kurczak słodko kwaśny - 566 przepisów (strona:26/38)

Potrawka z fasolki szparagowej 143

wielkim utęsknieniem. W moim rodzinnym domu zawsze podawało się ją jako dodatek do dań mięsnych- polaną masłem i tartą bułką. Czasami mama robiła też przepyszną zupę fasolową - doprawioną na słodko-kwaśno. Szukając dalszych pomysłów na wykorzystanie kulinarne tego wspaniałego warzywa trafiłam na przepis od koleżanki mamy, który zalegał w notatkach ładnych kilka lat. Potrawka z fasolki szparagowej jest rewelacyjna(...)samodzielne danie, z ryżem bądź z makaronem. Mam nadzieję, że zakochacie się w tym smaku tak jak ja. Sprawdźcie... Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok. 60 dag) 0,5 kg pieczarek kwaśna śmietana (u mnie 18 %) szklanka bulionu (np. rosół, można użyć też wody) 30 dag fasolki szparagowej 5-6 łyżeczek musztardy (delikatesowa- ważne!) tłuszcz do smażenia

Pobite gary Barbary
Bitki drobiowe z kurkami 185

Mięso drobiowe płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, każdy kawałek mięsa z kurczaka kroimy na 3-4 plastry, układamy na desce wyłożonej folią i przykrywamy folią, rozbijamy dokładnie tłuczkiem. Plastry kurczaka z obu stron oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na rozgrzanym oleju w wysokiej patelni, na spodzie patelni układamy pokrojoną w kostkę cebulkę(...)pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut aż płyn który wydzielił się z kurek odparuje. Przeważnie wykorzystuję słodką śmietankę do sosu, tym razem miałam w lodówce tylko kwaśną śmietanę, ale na to też jest rada aby sos się nie zważył. Hartujemy śmietanę, czyli śmietanę przekładamy do miski i dodajemy gotującą się wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sajgonki z kurczakiem 201

rozgrzany wok wlewamy nieco oleju i przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy sos Sambal oelek a następnie posiekaną w małą kostkę pierś z kurczaka i przesmażamy aż białko się zetnie. Dokładamy odsączone pędy bambusa, grzyby mun i makaron ryżowy. Doprawiamy sosem sojowym. Na woku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Arkusz papieru ryżowego zwilżamy wodą. Na dolnej(...)rulon. Uwaga: układać zwinięte sajgonki tak aby się nie stykały ze sobą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Serwujemy z dodatkiem sosu słodko-kwaśnego

Pyry na Gaz
Sałatka z kapusty z oscypkiem. 191

Składniki: 1 kg młodej kapusty 150 g oscypka 1 pęczek koperku 50 g orzeszków ziemnych uprażonych Sos: 200ml śmietany kwaśnej 100 ml jogurtu 3 łyżki octu balsamicznego białego 3 łyżki oliwy z oliwek sól ,pieprz młotkowany Kapustę poszatkować w cienkie paski. Dodać posiekany koperek i starty na "łezkach" oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę(...)wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami. Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć. Wymieszać z sałatką z kapusty

Kulinarny karnet Christophera
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 219

Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie(...)oczywiście nie będziemy sypać węgla po naszej kuchence :) Zamiast tego owiniemy naszą potrawę bardzo szczelnie w folię aluminiową i upieczemy. Potrawa ta inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Tajskie smaki
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 190

wychodzi aromatyczny i mocno rubinowy w kolorze. Jest bardziej słodki i delikatniejszy od tradycyjnego barszczu z gotowanych buraków. Taki barszcz smakuje nie tylko od święta. Doskonale sprawdzi się jako lekki obiad, a podany z krokietami, będzie idealną przekąską na każdej imprezie. Poza Wigilią polecam ugotować go na wywarze z kurczaka zagrodowego lub kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Można(...)przed planowanym podaniem, na gorąco zamknąć w słoiki i po ostudzeniu wstawić do lodówki.  SKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków  1-2 kwaśne jabłka  2 cebule 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek pora 1/2 selera 40 g suszonych borowików PRZYPRAWY : 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek

cool and minty
Dżem z pomidorów i chilli 171

zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku octem winnym . Dżem wyszedł słodko-pikantny, kwaśny i bardzo aromatyczny ( trochę jak chutney z pomidorów ). Myślę, że dzięki temu będzie miał więcej zastosowań, no bo kto by zjadł chipsa z czysto słodkim dżemem? Na pewno nie ja! Z czym jeść dżem z pomidorów? na kanapce (np. z jakimś(...)się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych daniach inspirowanych Grecją, ja wymyśliłam ser feta pieczony w cieście filo z dżemem pomidorowym

