Polsce, kuchnia daleko wschodnia kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko(...)japońskim sosie teriyaki. Potrzebujemy (na porcję dla 3-4 osób): - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2-3 piersi z kurczaka - 150 g boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!) - makaron typu noodle Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki
W mojej holenderskiej kuchniwyzwanie i znaleźć domowy, na pewno tańszy, zamiennik. I udało się oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice), kurczaka słodko-kwaśnego i dania stir-fry z zieleniny (chińska kapusta, papryka, edamame) i krewetek, kosztował okolice 10 funtów, a ja miałam jeszcze dwa posiłki z pozostałości. Wyglada(...)Przepis z bloga Tastes Lovely . Składniki: (na 1 1/4 szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego
Lejdi of the houseKurczak słodko-kwaśny, identyczny w smaku jak ten rodem z popularnego "Chińczyka", a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutamininau sodu i innych niepożądanych dodatków. Zawsze lubiłam to danie, a nigdy nie robiłam. Okazuje się, że sos jest bajecznie prosty do przygotowania i to z powszechnie dostępnych składników. Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest(...)wchodzi w rachubę. Pyszne, proste, zdrowe i bardzo egzotyczne danie, na pewno do powtórzenia. Bardzo polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 2 porcje: 350 g filetów z kurczaka 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/4 ananasa 2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz biały, sól 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki octu ryżowego 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mogę pozbierać się po zmianie czasu, stąd też późna godzina dzisiejszej publikacji. Kończy się miesiąc, żegnamy się więc z kuchnią chińską. Dziś trochę europejski kurczak słodko-kwaśny. Europejski, bo bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Pierwszy raz użyłam kasztanów wodnych. Są opcjonalne w tym przepisie. Nie zmieniają w żaden sposób smaku potrawy, ponieważ są bardzo neutralne, prawie bez smaku. Spodziewałam(...)łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu śliwkowego 3 łyżki ketchupu Sposób przygotowania Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w większe kawałki. Kurczaka kroimy w paski na jeden kęs. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Wrzucamy cebulę i czosnek, i smażymy 5 minut. Dodajemy paprykę smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy
W kuchni wieczoremDomowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ZUPA WONTON MIEJSCE II PIECZONA POLĘDWICA W SEZAMIE MIEJSCE III KURCZAK MAŚLANY MIEJSCE IV PRĘGA WOŁOWA PIECZONA W JOGURCIE MIEJSCE V SKRZYDEŁKA KURCZAKA PO CHIŃSKU MIEJSCE VI KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY MIEJSCE VII PROSTA TAJSKA ZUPA RYBNA MIEJSCE VIII KHAI YAT SAI - TAJSKI OMLET Z NADZIENIEM
Tajskie smakiKurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym makaronem. Wyszło pysznie. Moja wersja nie ocieka sosem. Jest go jedynie tyle (sosu), aby oblepił wszystkie składniki, łącznie z makaronem. Kurczaka smażyłam na małej ilości oleju, żeby był lekki i delikatny. Jeżeli
Pełny talerzSłodko-kwaśny grillowany kurczak z wyczuwalnym aromatem cebuli i sosu sojowego smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich zmianach. Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2-3 cytryny 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 400ml piwa 150ml ciemnego sosu sojowego 2-3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy
Pyry na GazTakiego kurczaka przygotowywałam już kilkukrotnie. Zawsze danie wychodziło bardzo smaczne, pomimo moich różnych eksperymentów z jego ostrością. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Tak sobie pichcę... . Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, szklankę, łyżkę, łopatkę do mieszania, 2 patelnie lub patelnię i woka. Przygotuj składniki: 1 marchewkę, 1-2 cebule, 1 czerwoną(...)koloru, przełóż je do sosu słodko-kwaśnego. Na końcu całość wymieszaj z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie i gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje. Tak przygotowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podawaj z ryżem ugotowanym na sypko
