kurczak po włosku - 744 przepisów (strona:37/50)

Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

Tak dawno nie było pierogów . Zrobiłam więc moje ulubione, ze szpinakiem baby, z dużą ilością czosnku. Pierożki podałam po raz pierwszy z dipem z ricotty , o

Moja smaczna kuchnia
Grillowane skrzydełka i warzywa z grilla. 229

Pogoda nas nie opuszcza ;), a komu chce się siedzieć w domu i stać w takie upały przy garach?  Znając życie odpowiedź jest tylko jedna i

Malinowe Pocałunki
Cannelloni z porem i brokułem 321

bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też(...)łyżki oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki

Grunt to przepis!
Liebster Blog Award po raz drugi 117

Możesz wybrać dowolnego mistrza kuchni, który specjalnie dla Ciebie ugotuje kolację, kto to będzie? Gordon Ramsey. Potrawa, której nigdy nie polubisz, to..? Wszystko w czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybrać J Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki(...)razie nie mam. Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek. Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirach J Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”. Twoje ulubione danie? Kurczak Generała Tso Jaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą. Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha

Mania Gotowania
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 621

dzień wcześniej wymiotło  z lodówki w ekspresowym tempie a czekający na wypiek  domowy chlebek wymagać będzie należytej oprawy;) Rolada drobiowa Składniki: podwójny filet z kurczaka 1 szklanka maślanki naturalnej suszona bazylia i rozmaryn pieprz sól czosnkowa kolendra (w ziarnach) 3 łyżki musztardy 10 dag ostrego, wyrazistego w smaku sera (ja użyłam oscypka) Filet rozłożyć(...)Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Risotto z drobiem, z perliczką 120

przynajmniej od początku XX wieku. W takiej formie znane również w Polsce powojennej. To zapiekanka z gotowanego ryżu z różnymi dodatkami. Ja też wychowałam się na takim, a jego włoską wersję ;) poznałam dość późno. Ugotować ryż na sypko z dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym(...)stopni na około 20 minut, aż ser i śmietana się lekko zrumieni. Risotto można zapiekać w dużej formie, lub w mniejszych, jednoosobowych foremkach. Zamiast perliczki można użyć mięso z kurczaka. Może to być mięso gotowane, resztki pieczonego... ja miałam mięso gotowane, produkt uboczny rosołu z perliczki. talerz

królestwo garów
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 201

Inspiracją był przepis z książki Carole Clements  "Zupy" . Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne

Stare Gary
Gremolata - idealna do ryb i mięs 163

Jest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić(...)Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwyGremolata z oliwą

Bon Appetit Małgorzaty
Ciabatta z pomidorami i mięsem 237

Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco(...)nagłej sytuacji. Składniki: 2 ciabatty, 3 pomidory, 1-2 ząbki czosnku, bazylia, oliwa z oliwek, sól, pieprz, rukola, ser żółty lub mozarella, mięso (jak na hamburgery) lub pierś z kurczaka. Przygotowanie: 1. Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty czosnek oraz przyprawy sól, pieprz, bazylię. Kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia Pełna Pasji
Domowe Bounty zwane bobkami 137

gotowe! Przecież brak piekarnika nie może nas ograniczać w tworzeniu jedzenia! Pomysłowość jest najważniejsza! W dzisiejszym odcinku serialu ,,sierotka maRysia w kuchni", zostały stworzone bounty inaczej nazwane bobkami i kurczak w sosie śmietanowym! Polecam blog Kuchareczka, są tam naprawdę genialne przepisy na Bounty-podobne pyszności! http://kuchareczka.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?438652 BOUNTY ZWANE BOBKAMI łatwe (jak wszystko u mnie) min 2 godziny(...)miałam cukru pudru więc w śmietance i maśle rozpuściłam zwykły biały cukier i tym polałam same wiórki. następnie robimy z powstałej papki kulki- moje były wielkości orzecha włoskiego i mniejsze. Początkowo masa nie chciała się zbijać więc podgrzałam ja troszkę.I to zadziałało. Gotowe kulki wkładamy do lodówki/zamrażarki na ok 1 godzinę, nawet gdy wydają się mało stabilne

sierotka maRysia w kuchni
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 162

powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam! P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny , która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos , ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji  sauce verte , w Niemczech  Grüne Soße , a w Hiszpanii ... również salsa verde ;) Do tradycyjnych składników tego(...)dodać do tylu fajnych dań! My dojedliśmy go w najprostszy możliwy sposób - rozsmarowany na kromce świeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy. Na koniec dodam, że jest to sos na zimno , tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z dynią, pieczarkami i piersią kurczaka 132

