Wiśnie idealnie się sprawdziły, w zasadzie nie było czuć bardzo różnicy, bo tak jak żurawina są słodko-kwaśne. Do tego dania najlepiej użyć gęstego dżemu niskosłodzonego lub samych wiśni z dżemu, żeby nie wypłynął całkiem podczas pieczenia. Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry ananasa 4 łyżki dżemu wiśniowego niskosłodzonego gęstego 125 g sera mozzarella sól, pieprz słodka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniachorizo można użyć innej kiełbasy, ale musi być podsuszana i powinna być dobrze przyprawiona nadzienie Podobne przepisy Zupa limonkowa z kurczakiem Kurczak po czerkiesku Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important(...)transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Nadziewany pieczony kurczak pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniKiedy po raz pierwszy zobaczyłam to danie na blogu Kasi Cukier wiedziałam, że na pewno spróbuje przygotować podobną zapiekankę. W smaku jest rewelacyjna - przełamanie słodkiej kapusty i lekko pikantnych piersi z kurczaka… ponadto prawie całe danie jest zapiekane w piekarniku, więc idealne dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłków. Poniższa zapiekanka jest również świetna do odgrzewania(...)ilość wody, więc nie musicie się bać, że danie wyjdzie za suche. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) połowa główki młodej kapusty 200 g śmietany, np. 30% kwaśnej lub słodkiej świeży koperek (wg uznania) 100 g wędzonego boczku 100 g startego żółtego sera 1 cebula 1 łyżka ketchupu 4-5 łyżeczek
Ugotowaćłyżka sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżki śmietany creme fraiche ( można zastąpić łyżką gęstej kwaśnej śmietany i łyżka słodkiej śmietany 36%) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1 mozzarella 1/2 szklanki tartego sera cheddar 2 łyżki majeranku Kurczaka gotujemy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, podsmażamy na patelni. Wyłączamy gaz. Ugotowanego kurczaka kroimy w drobna kostkę, dodajemy
Delusional Trinesamo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa, czyli jednym słowem musi być wyrazista, a nie może być mdła. Wszystkie smaki powinny być dobrze wyczuwalne. Kurczaka polewamy połową tak przygotowanej marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum(...)kurczaka są dość grube, możemy najpierw lekko rozgnieść je dłonią.) Gdy kurczak marynuje się już minimum pół godziny, możemy zająć się ziemniakami. Obieramy je i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy je najlepiej w misce lub w garnku i polewamy ok. 2 łyżkami oleju. Dodajemy też sól, słodką mieloną paprykę i rozmaryn. Dokładnie mieszamy tak, by wszystkie ziemniaki dokładnie pokryte były przyprawami
Ratunku obiadSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól
Luźna KuchniaWyśmienita przekąska bądź doskonały obiad. Połączenie słodkiego, ostrego i kwaśnego jest pozytywnym zaskoczeniem kulinarnym w moim domu. Smak zachwycił każdego i do tego zapach prażonego sezamu
Niezły MłynekUwielbiam pałki z kurczaka. Aby nie były nudne, wystarczy urozmaicić je co rusz to inną marynatą. Tym razem przygotowałam mięso w marynacie ketchupowo- miodowej. Soczyste mięso, słodko- kwaśna marynata to połączenie idealne, które doskonale pasuje do ryżu. Tak naprawdę jest to danie proste i szybkie, cała tajemnica tkwi w przygotowaniu odpowiedniej marynaty, reszta "robi się" już sama ;) Koniecznie(...)swojej rodziny, a gwarantuję Wam sukces obiadowy ;) Składniki: * 1 kg pałek z kurczaka * 400 ml ketchupu (użyłam pikantnego) * 100 ml płynnego miodu * pół łyżeczki ostrej papryki * pół łyżeczki słodkiej papryki * płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka * pół łyżeczki soli Wykonanie: W misce wymieszać ketchup z miodem i przyprawami. Do marynaty dodać pałki z kurczaka, wymieszać tak, by marynata pokryła mięso
Zrób to smaczniedodatkiem kaszy lub ryżu to zawsze dobry pomysł. Składniki : 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do obsmażenia 2 marchewki korzeń pietruszki 2 kalarepy 2 garście fasolki szparagowej 1/ puszki kukurydzy ½ puszki czerwonej fasoli 4 pomidory lub puszka pelatti sos sojowy sos słodko-kwaśny czarny pieprz, zioła prowansalskie, tymianek Sposób przygotowania : W dość dużym garnku rozgrzewamy(...)grube plasterki. Kalarepę myjemy i kroimy w dużą kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa dodajemy do mięsa i doprawiamy sosem sojowym oraz słodko-kwaśnym. Całość dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i słodko-kwaśnym oraz używanymi wcześniej przyprawami. Serwujemy z brązowym ryżem
Pyry na Gazbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3-4porcje: 250-300g makaronu świderki słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz (mały) mała papryka lub pół dużej – dowolny kolor pół piersi z kurczaka mała puszka kukurydzy 15-20 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka
Fabryka pomysłówJednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej , które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym. Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać. A zanim
Ostra na Słodkopewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż są zresztą tylko uzupełnieniem neutralnych z tego punktu widzenia kurczaka, ziemniaków i nawet nieco słodkiej czerwonej cebuli. Zwłaszcza ta ostatnia jest o tyle ciekawym składnikiem, że nadaje się zarówno do potraw na lekko słodko, jak i do tych bardziej kwaśnych. W tym ostatnim wypadku przede wszystkim dlatego, że pod wpływem kwaśnego środowiska nabiera ładnego(...)Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Nie jest trudna, ani czasochłonna w przygotowaniu, więc nada się choćby na „zwykły” obiad
Kulinarna Pokusawłaśnie jest ten sos do kurczaka, bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu. Składniki 300 g piersi z kurczaka 1 papryka 1/2 cukinii 1 cebula 2 łyżki śmietany creme fraiche (lub 1 łyżka słodkiej śmietany i 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany) 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki
Delusional TrineSkrzydełka z kurczaka cudownie oblepione marynatą na bazie pasty tamaryndowej smakują doskonale. Tamaryndowiec nadaje im bardzo ciekawego słodko-kwaśnego smaku. Połączenie tak aromatycznych składników sprawia, że to zdecydowanie jedna z moich ulubionych marynat do delikatnego mięsa drobiowego. Zdaję sobie sprawę, że nie w każdym sklepie są dostępne produkty, tak egzotyczne jak pasta tamaryndowa. Naprzeciw temu z pomocą przychodzą(...)byłam zwolenniczką tego typu zakupów, ale na szczęście szybka realizacja, bardzo dobra jakość i różnorodność produktów przekonały mnie. Teraz z ochotą robię zakupy w sklepach internetowych :). TAMARYNDOWE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA 12 skrzydełek z kurczaka MARYNATA 3 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru palmowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek kawałek świeżego imbiru
Pieguskowa Kuchniaczęsto myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na oleju. Ciepłe kotlety układać warstwami i zalewać słodko-kwaśną zalewą przygotowaną wg. poniższego przepisu: 2 szklanki wody 3 ziarenka ziela angielskiego
Praktyczna pl