blog.moje-pasje.infopysznych sosach, z dodatkiem warzyw! Wystarczy kliknąć w nazwę nad zdjęciem. 1.Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 2. Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 3. Kurczak w pomidorach z kalafiorem 4. Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 5. Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym 6.Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym
VioletoweKucharzenieKurczak w sosie słodko-kwaśnym to jedno z najbardziej znanych dań kuchni azjatyckiej na świecie. Danie jest bardzo proste do zrobienia i nie trzeba do niego kupować gotowego sosu, w którym zwykle jest mnóstwo sztucznych polepszaczy smaku. Taki sos można zrobić samodzielnie. Przepis znalazłam w książce Darii Ładochy, minimalnie go zmodyfikowałam. Samą książkę polecam wielbicielom kuchni azjatyckiej, można(...)niej znaleźć naprawdę fajne przepisy na szybkie i smaczne dania azjatyckie, warto ją mieć pod ręką. KURCZAK w SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (PHAD PREAW WAAN KAI ) Składniki: Filet z kurczaka 1 pomidor 1 ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru (ok.1,5 cm) 2,3 łyżki ananasa w kawałkach kilka kolb małej marynowanej kukurydzy pół
Bon appetit mon amieZamarzyło mi się mięso o kokosowym posmaku. Postanowiłam przygotować takie właśnie kąski z kurczaka w kokosowym cieście. Kokos jest tutaj wyraźnie wyczuwalny. Idealnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym, bez którego to danie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze(...)gęstym cieście (jeśli jest taka potrzeba dosypujemy do niego nieco więcej mąki). Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu. Osączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Kurczaka polewamy sosem słodko-kwaśnym, podajemy z ryżem i surówką. Uwagi: Największą trudnością w przygotowaniu tego dania jest dobranie odpowiedniej temperatury smażenia. Ciasto otula mięso dość grubą warstwą, więc potrzebuje
Smaki Na Talerzujakoś się ustalało menu z dnia na dzień, metodą chybił - trafił. Aż przyszedł dzień gdy Babci nieopacznie wymknęło się na co miałaby ochotę. padło hasło: kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Odkąd pamiętam Babcia lubiła, podobnie z resztą jak świętej pamięci Dziadek pierś z kurczaka wraz ze słoikową wersją tego sosu jednej z popularnych marek spożywczych. Żeby jednak ograniczyć spożycie(...)patelni. Dodajemy do ugotowanej marchwi i powstałego z jej gotowania wywaru. Doprawiamy do smaku keczupem i zalewą z ananasa. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i sos słodko - kwaśny gotowy. Pozostaje pierś z kurczaka przysmażyć na oliwie, dodać do sosu i zagotować. Danie najlepiej smakuje z ryżem. Myślę, że dokąd Babci nie powiedziałam była ona przekonana, że to ten ze słoika
Kuchnia po mojemukwaśnego. Rewelacja. Polecam Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek 4 plastry sera żółtego albo 15 dag sera żółtego tartego 1 filet z kurczaka Chrupiąca panierka do kurczaka ja dałam Chińską (pierwszy ale nie ostatni raz) Garść rukoli i świeżego szpinaku Dowolny sos ja polecam słodko kwaśny(...)pieczarkami ok 15 minut. Do pieczarek dodajemy przyprawy. Następnie odstawiamy z palnika. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w plastry Obtaczamy w chrupiącej przyprawie do kurczaka- również użyłam tej przyprawy pierwszy raz jest znakomita, kurczak jest chrupiący i dokładnie przyprawiony Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz Rukolę oraz szpinak myjemy Na pitę kładziemy pieczarki, mięso, ser żółty Całość wkładamy
Gotowanie Patkidługiego weekendu początkiem czerwca. Był czas na wycieczkę, spacery i na grillowanie. Kilka propozycji pojawi się teraz na blogu. Jedną z nich są grillowane podudzia z kurczaka ze słodko-kwaśnej marynaty. Mięso podałam z sałatką z grillowanych warzyw z kiełkami . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka Marynata: 4 łyżki keczupu pół szklanki soku pomarańczowego 2 łyżki płynnego miodu
Czerwień i błękit