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 169

Granat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu.  Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go już 5 tysięcy lat p.n.e.  Historycy właśnie w granacie dopatrują się "drzewa życia". Chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie,  odmładza, dodaje sił witalnych.  Specjaliści twierdzą jednomyślnie, że granat to owoc(...)serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie chłodnik i doskonale gaszący pragnienie sok, a na jesienne spotkania ze znajomymi sałatki - z ricottą, kuskusem lub krabem.  Słodkie owoce punica granatum wykorzystuje się także w produkcji wina. Ja wykorzystałam

potrawyregionalne
Chrupiące nuggetsy z kurczaka – smażone 247

ostrą papryką, mieszamy. Do rondelka wbijamy jajka, wlewamy mleko, przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz słodką paprykę. Mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę mąki). Paseczki kurczaka przekładamy do przygotowanego ciasta, mieszamy i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego(...)mieszamy. Mięso obtoczone ciastem panierujemy w przygotowanych płatkach kukurydzianych, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Podajemy z dipami. Dip czosnkowy : 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką ketchupu. Dip miodowo-musztardowy: 3 łyżki majonezu

Smaki Na Talerzu
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 127

pierś z kurczaka), niemniej nie uważam, aby było na tyle odmienne i niezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka, nie byłoby porównywalnie smaczne. No i przynajmniej miałabym pewność, że wszyscy go skosztują. M. na przykład królika nie tknął. Pomijając kwestie samego królika, to marynata i sos są fantastyczne. Całość(...)ważnym jest by wiedzieć, jak królika się porcjuje. Składniki: - 1 królik - 250 mililitrów białego wytrawnego wina - 2 łyżki octu winnego - 1 cebula - 100 gram masła - 200 mililitrów kwaśnej śmietany 18% - 50 mililitrów słodkiej śmietanki 18% - 1 łyżeczka mąki - pieprz - sól Przygotowanie: Królika porcjujemy, myjemy, osuszamy i umieszczamy w brytfance. Marynujemy w winie, occie i pokrojonej w piórka cebuli przez minimum

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z pomidorów i brzoskwiń z grillowanym kurczakiem 187

owoców? Przyznam się, że mam negatywny stosunek do takich zestawień. Jestem fanką smaków pikantnego, słonego i kwaśnego (kolejność nieprzypadkowa), zaś owoce jem, albo w deserach, albo świeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym(...)było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką z pomidorów i brzoskwiń , którą podałam z paskami grillowanego kurczaka . Kurczak ma w sobie coś takiego, co czyni go idealnym kompanem słodkich, owocowych smaków i cała potrawa świetnie zagrała. Ale żeby nie było aż tak słodko, do sałatki dodałam również cebulę, aromatyczną bazylię i sporo pieprzu, a kurczaka obtoczyłam w wędzonej papryce

Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK TIKKA MASALA 248

kleksem jogurtu naturalnego lub mizerią. Nie bez znaczenia jest jakość pomidorów jakich użyjecie. Nie powinny być kwaśne i wodniste.  Kurczaka możecie zastąpić indykiem i odpowiednio wydłużyć czas gotowania w sosie ( do około 30 minut). SKŁADNIKI / 4 PORCJE 2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka(...)świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oleju SOS 500 ml passaty pomidorowej / polecam  CIRIO 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła lub oleju kokosowego 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu ¹⁄₂ łyżeczki garam masala ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka cukru 4-5 łyżek

cool and minty
Mizeria z ogórków i śmietany 199

Sporo będzie zakiszonych na zimę, ale na bieżąco będę z nich robić mizerię lub koktajle warzywne , czy też chłodniki. Ja nigdy nie lubiłam słodko-kwaśnej, więc moja mizeria jest bez cukru i octu, tylko z kwaśną śmietaną, solą, pieprzem i szczypiorkiem. Mizeria najlepiej smakuje schłodzona, dlatego ja dodatkowo chłodzę śmietanę wykorzystywaną do przygotowania mizerii. Czy Wy uważacie, że ogórki(...)przygotowuje Piotrek to dodaje jeszcze cukier i odrobinę soku z cytryny, gdyż nie lubi octu. Mizerię podajemy zazwyczaj do mięsa z ziemniakami np. jak w tym wypadku do pieczonego kurczaka z ziołami prowansalskimi i z cytrynowym tymiankiem. Mizeria z ogórków i śmietany ze szczypiorkiem, to siła w prostocie. Składniki: 1 długi ogórek 200 m śmietany 12% 1 łyżeczka octu winnego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta francuska z kurczakiem 148

propozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste do zrobienia. Nie potrzebuje drożdży czy proszku do pieczenia. Do słodkich tart można użyć ciasta francusiego ale z racji na fakt, iż dzisiaj robimy słoną użyjemy ciasta kruchego(...)szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska

mecooks
Tarta francuska z kurczakiem 167

propozycja to tarta na kruchym cieście z porami, kurczakiem i boczkiem. Oczywiście tarty mogą być podawane na słodko lub słono. Tym razem postawiłam na wytrawną. Ciasto do tarty jest bardzo proste do zrobienia. Nie potrzebuje drożdży czy proszku do pieczenia. Do słodkich tart można użyć ciasta francusiego ale z racji na fakt, iż dzisiaj robimy słoną użyjemy ciasta kruchego(...)szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy (bądź inny dowolny tłuszcz) Nadzienie: 30 dkg porów 30 dkg ugotowanych ziemniaków 1 pierś z kurczaka 10 dk surowego boczku 3 jajka 300 ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka soli łyżka oliwy szczypta białego pieprzu Dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, groch lub inne nasiona do obciążenia ciasta Tarta francuska

mecooks

Proponowane wyszukiwania