kurczak słodko kwaśny - 566 przepisów (strona:12/38)

Kurczak w sosie curry z ananasem 165

Pyszne, aromatyczne  połączenie  smaków słodko-kwaśnego , słonego i pikantnego ,    prawie  w orientalnym stylu . To  niezwykle proste danie jest świetną  propozycją  na  ekspresowe przygotowanie   smacznego , pożywnego obiadu . Kurczak curry jest jednym z  moich ulubionych dań  . Przygotowuję  go na wiele sposobów , a oto jeden z nich ........ Składniki

Zakamarki mojej kuchni
Diabelskie piersi Krystyny 154

łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 3 łyżki wody 2 piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu 9% tłuszczu ewentualnie śmietana 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego 150 gram makaronu bucatini lub spaghetti 650 ml. bulionu 2 łyżki oleju 4 ząbki czosnku Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy

NaKońcuJęzyka
Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem, boczkiem i dymką 148

Składniki: - 6 sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie

Cook&Love
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 114

urczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw, które mógłbym jeść na okrągło. Sos zawsze robię sam. Zajmuje to niewiele więcej czasu niż odkręcenie słoiczka i odgrzanie go, a smak jest o niebo lepszy, zapewniam. Moja wersja tego dania nie bazuje(...)ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki octu ryżowego

Food Square
SAŁATKA GYROS Z PRAŻONĄ CEBULKĄ 532

niezastąpiona na każdej imprezie, k tórej smak podkreśla prażona cebulka. Według mojego narzeczonego sałatka najlepsza ze wszystkich. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, ½ małej kapusty pekińskiej, 2 dojrzałe pomidory, 6-8 ogórków kartuskich w zalewie słodko-kwaśnej , 2 łyżki przyprawy gyros, 3 łyżki oleju cebulka prażona   Sos: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, ketchup WYKONANIE Kurczaka kroimy

słodki bratek
Satays (Sataje) i frytki z marchewki w maśle orzechowym 126

masłem orzechowym, przyprawami i umieszczam w piekarniku razem z szaszłykami. Marchew piekę 30 minut, zatem można umieścić ją w piekarniku 15 minut wcześniej niż kurczaka. Podaję ciepłe, od razu. Najlepiej smakują z sosem słodko- kwaśnym.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym 170

dobrej jakości jak np. sosem słodko-kwaśnym firmy Orzech. W formie zapiekanki smakuje jeszcze lepiej niż zrobiony na patelni.  1 słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety z kurczaka 100g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym

Szefowa kuchni
Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików 132

Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.   Składniki: (na 4 słoiki 1l) 10 średnich pomidorów biała cebula czerwona cebula 2 średnie cukinie po 2 papryki żółte, czerwone i zielone 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy

Pyry na Gaz
Ryż z kurczakiem a'la risotto 272

szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem

NA MOIM TALERZU
SURÓWKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA ZE ŚMIETANĄ I OCTEM 188

Surówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane do pieczonego kurczaka. Przepis dostałyśmy od mojej cioci Ali z Kostrzyna :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 331

cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego  JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz 150 g ryżu Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Dokładamy

VioletoweKucharzenie
Cannelloni z kurczakiem barbecue 377

Cannelloni ze szpinakiem w sosie pomidorowym Składniki około 1/3 sosu barbecue przepis znajduje się tutaj: Domowy sos bbq 4 ugotowane udka kurczaka 100 g tartego sera emmentaler 120 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 120 ml słodkiej śmietany 120 ml mleka  garść natki pietruszki około 10 rurek makaronu cannelloni (nieugotowanego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka drobno kroimy i podsmażamy

Delusional Trine
Nogi z kurczaka pieczone z boczkiem i cytryną 212

przepisy będące dobrym dowodem na to, że mięso z kurczaka, wędzony boczek oraz takie przyprawy jak tymianek, cząber czy majeranek to bardzo udane połączenie. Kurczak zwykle dobrze łączy się również ze smakami kwaśnymi oraz słodko-kwaśnymi, co również zdążyliśmy już „udowodnić” i pewnie nie raz jeszcze to zrobimy. Od takich spostrzeżeń jest już prosta droga do przepisu poniżej. Bardzo(...)znanego w mniej lub bardziej zmodyfikowanych odmianach i przez wielu lubianego. Pomimo prostoty i szybkości przygotowania, danie może się też całkiem atrakcyjnie prezentować. Zadbajmy tylko o staranne zawinięcie kawałków kurczaka w możliwie cienkie plastry wędzonego boczku oraz obłóżmy mięso pokrojoną w plasterki cytryną. Jak widać na tytułowym zdjęciu, po upieczeniu całość będzie naprawdę bardzo dobrze wyglądała. Zarówno z tego

Kulinarna Pokusa
Prosta chińszczyzna z kurczakiem i czarnym sezamem 169

nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki(...)smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię do pozostałych składników i całość smażę 5-6 minut. Wlewam sos sojowy, rybny i słodko kwaśny. Całość gotuję przez kolejne 5-6 minut na dużym ogniu. Na koniec smażenia dodaję czarny sezam oraz

Mango Papaja
Chicken Paprikash 119

także łatwa w przygotowaniu - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :-) Chicken Paprikash Składniki: Pałki z kurczaka - 6-8 sztuk 2 białe cebule 2 czerwone słodkie papryki łyżeczka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne sól 400 ml rosołu (lub wody) łyżka masła 100 ml kwaśnej śmietany. Węgrzy dodają także odrobinę mąki, by zagęścić sos. Wykonanie: Kurczaka umyć, odciąć kostki, posolić delikatnie(...)talerz.  Na patelnię wrzucić posiekaną na piórka lub paseczki paprykę oraz cebulę. Podsmażać przez kilka minut, by warzywa zmiękły. Dolać gorący bulion i doprawić do smaku pieprzem cayenne, słodką papryką oraz w razie konieczności solą. Wywar powinien być wyrazisty, lekko pikantny.  Do rondla dołożyć mięso i dusić danie przez 40 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć palnik, odczekać

Poezja Smaków - blog kulinarny