modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem . Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 filety z kurczaka papryka słodka suszona oregano suszone czosnek suszony ryż naturalny szpinak mrożony jogurt naturalny ząbek czosnku sól olej słonecznikowy Przygotowanie: Filety przepłukać pod bieżącą wodą i oczyścić. Natrzeć olejem i przyprawić papryką, oregano, czosnkiem i posolić. Owinąć folią aluminiową, albo przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 200 - 220 stopniach przez 20 minut. W tym czasie(...)przeciśnięty przez praskę. Solimy i podprawiamy jogurtem naturalnym. Jeśli jogurt naturalny wydaje się dla nas za kwaśny lub o zbyt rzadkiej konsystencji, to możemy użyć śmietany 12-18% lub nawet kremówki. Wykładamy ryż na talerz, przykrywamy szpinaczkiem i pokrojonym w plasterki kurczakiem
Karczma Honoriettywarzywa możemy wymieszać z emulsją wcześniej, aby całość się przegryzła. Następnego dnia sałatka będzie smakowała doskonale, a dwa dni później nawet lepiej :-) Cytrusowy słodko-kwaśny dressing nadaje sałatce świeżości i bardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmużu. Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Pęczotto jest jednym z fundamentów ekonomicznej kuchni(...)ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu
Niedzielny kucharzbyło. Z kurczakiem :) Rozmroziłem skrzydełka i chciałem je zrobić w chrupiącej panierce... Wyszło znowu inaczej, bo zrobiłem to co każdy u nas lubi :) pierogi. Klasyczne ciasto pierogowe: 1 kg mąki, dwa jajka,łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody. Ciasto zrobione odpoczywa, skrzydełka ugotowane. Mięso oddzielamy i kroimy, coś jeszcze dorzucamy do farszu, np. cebulę, słodko kwaśną cukinię... Dla poprawienia
chleba naszegoskrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
Gospodyni Miejskasłodki, słony i kwaśny. 4 smaki na małych skrzydełkach. I sałatka z wytrawnym dressingiem yuzu. Świeży, lekki, nasycony smakiem i kolorami. Yuzu jest kuzynem cytryny – przypomina ją w wyglądzie, ale jest bardziej „karbowane” i bardziej zdecydowane w smaku (1 yuzu ma intensywność około 3 cytryn) – zdjęcie znajdziecie niżej. Składniki: – 1 kg skrzydełek z kurczaka
Pociąg Do Kuchnipojedynczy filet z kurczaka (ok. 350 g ) 1 słoiczek marynowanej perłowej cebulki (ok. 150 g netto) 1 puszka kukurydzy 200- 250 g żółtego sera 1 jabłko (duże, kwaśne) 1 kiszony ogórek 5 jajek 4-6 łyżeczek chrzanu (ostrego, ze słoiczka) ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego olej roślinny do smażenia sól, pieprz, słodka papryka
Trzeci talerzsłodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas wyjazdu w góry, wypatrywałam w każdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę do domu, to muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka
SMYKWKUCHNIkwaśny, aromatyczny, aksamitny w smaku ... taki jest krem ze świeżego szczawiu. Dodatek upróżonych pestek dyni i gotowanego jajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka
Walijskie Pichcenienaprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań są pasty: zielona i czerwona curry, brązowa curry (massaman) czy słodko-kwaśna hung lay, których pikantny smak często jest równoważony dodatkiem mleczka kokosowego- kolejnego niezbędnego w kuchni tajskiej składnika. Poznanie podstawowych technik i ingrediencji jest niezbędne, zanim przystąpi się(...)się również do gotowanych, smażonych i parowanych potraw. Ma smak mocno słono - kwaśny i jest chrupka. N NASIONA KMINU- W kuchni używamy nasion kminu, całych lub utartych, często po wcześniejszym uprażeniu ich na patelni, by wydobyć z nich przepiękny aromat. Aromat kminu można opisać jako słodko – gorzko – ostrawy. O OCET RYŻOWY- Wytwarzany ze sfermentowanego ryżu, najbardziej znany
