Jednym słowem jesień w pełni, czyli sezon na rozgrzewające, zawiesiste zupy czas zacząć. Składniki na tradycyjną zupę ogórkową 1 szyja indycza (może być też inne mięsko np. udka z kurczaka, czy skrzydełka-należy jednak pamiętać o tym, by zdjąć z nich skórę) 4 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera 1 mały por 5 ziemniaków 5 ogórków kiszonych 1 łyżka mąki(...)wyjmujemy mięsko i dodajemy, również starte na tarce o grubych oczkach, ogórki kiszone. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie mieszamy słodką śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Zagotowujemy i przyprawiamy przyprawą uniwersalną (jeśli zupa jest za mało kwaśna to możemy ją doprawić wodą z kiszonych ogórków). Mięso obieramy od kości, dodajemy do zupy i gotowe
Rozpustne gotowanieZupa jest lekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje on kwas pomidorowy, jest za to delikatnie pikantna za sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi przyprawami. Polecam! Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 1,5 kg świeżych dojrzałych pomidorów 100 ml passaty pomidorowej mięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana(...)się nasion. Do przetwartej pulpy pomidorowej dodajemy rosół, ugotowane mięso drobiowe pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę marchewkę, dla koloru możemy dodać trochę passaty pomidorowej i cukier dla złamania kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów z makaronem kolanka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfarszu (najczęściej z mięsa oraz warzyw) zawiniętego w papier ryżowy. Dobieranie dodatków to rzecz indywidualna, ale bardzo często można spotkać się z sajgonkami nadzianymi mięsem wołowym lub po prostu kurczakiem. Niekiedy dodaje się też cienki makaron lub ryż. Z tego co zauważyłam, popularnością cieszą się również sajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się(...)łyżki) i zwinąć (brzegi do środka i w rulon). Sajgonki smażyć z obu stron na złoty kolor (w głębokim oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem (np. słodko-kwaśnym czy słodko-pikantnym
Di gotujePrzepis pochodzi z książeczki "przyślij przepis" z tym, że ja zmniejszyłam ilość cukru do 1/2 kg bo wcześniej sos był dla mnie za słodki. Składniki: 1
IMPRESJA SMAKUofercie znajdziecie m.in. takie sosy jak: sos czosnkowy, sos kebab-gyros ostry, dressing 1000 wysp, sos salsa mexicana, sos madziarów, sos do pizzy, keczup premium, sos barbecue, sos słodko-kwaśny, sos pomidorowy sambal, sos hamburgerowy, sos grecki do gyrosa, sos arabski czosnkowy, musztarda sarepska, majonezowy sos chrzanowy, majonez Folwarczny, keczup standard łagodny, keczup standard ostry, keczup Folwarczny, dressing jogurtowy(...)dodatkami i ulubionymi wędlinami. Nie mogę oczywiście nie wspomnieć o wspaniałym sosie do pizzy . Jest to doskonała baza do każdego domowego fast-food'a. Margarita, pizza z szynką czy kurczakiem... każda smakuje wybornie w towarzystwie takiego sosu. A świąteczny czas... no cóż... na wykorzystanie kremowego majonezu Folwark każdy z Was zapewne znajdzie nie jedną okazję. Zapraszam serdecznie na stronę firmy
Słodkie okruszkipuszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem i pieprzem). Dokładnie mieszam. Do wymieszanych składników suchych dodaję ciekłe. Mieszam łyżką na jednolitą masę (wychodzi bardzo gęsta) Wykładam do silikonowych foremek lekko natłuszczonych i obsypanych bułką(...)dzieło gotowe. Babeczki słodkie wyszły gładkie, kształtne. Babeczki chili to te o nieregularnych kształtach. No i teraz pytanie - które lepsze. Do wyboru, do koloru ;) Mężowi bardziej podpasowały te ostre - szczególnie z sosem czosnkowym . Pewnie dlatego, że wyszły naprawdę pikantne. Mi początkowo też, ale wieczorem po kolacji doceniłam walory tych słodkich. Wyraźna kokosowa słodycz z nutą kwaśnej limonki i rodzynką
Kuchnia po mojemupurre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw. Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość. Nic dodać nic ująć : PYCHA! Roladki z kurczaka: Delikatne, soczyste mięso , nie suche , wypełnione farszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem(...)makaroniki <3 ). . Wiśniowy deser: Gorące wiśnie zatopione w sosie z dodatkiem chili … przykryte zimnymi waniliowymi lodami. Połączenie idealne! Delikatne … niesamowicie aksamitne … słodko – kwaśne. Taki deser, który jest jednym z tych wymarzonych np. na romantyczną randkę ;) ______________________________________________________________________________________________________ PODSUMOWOWUJĄC : Bez ściemy! Jestem bardzo , ale to bardzo zadowolona!!! Wychwalałam w poprzedniej edycji Restaurację C.K. Browar i tutaj wychwalać
Ostra na Słodkocytrynowej soli morskiej. Nazywana jest fiore di sale (mąka solna) ponieważ jest bardzo drobna. Można nią posypywać nawet zimne potrawy, a ona się rozpuszcza. Jeśli mięso posolimy przed pieczeniem, kurczak stwardnieje. Oto rzeczona sól, Sałatę myjemy i liście rwiemy na mniejsze kawałki. Dodajemy pokrojone liście buraka i kwiaty begonii. Są one kwaskowym akcentem i wyglądają bardzo dekoracyjnie. Pamiętajcie jednak(...)Sałatę z dodatkami skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy do smaku. I co ja myślę o takim obiedzie? Myślę, że mirabelki są kwaśne. Dla hard corów jak konQbek to będzie jak znalazł, dla mnie jednak śliwki były zbyt kwaśne. Myślę, że można ten smak złamać brązowym cukrem, dobrze zrobi też dodanie czosnku. I to tyle na dziś, bo pomimo nędznej pogody
les mirabellespuszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku - sok z połowy limonki - 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki - po pół łyżeczki kuminu oraz ostrej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz do smaku - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oleju do smażenia 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy(...)składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut, aby rozpuścił się ser. Gotowe fajitas podajemy z kwaśną śmietaną! Spróbujcie również klasycznych fajitas z kurczakiem . SMACZNEGO
Bez Cebulidbają, by wygląd potrawy współgrał ze smakiem. Za najpopularniejsze chińskie danie uznaje się wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym. Dużym uznaniem cieszą się w Chinach potrawy kuchni wschodniej z okolic Szanghaju. Świeże ryby, krewetki, kraby i owoce morza podaje się w pikantno-słodkich sosach z dodatkiem imbiru, curry i kolendry. Ryby podaje się w całości, a nie jako filety pozbawione(...)imbiru, kolendry i pierzu zawitały na nasz stół. Jest smacznie, inaczej niż zwykle, bo z chińskim akcentem. Z podanego przepisu wyszło 13 sajgonek. Smacznego:) Składniki: 340 g polędwiczek z kurczaka 2 szklanki mieszanki chińskiej, tj. mrożonych warzyw - użyłam gotowej mieszanki warzywnej z pędami bambusa i grzybami mun (gotowa mieszanka Tesco, składniki: tarta marchew, kiełki fasoli, papryka czerwona, por, cebula, pędy
Zasmakuj Kuchniwłaśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym(...)kwaśnym smakiem cytryn. Do tego sos z mango – niebo w gębie! Choć może wolałabym, żeby ten sos jakiś na ciepło był ( wiem , wiem , moje zachcianki :D ). CRÈME BRÛLÉE Z GORZKĄ CZEKOLADĄ I CHILI – dane mi było spróbować tylko łyżeczkę , ale już ta łyżeczka zachwyciła moje kubki smakowe. P. również oblizywał się ze smakiem! Delikatny, słodki krem, którego przełamywała
Ostra na Słodkoczerwone papryki, opieczone ze skórki i zmiksowane (lub kilka łyżek paprykowej pasty) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej Do podania: gęsta kwaśna śmietana słodka węgierska papryka w proszku Mięso oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Lepiej to zrobić w 2 partiach, żeby mięso się smażyło, a nie gotowało(...)pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki gulasz z kurczaka z dynią Czulent z kaszą i fasolą
Trzeci talerzsłodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 1 duży ząbek czosnku; 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka oleju; 200 g majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka(...)pieprzem (opcjonalnie) i dokładnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Kurczaka można przyprawić przyprawą do gyrosa, zamiast do kurczaka. Przyprawienie sałatki solą i pieprzem nie jest konieczne (choć można to zrobić), gdyż przyprawa do kurczaka nadaje jej smak, choć wszystko zależy od osobistych preferencji. Majonez można zastąpić lub wymieszać z kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym
Gospodyni Miejskakilka kostek rosołowych olej rzepakowy Mięso i myjemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Zasypujemy je równomiernie solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pokrojone i przyprawione cząstki kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie wrzucamy je na lekko rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i przez kilka minut podsmażamy. Marchew, pietruszkę oraz korzeń selera kroimy(...)ręcznie do miseczki, by zanim wlejemy sok do zupy wybrać dokładnie pestki. Osobiście uwielbiam kwaśne rarytasy i zawsze daję całość soku. Jeśli jednak nie jesteśmy wielkimi smakoszami kwasoty, na początek lepiej dać najwyżej połowę. Ci, którzy uważają zabielane zupy, mogą kapnąć łyżeczkę kwaśnej, czy też słodkiej śmietanki.. Zupę podajemy z ugotowanym oddzielnie makaronem spaghetti lub ryżowym, posypaną natką
Kuchenna Kontrrewolucyatylko czcze przechwałki; kramów tyle, że nie sposób obejrzeć wszystkich, a kupić na nich można chyba wszystko: niepotrzebne starocie, okna, kuchnie, dywany, sprzęt do kuchni wszelkiej maści, łóżka, konie, kurczaki, króliki i świnki morskie, przyprawy, churros, watę cukrową; i tylko jak przyszła nam ochota na lody, to akurat nigdzie nie mogliśmy znaleźć... Ludzi tyle, że niełatwo przecisnąć się w tłumie(...)koniec lipca łatwiej kupić rabarbar niż truskawki. Trochę mi smutno, bo się tymi ostatnimi w tym roku zdecydowanie nie zdążyłam nasycić. Na pociechę kupuję bukiet kwaśnych łodyg, i przygotowuję z nich słodko-kwaśny syrop do duńskiej zupy. Pomysł na takie połączenie podpatrzyłam w czerwcowym wydaniu magazynu Hjemmets bedste mad . Wyszło pysznie - niezbyt słodko, delikatnie, a jednocześnie wyraziście. Mocno
Pożeraczka, czyli raz adobrze