Drugi pomysł na dynie podpatrzyłam na tej stronce. Oczywiście przerobiłam go trochę w kierunku moich smaków. Ciasto focacci  jest mięciutkie, bardzo smaczne i zachęca do

Gotowanie...to proste !
11 przepisów z oliwkami 167

Z uśmiechem na twarzy muszę przyznać, że czarne oliwki uwielbiam, ale nie zawsze tak było, podobnie zresztą jeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku

Moja smaczna kuchnia
Maltagliati w sałatce 138

Drodzy dzisiaj na kolację podałam maltagliati rustici 100 % orkiszu FABIJANSCY  w sałatce. Maltagliati rustici , to z włoskiego „zle cięte”. Są niezle zakręcone, pełne zdrowia i aromatyczne. A w wersji Rustici są równie wiejskie jak i te sprzed kilkuset lat. Tym bardziej, że z ekologicznego orkiszu, który w tamtych czasach był zbożem podstawowym. Sałatki z makaronu, podawane są na Sycylii(...)gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu  BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI  bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka z piersi kurczaka, z szynkowara, którą robiłam TUTAJ koperek świeży parmezan w płatkach czarnuszka W wersji numer dwa, dla drugiej osoby użyłam dodatkowo -glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny -jagody goji -czarny

Z Kuchni Do Kuchni
Tłuszcze 135

sezamu. wielonienasycone , natomiast zachowują płynność nie zależnie od temperatury.do nich zaliczamy kawasy  Omega-3 . Głównym źródłem są nasiona lnu, kukurydza, nasiona słonecznika, nasiona soi, olej słonecznikowy, orzechy włoskie oraz ryby tj. łosoś, makrela, sardynki i tuńczyk. Jedne i drugie są korzystne dla naszego zdrowia, obniżając dodatkowo poziom złego cholesterolu LDL. Z drugiej  strony zwiększają poziom dobrego cholesterolu(...)krwi. Głównym źródłem występowania  tł. nasyconych  są produkty pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone,   powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego. Tłuszcze trans  możemy

NaKońcuJęzyka
Japońskie kuleczki mięsne 198

przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka. Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia.  Składniki na kuleczki:  - 250g mięsa mielonego z kurczaka- 1 małe jajo- 2 łyżeczki cukru- 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego- mielone sansho (pieprz syczuański)- olej arachidowy (do smażenia kuleczek,   może być inny)  Sos Tare:- 6 łyżek stołowych wina Mirin(...)Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek (ja robiłam z podwójnej, wyszło mi 30). Kuleczki wrzucamy od razu na wrzątek i gotujemy partiami

mojewypiekiinietylko
Zimne nóżki (Galat) 167

zapyta? To tradycyjne mięsne galaretki przygotowane na bazie nóżek wieprzowych, tzw. zimne nóżki, galat lub galart . Lubicie? Czy może wolicie wersję z dodatkiem żelatyny np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką ? Do galatu drobiowego , który przygotowuję na Wielkanoc wkładam do środka plasterek jajka. W moim domu rodzinnym galat wieprzowy, czyli tradycyjne zimne nóżki były obowiązkowo przygotowywane(...)angielskiego pieprz ziarnisty, sól marchew cebula pietrucha seler por Ja już kupiłam oczyszczone i pokrojone nóżki wieprzowe. Ale jeśli nie są oczyszczone to najpierw nóżki i golonkę oczyszczamy z włosków albo je opalamy nad ogniem. Wkładamy je do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby mięso było w całości przykryte. Gotujemy na małym gazie na ok. 1,5 godziny. Następnie zbieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania