kleksem jogurtu naturalnego lub mizerią. Nie bez znaczenia jest jakość pomidorów jakich użyjecie. Nie powinny być kwaśne i wodniste. Kurczaka możecie zastąpić indykiem i odpowiednio wydłużyć czas gotowania w sosie ( do około 30 minut). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka(...)świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oleju SOS 500 ml passaty pomidorowej / polecam CIRIO 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu ¹⁄₂ łyżeczki garam masala ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka cukru 4-5 łyżek
cool and mintySporo będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne , czy też chłodniki. Ja nigdy nie lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki(...)przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem. Mizeria z ogórków i śmietany ze szczypiorkiem, to siła w prostocie. Składniki: 1 długi ogórek 200 m śmietany 12% 1 łyżeczka octu winnego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste do zrobienia. Nie potrzebuje drożdży czy proszku do pieczenia. Do słodkich tart można użyć ciasta francusiego ale z racji na fakt, iż dzisiaj robimy słoną użyjemy ciasta kruchego(...)szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska
mecookspropozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste do zrobienia. Nie potrzebuje drożdży czy proszku do pieczenia. Do słodkich tart można użyć ciasta francusiego ale z racji na fakt, iż dzisiaj robimy słoną użyjemy ciasta kruchego(...)szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska
mecookspokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny (ale to jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu(...)nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle w orientalnym stylu robi się naprawdę szybko i – jak dalekowschodnia kuchnia – są słodkie, pikantne, słone i kwaśne jednocześnie. Swoją świeżością i soczystością idealnie pasują do wołowiny bulgogi. Wszystkie składniki (oprócz ogórków) mieszamy w małym zamykanym pojemniku, do dokładnego połączenia, rozpuszczenia cukru i soli. Ogórki obieramy
Karo in the KitchenPrzepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji podała przepis właśnie na caponatę. Zawsze pojawia się ona u nas na stole we wrześniu, to taki smakowity kulinarny koniec lata. Tylko, że ja, w przeciwieństwie do Agnieszki Kręglickiej nie podsmażam bakłażana(...)gąbka, wolę tego unikać. Caponatę z reguły podaje się na ciepło, ale dokonale też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona
Kulinarne przygody GatitySkładniki: na 4- 5 porcji 3 filety z piersi kurczaka 8-10 plasterków surowego boczku świeży tymianek 7-10 goździków miód pieprz olej rzepakowy 1 limonka
Luźna Kuchniakurczaka; Przyprawa do shoarmy (około 25 g); Olej do smażenia. Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe ząbki czosnku; 1 łyżeczka cukru; 1/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Sos łagodny: 2 łyżki keczupu łagodnego; 2 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej(...)soli. Sos ostry: 6 łyżek keczupu pikantnego; 1/2 drobno posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu. Sposób wykonania: Mięso: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą do shoarmy i wstawić
Gospodyni Miejskasposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam do tego celu specjalnej nakładki do blendera (rozdrabniacza). Dodać do nich słodkiej papryki w proszku, soli i pieprzu. Wymieszać. Kotlety najpierw namaczać w mleku, a następnie panierować w płatkach kukurydzianych z przyprawami. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Sos: wszystkie składniki sosu(...)pół. Na dolną część bułki nakładać kolejno: sos, sałatę, sos, kotleta z kurczaka, sos, plaster pomidora i plasterki ogórka. Przykryć wierzchnią połówką bułki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 duże chicken burgery. Jogurt naturalny czy grecki w sosie można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, nastomiast biały ocet winny octem spirytusowym. Burgery można podawać