ClauditteMissCookingczosnku 30 g suszonych pomidorów solonych (ok. 7 połówek) 150 g świeżych liści szpinaku baby 220 ml śmietanki 30% czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% olej/oliwa do smażenia Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Pomidory zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, następnie odcedzamy, zalewamy zimna woda, znów odcedzamy(...)minut. Po tym czasie wlewam y śmietankę 30% i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia, a następnie dodajemy śmietanę 18%. W tym samym czasie kroimy kurczaka w niedużą kostkę i przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem (ewentualnie można użyć soli, ale zwykle suszone pomidory są na tyle słone, że dodatkowy dodatek soli jest zbyteczny). Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka
Słodka Stronawłaśnie zza naszej wschodniej granicy). Bardzo ważny w tym przepisie jest wywar. Przygotowałam go z mięsa drobiowego oraz wołowiny, ale możecie śmiało użyć samego drobiu np. tuszki z kurczaka - powoli ugotować z przyprawami i fasolą potem oddzielić mięso. Lub ugotować wywar na cielęcinie (będziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli(...)musi mi uwierzyć na słowo, że to jest genialne połączenie), solona słonina przetarta z czosnkiem lub z cebulą, jajka ugotowane na twardo, kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki, koperek. SKŁADNIKI: na początek wywar: 2 udka z kurczaka 300 - 400g wołowiny w kawałku 1 szklanka białej fasoli 'Jaś' (u mnie czerwona fasola) - moczona w wodzie przez noc 4 kapelusze suszonych
Moja Książka Kucharskaregionów świata. Zagospodarowanie leftovers (propozycja nr 2 jak zamienić resztki) to przecież podstawa każdej gospodarnej kuchni, niezależnie od szerokości geograficznych. Kurczak w karmelu Dzisiaj, na deser, mamy dla Was kurczaka w karmelu:) Dodajmy od razu – w wietnamskim karmelu. To jedna z naszych ulubionych przypraw, w której zakochaliśmy się od pierwszego ugotowania… Karmel wietnamski robi się inaczej niż znany(...)aromatyczne. Przed… …po W daniu, którym chcemy Was dzisiaj zainteresować, karmel idzie w parze z mlekiem kokosowym. Mocno zesmażone i skropione cytryną zamieniają się w słodko-kwaśną, gęstą aromatyczną emulsję pokrywającą połyskliwą bejcą podpieczone w wysokiej temperaturze mięso, które wymieszane ze zwykłym chińskim makaronem zapewnia chwilę przyjemności czerpaną z jedzenia najprostszej z prostych potraw, ale o niecodziennym
Niedzielny kucharzpapierowych ręcznikach. Składniki wszystkich sosów mieszamy po kolei w osobnych miseczkach. Wszystko razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego(...)gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka 6-8 grzybów mun garść makaronu sojowego lub ryżowego 1 jajko M olej do smażenia SKŁADNIKI SOSU I – SOS SŁODKO-KWAŚNY Z IMBIREM 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru sezam do posypania SKŁADNIKI SOSU II – SOS ORZECHOWY 3 łyżki
Karo in the Kitchengrubsze niż tatar). Marchewki i pietruszkę obieram i kroję w nieduże słupki. Myjemy pora o kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej sezamowy i wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy potem dodaję kurczaka i przyprawę. Imbir ścieram na drobnych oczkach - wrzucam na patelnie. Kroję grzyby na cienkie paski - wrzucam na patelnię. Podlewam sosem sojowych. Całość smażę ok 10 min, potem zdejmuję z ognia(...)ryżowy pokrojony na mniejsze nitki. Całość mieszam. Namaczam arkusze papieru ryżowego, wkładam farsz i zakręcam. Sajgonki smażę na głębokim oleju, następnie odsączam na ręcznikach papierowych. Podaję z sosem słodko kwaśnym (ten też był ostry - pycha!). Smacznego
Brzuszki Łakomczuszki