potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem(...)Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać połową sosu ,obłożyć warzywami i wstawić do nagrzanego piekarnika
Kulinarny karnet Christopherapotrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów(...)łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz czarny i sól do smaku kwaśna śmietana i zielona pietruszka jako dodatki (opcjonalnie) 1. Buraki ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cebulę i pora siekamy, resztę warzyw kroimy w kostkę (marchew i ziemniaki można
Kuchnia Prezydentowejząbków czosnku pokrojonego w plasterki, łyżeczki papryki chili w proszku, dwóch łyżeczek słodkiej papryki, kilku plasterków świeżego imbiru lub połowy łyżeczki sproszkowanego, szczypty cynamonu, szczypty kardamonu (kilku nasion jeśli mamy w całości), kilku goździków, kilku liści laurowych i łyżeczki soli. Następnego dnia obsmażam kurczaka krótko, na mocno rozgrzanym oleju- po to tylko by zezłociła się skórka. W garnku, na trzech(...)łyżkę przecieru pomidorowego i dość drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Wszystko razem zagotowuję i dokładam kurczaka. Duszę pod przykryciem przez około pół godziny- lubię gdy kurczak się wręcz rozpada i gładko odchodzi od kości. Na koniec dorzucam ciecierzycę odsączoną z zalewy, łyżkę miodu i łyżkę kwaśnej śmietany. Całość duszę jeszcze kilka minut. Ponieważ danie zawiera ciecierzycę można je zjeść bez żadnego
Pichceniomaniafirmy znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy, sos grecki do gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy(...)żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy
Słodkie okruszkiJednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki(...)wyjmujemy mięsko i dodajemy, również starte na tarce o grubych oczkach, ogórki kiszone. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Zagotowujemy i przyprawiamy przyprawą uniwersalną (jeśli zupa jest za mało kwaśna to możemy ją doprawić wodą z kiszonych ogórków). Mięso obieramy od kości, dodajemy do zupy i gotowe
Rozpustne gotowanieZupa jest lekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje on kwas pomidorowy, jest za to delikatnie pikantna za sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana(...)się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów z makaronem kolanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfarszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż. Z tego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się(...)łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon). Sajgonki smażyć z obu stron na złoty kolor (w głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem (np. słodko-kwaśnym czy słodko-pikantnym
Di gotujePrzepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1
IMPRESJA SMAKUofercie znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy, sos grecki do gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy(...)dodatkami i ulubionymi wędlinami. Nie mogę oczywiście nie wspomnieć o wspaniałym sosie do pizzy . Jest to doskonała baza do każdego domowego fast-food'a. Margarita, pizza z szynką czy kurczakiem... każda smakuje wybornie w towarzystwie takiego sosu. A świąteczny czas... no cóż... na wykorzystanie kremowego majonezu Folwark każdy z Was zapewne znajdzie nie jedną okazję. Zapraszam serdecznie na stronę firmy
Słodkie okruszkipuszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką(...)dzieło gotowe. Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili to te o nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki i rodzynką
Kuchnia po mojemupurre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw. Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość. Nic dodać nic ująć : PYCHA! Roladki z kurczaka: Delikatne, soczyste mięso , nie suche , wypełnione farszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem(...)makaroniki <3 ). . Wiśniowy deser: Gorące wiśnie zatopione w sosie z dodatkiem chili … przykryte zimnymi waniliowymi lodami. Połączenie idealne! Delikatne … niesamowicie aksamitne … słodko – kwaśne. Taki deser, który jest jednym z tych wymarzonych np. na romantyczną randkę ;) ______________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Jestem bardzo , ale to bardzo zadowolona!!! Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację C.K. Browar i tutaj wychwalać
Ostra na Słodkocytrynowej soli morskiej. Nazywana jest fiore di sale (mąka solna) ponieważ jest bardzo drobna. Można nią posypywać nawet zimne potrawy, a ona się rozpuszcza. Jeśli mięso posolimy przed pieczeniem, kurczak stwardnieje. Oto rzeczona sól, Sałatę myjemy i liście rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone liście buraka i kwiaty begonii. Są one kwaskowym akcentem i wyglądają bardzo dekoracyjnie. Pamiętajcie jednak(...)Sałatę z dodatkami skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy do smaku. I co ja myślę o takim obiedzie? Myślę, że mirabelki są kwaśne. Dla hard corów jak konQbek to będzie jak znalazł, dla mnie jednak śliwki były zbyt kwaśne. Myślę, że można ten smak złamać brązowym cukrem, dobrze zrobi też dodanie czosnku. I to tyle na dziś, bo pomimo nędznej pogody
les mirabellespuszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku - sok z połowy limonki - 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki - po pół łyżeczki kuminu oraz ostrej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oleju do smażenia 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy(...)składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut, aby rozpuścił się ser. Gotowe fajitas podajemy z kwaśną śmietaną! Spróbujcie również klasycznych fajitas z kurczakiem . SMACZNEGO
Bez Cebulidbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione(...)imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy
Zasmakuj Kuchniwłaśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym(...)kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo w gębie! Choć może wolałabym, żeby ten sos jakiś na ciepło był ( wiem , wiem , moje zachcianki :D ). CRÈME BRÛLÉE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I CHILI – dane mi było spróbować tylko łyżeczkę , ale już ta łyżeczka zachwyciła moje kubki smakowe. P. również oblizywał się ze smakiem! Delikatny, słodki krem, którego przełamywała
Ostra na Słodko