Gospodyni Miejskaprzyszła do nas właścicielka, która doradziła czego warto spróbować. Nasze menu: Aksamitny krem z buraka z kwaśną śmietaną – 16zł Nic dodać nic ująć – krem był przepyszny, odpowiednio słodki, kwaśny, aksamitny. To według nas must have, który trzeba zjeść w tej restauracji. Z tego co pamiętam z Kuchennych Rewolucji, sama Magda Gessler była nim zachwycona. Miraż morza i ziemi(...)powinno być królem? Może to wina zbyt wielu dodatków? Sama nie potrafię ocenić. Kurczak zapiekany w musztardzie z pieczonymi warzywami – 35zł To danie było smaczną, tradycyjną propozycją obiadu. Mięciutki kurczak, delikatne puree i porcja pieczonych warzyw. Jedyne czego mogłabym się czepić: dodałabym więcej musztardy, aby kurczak bardziej nią przeszedł, ale to przecież kwestia gustu. Crème brûlée z rozmarynem
Kuchnia Bazyliicukru- przynajmniej one mnie nie zawiodły i były kwaśne. Poruszałam się po kuchni z godną podziwu szybkością. W końcu gdy już koniecznie musiałam wyjąć beze z piekarnika* nie odważyłam się jej przekroić. Położyłam ją na ozdobnym talerzu, rozsmarowałam krem, następnie wyłożyłam zasmażone maliny oraz ułożyłam na wierzchu zgrabną kompozycję ze zdradziecko słodkich owoców. Koniec końców gościom beza smakowała(...)znajdziecie tutaj . Do dekoracji wykorzystałam: 2 kiwi listki z 1 dużej mandarynki pozbawione białych skórek maliny oraz maliny smażone bez cukru- najkwaśniejsze z możliwych:) *gości zaprosiłam na obiad a kurczak na blacie czekał spokojnie na włożenie do piecyka
Zapiski Młodej Żonyjest obłędny ! Najsłynniejszy natomiast amerykański klasyk alkoholowy to Long Island Iced Tea, który jest przygotowywany na bazie 4 alkoholi: wódki, rum u, ginu oraz brandy; dodatkowo oryginalny słodko-kwaśny miks Fridays, świeża cytryna oraz cola. Na dzień dobry zostaliśmy przywitani przez uroczą menadżer Olę, a sympatyczny Wojtek serwował nam przeróżne welcome drinki. Widać, że dla Oli restauracja(...)oraz sosem do wyboru: Jack Daniel’s® lub BBQ. Fridays ™ three for all, to t rio smacznych przystawek: skórki ziemniaczane, panierowana mozzarella i pikantne skrzydełka z kurczaka w sosie Buffalo, podawane z gęstą śmietaną ze szczypiorkiem, sosem marinara, selerem naciowym oraz dressingiem Bleu Cheese. Chicken fajita nachos, to c hr upiące chipsy z tortilli kukurydzianej
Kulinarne przygody GatityMięso mielone drobiowe to u mnie żelazny zapas. Mielę sama ( pierś indyka lub kawałki kurczaka - bez skóry).Dzielę na małe porcje i mrożę. Z reguły porcja 20-25 dag starcza mi na zrobienie potem 2 obiadów , ale mniejsze porcyjki też mam ( najwyżej je łączę.) Dziś miałam ochotę na coś pikantnego . Pomieszałam to co miałam :) . Dołożyłam konserwową fasolkę szparagową i podałam(...)kminku mielonego mąka do obtoczenia klopsików liść Kafiru 1 goździk 6 ziaren pieprzu czarnego 3 łyżki oleju z pestek winogron 1/3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu chili słodko-kwaśnego 1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej 1 puszka fasolki szparagowej ( cienka) - ok. 400 g Wyrobić mięso mielone z sosem sojowym , żółtkiem, bułką tartą, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczyptą
Buniabaje w kuchniLubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć kurczaka po lekkim zarumienieniu skórki. 1 kurczak przyprawa do kurczaka Kurczaka myjemy, kroimy na części. Posypujemy i nacieramy przyprawą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin. Jak nie mamy tyle czasu, trudno(...)przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3 małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek żurawiny
Humanistka w kuchniząbki czosnku łyżka przecieru pomidorowego łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki jasnego sosu sojowego sól, pieprz, papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - chwilę smażymy ale uważamy aby nie zbrązowiał - wrzucamy kurczaka i smażymy ok 10 minut. Dodajemy marchewkę i ananasa - smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka(...)sosem sojowym, mąką kukurydzianą i przecierem. Do kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile smażymy i zalewamy sosem z syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem i solą ale uważamy aby nie przesolić gdyż sos sojowy dodany do sosu był już słony. Jeśli przecier pomidorowy był bardzo kwaśny możemy delikatnie posłodzić sos. Podajemy z ryżem
sierotka maRysia w kuchni