kawałek selera,2 średnie pietruszki,2-3 łyżki oliwy,garstka makaronu,sól, świeżo zmielony pieprz,2 średnie liście laurowe,7-8 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru.Pierś z kurczaka posiekać drobno nożem, dodać sól, pieprz i 2-3 łyżki zimnej wody, dobrze wszystko razem wyrobić. Odstawić do lodówki.Cukinię pokroić w kawałki. Jeśli ma twardą(...)Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennazapach spożywanych potraw. Z pewnością warto poznać inne kuchnie niż polska, choć i tej nie ma się nic do zarzucenia. Kuchnia europejska znana jest z potraw włoskich czy francuskich. Niekoniecznie trzeba się jednak udać pod wieżę Eiffla by spróbować wykwintnych croissant'ów czy pod rzymskie koloseum by skosztować doskonałego spagetti. Wystarczy być trochę bardziej innowacyjnym i nie bać(...)niemal każdym polskim sklepie. Niezwykle ciekawa jest bezsprzecznie kuchnia azjatycka bogata w różnego rodzaju przyprawy, ostra i pełna aromatów. Słynące z Japonii sushi, indyjskie podpłomyki czy indonezyjskie szaszłyki z kurczaka w sojowym sosie, to prawdziwa poezja dla kubków smakowych, nowe wrażenia i zredukowanie uczucia nudy. Bawiąc się składnikami, choć odrobinę eksperymentując i dodając do posiłków kilka nowych składników można stworzyć
upichconapołączone zaś z ziołowym sosem stanowi prawdziwe bogactwo smaku i witamin... Przy okazji zachęcam Was do udziału w akcji "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Składniki: 700g filetu z kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 pęczka estragonu, biały pieprz, sól. Mięso umyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oliwy(...)pietruszki, estragon, skórkę oraz sok z cytryny i oliwę zmiksować blenderem na papkę. Dodać sos powstały podczas pieczenie mięsa. Krótko zmiksować. Mięso pokroić na 1cm plastry, polać sosem. Źródło: "Włoskie inspiracje Nigellissima" - Nigella Lawson Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościŚwietna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata. Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno
Stare GaryDzisiaj kolejna koktajlowa propozycja , tym razem w roli głównej rukola, na która od kilku dni nie miałam pomysłu, poza sałatką. Koniecznie musicie spróbować, zwłaszcza, że smak
Moja smaczna kuchniaMakaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a
Poezja smakuTak dawno nie było pierogów . Zrobiłam więc moje ulubione, ze szpinakiem baby, z dużą ilością czosnku. Pierożki podałam po raz pierwszy z dipem z ricotty , o
Moja smaczna kuchniaPogoda nas nie opuszcza ;), a komu chce się siedzieć w domu i stać w takie upały przy garach? Znając życie odpowiedź jest tylko jedna i
Malinowe Pocałunkibogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też(...)łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki
Grunt to przepis!Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybrać J Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki(...)razie nie mam. Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek. Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirach J Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”. Twoje ulubione danie? Kurczak Generała Tso Jaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą. Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha
Mania Gotowaniadzień wcześniej wymiotło z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;) Rolada drobiowa Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 szklanka maślanki naturalnej suszona bazylia i rozmaryn pieprz sól czosnkowa kolendra (w ziarnach) 3 łyżki musztardy 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka) Filet rozłożyć(...)Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzynajmniej od początku XX wieku. W takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami. Ja też wychowałam się na takim, a jego włoską wersję ;) poznałam dość późno. Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym(...)stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz
królestwo garówInspiracją był przepis z książki Carole Clements "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne
Stare GaryJest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić(...)Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwyGremolata z oliwą
Bon Appetit MałgorzatyKiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco(...)nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki
Kuchnia Pełna Pasji