kurczak po włosku - 744 przepisów (strona:39/50)

ZUPA Z CIECIERZYCY 178

bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak:  fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.  Jedną z przyczyn popularności włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem białka.   Ugotowane ziarna powinno się spożywać przy: bólach głowy oraz gardła, niedoborach witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu(...)oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora   Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam

potrawyregionalne
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 214

zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj risotto obecne jest chyba w każdym domu, w każdym zakątku świata(...)przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę

Jacob Tastes
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 154

                No i wreszcie udało się zrobić muszle makaronowe, do tej pory

Kuchnia Prezydentowej
Stalowym Widelcem po Patelni 211

Stalowym widelcem po patelni? To już jest możliwe! Dziś poświęcę całą uwagę patelni grillowej i wok`owi serii Granitium  włoskiej firmy Ballarini.  Nie pisałam o nich od razu, bo musiałam je sprawdzić, aby moja ocena była szczera i wiarygodna. Nie mam w zwyczaju zachwalać czegoś w ciemno i pisać o czymś z czego nie do końca jestem zadowolona(...)stanął na głowie.  Bo: Na granicie można smażyć bez tłuszczu! Dobrze przeczytaliście. Myślicie, że nie sprawdziłam? Jasne, że tak, od razu na rozgrzanego woka wrzuciłam kawałki piersi z kurczaka i co? Mięso nie przykleiło się nawet na sekundę do powierzchni. Mogłam sobie je podrzucać tak jak to robią profesjonalni kucharze w lokalach, co możemy oglądać w telewizji na przykład

Blondynka Gotuje
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 171

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Penne z czerwonym pesto 223

Pyszny, szybki makaron z czerwonym Pesto, które jest sycylijską odmianą tradycyjnego zielonego. Różni się oni głównie obecnością w składzie suszonych pomidorów. Pesto można zrobić samemu lub

Mania Gotowania
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 195

Cudowne risotto, warto poświęcić trochę czasu i je przygotować. Nie trwa to może długo, wymaga jedynie troszkę cierpliwości - trzeba pilnować ryżu przez cały czas robienia dania

Stare Gary
Gnocchi 180

Znane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…”  ale może wróćmy do składników.    Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste(...)łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć

mojewypiekiinietylko
Kapusta włoska duszona z marchewką, masłem i koperkiem 366

Składniki na 3-4 porcje: pół średniej wielkości główki kapusty włoskiej 2 średnie marchewki 2 łyżki masła 2-3 łyżki świeżego posiekanego koperku 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej lub zwykłej pieprz mielony, pieprz i sól ziołowa  Przygotowanie: Kapustę umyj i usuń głąby. Przekrój jeszcze na cztery części i cienko pokrój. Wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą na poziom trochę(...)chwil i zdejmij z ognia. Wrzuć posiekany koperek i dobrze połącz. Opcjonalnie możesz dodać śmietanę. Taka kapusta świetnie pasuje jako dodatek do wielu dań, np. gulaszu z fileta z kurczaka czy schabowego. Jest pyszna na ciepło, ale równie dobrze smakuje też na zimno. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28

Anioszek w kuchni
Chicken and tomato bruschetta 122

Combination of tomato and chicken on ciabatta or similar loaf is delicious snack every time.  Ingredients: 1 large tomato, chicken fillet (baked), 1 clove of

Smaki Przyprawy i Kolory
chicken and tomato bruschetta 194

Combination of tomato and chicken on ciabatta or similar loaf is delicious snack every time. Ingredients:1 large tomato,chicken fillet (baked),1 clove of

Kulinarna rozmowa
Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 205

jednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią . Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się(...)dopasowanym białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami w postaci wędzonego boczku, szałwii i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów, dopełnionych parmezanem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine

Kulinarna Pokusa
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 241

pysznego śniadania...a za nim drugiego śniadania, obiadu, kolacji...mmm... już nie mogę doczekać się tych wspaniałości! (Właśnie "przegryza się" moje ciasto na kokosowo-czekoladowe pancakesy, a w lodówce kurczak pławi się w marynacie...)Nie wiem, jak Wy ale ja cieszę się jak dziecko, kiedy wiem, że coś jest jednocześnie przepyszne, zdrowe i gotowe w zaledwie chwilę. Od kiedy(...)smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki dobrego kakaoopakowanie płatków kukurydzianychPrzygotowanie:Podpraż orzechy włoskie na patelni, odstaw do ostygnięcia. Rozpuść masło w średnim rondelku, dodaj miód i kakao, wymieszaj. Dodaj masę do orzechów włoskich, wrzuć opakowanie płatków kukurydzianych, zamieszaj. Płaską, płytką blachę

Gotowanie to kochanie
Fricassee z piersi kurczaka. 1229

sosu, wystarczy ten od potrawki ,podany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć(...)nagrzanego piekarnika na 10 min. Resztę sosu podać w sosjerce. Ja dodałem plastry marchewki i pora uduszone  na maśle al dente, posypane przyprawą "Zantar" -mieszanka: tymianek, sezam, koper włoski, kolendra, sumak, cumin, trawa cytrynowa

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania