Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym sherry
Kulinarna PokusaPotrawa bardzo aromatyczna przeróżne zapachy można kroić w powietrzu, ostry smak miesza się z kwaśnym i słodkim. Kuchnia indyjska- mimo, że rzadko się pojawia, za to
Pasja tworzeniarzadki można go zagęścić dodając łyżkę mąki z tapioki lub ziemniaczanej dokładnie rozmieszanej w 1/5 szklanki wody. 14 Kurczaka podaję z dzikim ryżem posypanego siekaną kolendrą. 15 Smacznego! Wskazówki Jeśli danie jest za słodkie należy dodać soku z limonki, jeśli za kwaśne, miodu
Book of spellsKiedyś w sosie słodko-kwaśnym, kojarzony tylko z kuchnią azjatycką. Dziś lekka kpina z osób, które spędzają godziny na siłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu
Kucharzycazupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa(...)Makaron z Vifonków kruszymy na bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry i ostro kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek ! łączymy składniki sosu i powoli , stopniowo dodajemy
CynamonemPoOczachmajerankiem. Następnie formujemy niezbyt duże kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Do takich kotletów proponuję słodko-kwaśną surówkę, na którą przepis znajdziecie poniżej. Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, jabłkiem oraz kiszonymi ogórkami Do jej zrobienia należy przygotować: 1 niewielką kapustę pekińską 1 puszkę kukurydzy 2 małe(...)łączymy jogurt z majonezem i zalewamy nimi warzywa. Całość doprawiamy do smaku solą i pierzem, a jeśli jabłka nie były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich
Ratunku obiadwychodzi rolada, którą można podzielić na około 12 porcji. Składniki: 2 duże podwójne piersi z kurczaka 8-9 długich plastrów boczku 400 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz 3 łyżki oleju łyżka słodkiej papryki łyżka masła majeranek Mięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało. Olej wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmażenia sól pieprz Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego (rozgnieciony) 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) 1 łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki soli Dodatki: sałata lodowa guacamole salsa fresca starty cheddar gęsta, kwaśna śmietana Przygotowanie: Kurczaka pokroić w paseczki, dokładnie połączyć ze składnikami marynaty i odstawić
Oryginalny smakprzecież tak bardzo lubię sos słodko-kwaśny, z papryką i ananasem, sokiem pomidorowym, pędami bambusa oraz odrobiną imbiru dla 'egzotycznego' smaku- delikatnie słodki i lekko kwaśny. Taki sos podaję najczęściej z ryżem, czasami z makaronem, z dodatkiem mięsa lub fantastycznej ciecierzycy- w zależności od chęci :) Dzisiaj proponuję klasyczną wersję- z mięsem z piersi kurczaka i ryżem. Tylko pamiętajcie(...)porcje: * pierś z kurczaka- 250 g * papryka- 2 małe (żółta i czerwona) * ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach) * sok pomidorowy- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * imbir- 2 cm (lub 1 łyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste łyżki * czosnek- 1 ząbek * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 4 łyżki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka * cukier- ewentualnie * ryż
Kraina Miodem Płynącaoregano. W mojej wersji również z gorzką czekoladą, szczyptą cynamonu i pomidorami. Podałam je z ugotowaną na sypko kaszą pęczak, kwaśną śmietaną , tartym serem i awokado. Można przygotować wcześniej i odgrzewać. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 filety z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 gałązki natki pietruszki 1 mała czerwona papryka (oczyszczona(...)łyżeczką roztartych w moździerzu przypraw. Odstawiamy do zamarynowania. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Stopniowo, w 3-4 partiach dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Często mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy wino
cool and mintytylko smaczny i pożywny obiad ale przede wszystkim duża porcja witamin. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 zielona papryka 300 g miąższu dyni szklanka pęczaku 1 mała cebula szczypiorek 2 łyżki kwaśnej śmietany ostra i słodka papryka sól pieprz olej rzepakowy 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy Mięso opłukać, każdą pierś podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastawiam do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Ten chutney, którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny
Karo in the KitchenBardzo smaczne i proste do przygotowania skrzydełka w aromatycznym ostrym sosie pomidorowym z dodatkiem chilli, ze słodko kwaśnym posmakiem. Skrzydełka przygotowałam z sosem Madziarów, który otrzymałam do przetestowania od FIRMY FOLWARK . 1 kg skrzydełek 50 ml oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka (pikantna) 3 łyżki liścia lubczyku 0,5 szklanki sosu Madziarów (link do firmy) Skrzydełka dokładnie
VioletoweKucharzeniepyszna! Składniki : ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki kwaśnej śmietany sól nadzienie: 500g piersi z kurczaka masło klarowane do smażenia 8 dużych pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki pesto pomidorowego 2 jajka 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka Sposób przygotowania : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy
Pyry na Gazblogu smażone ryby w tym sosie i filety z kurczaka. Pomyślałam, że można również spróbować ze śledziami i to był strzał w dziesiątkę. Śledzie są przepyszne! Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju Sos słodko-kwaśny – 2 cebule – 1 papryka czerwona – 1 papryka żółta – 1 szklanka
To co kocham