coś pysznego dla moich dzieci. Wyszło pysznie. Idealna kiełbasa do chlebka wykonanego samodzielnie. Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić kurczaka
Kuchnia PokoleńSałatka Waldorf. Wspaniała sałatka z chrupiącym jabłkiem , selerem , prażonymi orzechami z dodatkiem gruszki , sałaty rzymskiej, piersi z kurczaka i jogurtem greckim. Ta łatwa sałatka Waldorf to idealny przepis by nakarmić rodzinę o każdej porze roku. Mówi się, że sałatka Waldorf powstała ponad 100 lat temu w hotelu Waldorf w Nowym Jorku. Początkowo sałatka składała się z jabłka , selera(...)majonezu – składniki dostępnych przez cały rok – przez kolejne lata sałatka była dopracowywana i dodawane były kolejne składniki takie jak winogrono i orzechy. Ta wersja wzbogacona jest piersią z kurczaka . Gruszki są uwielbiane przez wszystkich i każdemu są bardzo dobrze znane. Te owoce powinny być dodatkiem zdrowej, zbilansowanej diety. Jedzenie gruszek wspomaga trawienie, zapobiegają zaparciom, przyśpieszają gojenie się ran, obniżają ciśnienie
Zdrowy Styl Joannyminut. Przy tym żadna z potraw nie wymaga jakoś specjalnie pracy, bo albo są to dania jednogarnkowe, albo pieczone w całości w piekarniku. Bardzo łatwy jest poniedziałkowy kurczak zrobiony według jednego z naszych ulubionych patentów: kroisz składniki, układasz na tacce do pieczenia, wstawiasz do piekarnika i pieczesz. Na koniec mieszasz ze sobą składniki i danie gotowe. Możesz je zjeść(...)smaku, kremowa dzięki batatom i wyrazista za sprawą ryżu. To są naprawdę proste dania obiadowe. Każde danie możesz zrobić codziennie w porze obiadowej, lub, jak my, upiec co najmniej dwa, a najlepiej trzy, równocześnie: filet z kurczaka, brukselski i zapiekankę z batatów możesz przygotować wcześniej i wstawić razem do piekarnika, działającego w trybie z termoobiegiem. Zapiekanka bardzo ładnie się
Niedzielny kucharzdowolnym smaku (najlepsze moim zdaniem są ostre firmy Vifon "Kurczak curry" - czerwone opakowanie) 1 pierś kurczaka 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duża łyżki oliwy lub oleju szczypta soli 1/4 małej kapusty pekińskiej kawałek jasnozielonej części pora (jeśli sałatkę bądziemy przechowywać kilka dni w lodówce, lepiej(...)Pokruszony makaron wrzucić do dużej miski, wsypać posiekanego pora oraz odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojoną na paski lub w kostkę kapustę pekińską. 2. Paprykę pokroić w krótkie, cienkie paski, poddusić na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli, aż zmięknie i puści sok, jeszcze ciepłą wrzucić do miski z makaronem. 3. Pierś kurczaka gotować w bulionie ok. 25 minut, wyjąć
Kuchnia PrezydentowejMięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, jest niezwykle smaczna, ciekawa, bogata i urozmaicona, a jednocześnie wbrew pozorom łatwa i szybka. Na początek postanowiłam przygotować danie mięsne (w końcu jest wtorek) - kebab z kurczaka. Podejrzewam, ze wielu
Codzienne Gotowanieprostu taką sałatką można obskoczyć kolację i śniadanie ... Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej papryka czerwona ogórek kukurydza w puszce kawałek pora (białej części) ser wędzony (np. ser Gryficki, lub rolada Ustrzycka) - ok. 250-300g. filet kurczaka grillowany ok. 300g. natka pietruszki sos: majonez, śmietana 18%, musztarda francuska, sól i pieprz Sos przygotowujemy w proporcjach według własnych upodobań
Lubię to gotujęprostu pyszny!!! Postanowiłam go przyrządzić i wszystkich do tego zachęcam :-) Składniki na rosół po krakowsku 1 kurczak (1,5-1,8 kg) kawałek wołowiny (nie musi być duży, byle by był chudy) 4 spore marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula liście selera i lubczyku (jeśli jest sezon)- ja zawsze mrożę gałązki i na zimę jest jak znalazł(...)przyprawa uniwersalna typu vegeta- opcjonalnie kilka ugotowanych ziemniaków natka pietruszki lub koperek Kurczaka porcjujemy i ściągamy zeń jak najwięcej skóry. W dużym garnku układamy wołowinę i kurczaka, zalewamy zimną wodą (tak aby mięso było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu
Rozpustne gotowanieSkładniki: 1 duża porcja rosołowa z kurczaka wraz ze skrzydełkami; 400 g porcji rosołowej, wołowej (koniecznie z kością); 1 szyja indycza; 4 średnie marchewki; 2 średnie pietruszki; 1/2 średniego korzenia selera; 1 cały por (biała i zielona część); Pęczek natki pietruszki; Gałązka świeżego lubczyku; 1 średnia cebula + łupiny z połowy cebuli; 3 liście kapusty włoskiej; 1 duży liść laurowy(...)umyć, osuszyć. Dodać do garnka z kurczakiem i wołowiną. Mięsa zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół powinien jedynie pyrkać) przez 1 godzinę. Podczas gotowania często oczyszczać rosół z szumowin przy pomocy małego sitka (szumowiny wylać do zlewu). Po tym czasie dodać obrane, pokrojone marchewki, pietruszki, seler, por, liście kapusty, opieczoną cebulę, łupiny
Gospodyni Miejskamarchewki 1 pietruszka po kawałeczku: selera, papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 1 łodyga pora (biała część) sól, pieprz4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy ( w moich stronach babkowy )ugotowany makaronposiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia:Kurczaka pokroić na części i wszystkie oprócz piersi włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Posolić
pieprzny smaczekchyba najprostsze curry jakie do tej pory robiłam. Nie wymaga prawie wcale pracy, jest gotowe w niecała godzinę, a smakuje bardzo dobrze. Przepis zainspirowany Chicken Peanut Curry z książki „Easy Curry Cookery” z serii „The Australian Womens Weekly” 750 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 0,5 szkl czerwonej pasty curry 400 ml mleka
Polska ZupaPomysł na obiad lu danie imprezowe. Polecam Piersi kurze jeśli są duże przekroić wzdłuż na pół, rozbić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ziemniaki obrać
Kuchnia Pokoleńheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na małą blaszkę 24 cm : 1 kurczak 2 szklanki ryżu 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej ( no najlepsza świeża , ale jeszcze nawet nie kwitnie – nie ta pora roku ) 2 duże cebule 1/2 szklanki ketchupu 3 szklanki wody sól , chilli do smaku Marynata : 1 łyżeczka ostrej papryki(...)łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Kurczaka dzielimy na kawałki – ja zazwyczaj wycinam korpus i zostawiam na zupę , tym razem było nas mniej więc piersi też zostały na następny dzień bo łatwo się wysuszają . Reszta kawałków wylądowała na dwie godziny w marynacie ( składniki na marynatę po prostu wymieszać
Ogrodnik w podróżyspożywczego barwnika w płynie lub proszku. Danie jest proste do przygotowania i idealnie nadaje się na familijną biesiadę letnią porą. Koniecznie podajcie je z ulubioną sałata, gęstym jogurtem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 kg podudzi z kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego 4 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka startego imbiru
cool and minty