Włoszech dowiedziałam się, że jest ono bardzo cenionym mięsem w Toskanii, choćby w formie duszonej z winem i warzywami, czyli królika cacciatora, którego miałam okazję przygotowywać w czasie włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji. Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty(...)czasie lekcji gotowania z Włoskim kucharzem miałam okazję zobaczyć, jak fachowo podzielić tuszkę królika na części. Nie obejdzie się bez ostrego noża i najlepiej pomocy Waszego mężczyzny, przyda się trochę siły. Polecam Wam obejrzenie tego filmu , tu wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów
Chilli Czosnek i Oliwaświetnie nadaje się jako baza dla szybkich przepisów. Sama często eksperymentując w kuchni, gdy nie mam czasu na gotowanie, sięgam właśnie do jej tradycji. Według Gino jednak "gotowanie po włosku w 20 minut" ma nam się kojarzyć również z pewnym nastrojem - pichceniem na luzie, przy kieliszku wina i piosenkach Dean Martina... Typowy Włoch! :) Przypuszczam, że wprawionemu szefowi kuchni(...)apetyczne, nieskomplikowane. Podzielone na rozdziały według podstawowego składnika, mamy tu więc dania z kurczaka, różnych mięs, ryb i owoców morza, dania makaronowe, warzywne, a dodatkowo zupy i przystawki oraz desery. Z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nie są to jednak tradycyjne przepisy kuchni włoskiej, bardziej nowoczesna, kolorowa i szybka kuchnia luźno nawiązującą do tradycji Półwyspu Apenińskiego. Na początku
Chilli Czosnek i Oliwaspecyficzny zapach i charakterystyczny smak, jednak nie każde mięso musi smakować jak kurczak lub schabowy;) Ponadto mięso to wydaje mi się również zdrowe, ponieważ takie owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo na polach i łąkach ;) Dlatego też d ziś postanowiłam przygotować ragu z baraniny wg włoskiej kuchni Nigelli. Ten pomidorowy sos z mielonym mięsem baranim okazał się być
Codzienne Gotowanieosób): 2 filety z kurczaka (ok. 400 g), 1 opakowanie makaronu tagliatelle – pełnoziarnistego (500 g), 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (280 g netto), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli, odrobina soku z połówki cytryny, pieprz, 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów, parmezan (opcjonalnie), Przygotowanie: Filety przekrawamy(...)kawałki). Dzięki temu, że na pomidorach zostaje nam zawsze trochę oliwy, nie musimy używać już, niczego dodatkowego do smażenia. Czosnek obieramy kroimy w małą kostkę lub wyciskamy. Łączymy kurczaka z pomidorami, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami (oregano, bazylia, sól, pieprz, pietruszka). Dokładnie mieszamy tak, żeby każdy kawałek kurczaka był delikatnie obtoczony w przyprawach i oliwie z pomidorów, całość odstawiamy
rozgotowanapodawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki ziół włoskich 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz biały bułka tarta WYKONANIE: pieczarki obieramy, kroimy w plastry, dodajemy
Kuchnia Beatypieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną
Moja smaczna kuchniasmaku * olej- 1/2 litra Dodatkowo: * bułka tarta * mąka pszenna * jajko- 2 sztuki Ugotować ryż. Gotowanego kurczaka zmielić wraz z ugotowaną marchewką i pietruszką. Masę połączyć z ryżem, bułką tartą (masa powinna być dosyć zwarta), przyprawami, ponownie wyrobić całość i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, bułce tartej, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do lekkiego
Kraina Miodem PłynącaSaltimbocca*, to rodzaj popularnej włoskiej potrawy, która przyrządzana jest z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, z dodatkiem szałwii, zwijana w rulon i obsmażana z dodatkiem białego wina.Nieraz przyrządzałam z piersi z kurczaka, jak również- tak jak w oryginale- z cielęciny, ale tym razem pozwoliłam sobie zrobić swoją saltimboccę ze schabu
Kraina Miodem Płynącawlać do warzyw, do smaku dodać kucharka, pieprzu mielonego i wymieszać do warzyw włożyć pałki kurczaka i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu, na koniec dodać bazylię i koperek, gotować jeszcze z 5 minut smaczne, lekkie danie smakuje z makaronem włoskim jakim lubisz.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłatwe przygotowanie, więc może macie ochotę wypróbować jej smak? Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego w wiórkach 1 puszka białej fasoli 4-5 jajek kilka łyżek majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz można dodać orzechy włoskie Piersi udusić w lekko osolonej wodzie, następnie obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron, ostudzić
Apetyczna babeczkapójść po rozum do głowy :P Składniki: 6-7 placków tortilli Duża podwójna pierś z kurczaka Pół puszki kukurydzy 2 małe pomidory 1 duży ogórek zielony Przyprawa kuchni meksykańskiej Kamis Mała sałata lodowa Mały majonez pół dużego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Zioła włoskie Kamis 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso: pierś pokroić z paski lub grubą kostkę
Fabryka pomysłówwędzonym serem Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczone kasztany Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki
Moja smaczna kuchniafot.Jacek.M Rosół wg przepisu Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora -6 ziaren pieprzu -2 ziarna ziela angielskiego -2 liście laurowe -liść kapusty włoskiej -ząbek czosnku -szczypta lubczyku suszonego latem mała gałązka świeżego Uda i mięso wołowe umyj,wrzuć do zimnej wody (u mnie
Pasje JolkiJako farsz ( i naszą niespodziankę) możemy użyć praktycznie wszystkiego: brokułów, szpinaku, sera, orzechów włoskich, suszonych pomidorów... Takie kieszonki to zdrowy i szybki pomysł na rodzinny obiad i wspaniała alternatywa dla tradycyjnych drobiowych kotletów w panierce:)) Składniki na 4 kieszonki: 2 piersi z kurczaka sól pieprz słodka papryka 8 pieczarek 1 cebula 1 papryka Do panierowania: 2 jajka bułka tarta
Walijskie Pichceniesól 20 gram drożdży Farsz: 3 szt. pieczarek 3 łyzki kukurydzy 1 pierś z kurczaka mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej 6 plastrów sera 5 pomidorków koktajlowych 7 oliwek Na sos: 3 ząbki czosnku 250 ml. przecieru pomidorowego zioła prowansalskie mieszanka przypraw do kuchni włoskiej Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy. I rozwałkowujemy cieniutko. robimy dziurki widelcem
NaKońcuJęzyka