ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem marchewkowym i na jednym końcu ułożyć rząd serduszek(...)obie roladki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć szybko obie roladki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temp. 180 st.C. Podawać z ziemniakami pocięte na niebyt cienkie plastry
Pasja Smakuśmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem
Taste Of My Daysztuką. Całe to macerowanie, marynowanie, to jednak poświęcony czas i zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie tysiąc i jeden(...)sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą potrawę robi
Niedzielny kucharzProszę pani, dziękujemy, to było… niewiarygodnie pyszne…normalnie, człowiek tak nie gotuje…” Gotuje, gotuje… Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 1 marchewka 200g czerwonej soczewicy 6-7 pomidorów 2 cebule 2 ziemniaki 1 papryka czerwona lub żółta 200g serka mascarpone 50-70g parmezanu rozmaryn sól, pieprz ocet balsamiczny oliwa z oliwek Wykonanie : do dużego garnka(...)pokrojone w ćwiartki pomidory, cebule, ziemniaki, paprykę. Posypać obficie rozmarynem, solą i pieprzem. Można całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe! Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi
Raj dla Podniebieniaformie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię. Całość gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam(...)można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać lekko przestudzone, z groszkiem ptysiowym lub grzankami - u mnie bezglutenowymi. Zrobiłam wersję z mniejszą ilością imbiru i mięskiem
Ze smakiem bez glutenupałki z kurczaka 300 g dyni 4 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki tymianku sól do smaku 5 łyżek oliwy Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurczaka myjemy, dodajemy(...)niego przyprawy i oliwę i marynujemy min. 30 minut. Po tym czasie do blaszki wykładamy warzywa, na warzywach układamy kurczaka i całość polewamy przyprawami z oliwą, w których marynował się kurczak. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy z ulubioną surówką (u mnie kapusta pekińska
psgotujemyprzygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Elementem łączącym całość – bazą dań – jest np. ugotowany ryż, albo komosa. Gotowanie w ten sposób jest proste, ponieważ pozwala ograniczyć czas na przygotowanie: krojenie, przyprawianie, pieczenie. Wadą może być to, że niektóre składniki muszą się powtarzać(...)Powiemy Wam dzisiaj jak to zrobić! Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa
Niedzielny kucharzPieczemy wianuszki, pleciemy wianki, a może by tak zrobić sałatkę w tym kształcie? :-) Sałatka warstwowa "Wianek" to prosta kombinacja, która przyciągnie wzrok eleganckim wyglądem i zachwyci klasycznym smakiem sałatki jarzynowej wzbogaconej w orzechy i kurczaka. Idealna na imprezy rodzinne, kiedy jest uzupełniona w majonez, a także na naprawdę lekkie kolacje(...)zamiast niego dodamy jogurt. Zdrowa i pożywna. Fajnie wpisuje się w aktualny klimat zimowej aury. Sałatka warstwowa "Wianek" Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka ugotowany (można także upiec) 3 ugotowane marchewki 3 ugotowane ziemniaki dwie łyżki groszku konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo kilka gałązek koperku drobno posiekanych kilka łyżek majonezu lub gęstego jogurtu sól i pieprz do smaku
Poezja Smaków - blog kulinarnymięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze 25 minut bez przykrycia. Wyjąć danie(...)dodać do wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowaniegarnka wrzucamy cebule, doprawiamy solą i pieprzem, jak cebula zacznie się robić miękka dorzucamy czosnek chwilę podsmażamy i dorzucamy kurczaka. Smażymy chwilę od czasu do czasu mieszając żeby kurczak i cebula się nam nie przypaliły. Dodajemy przyprawę do zup i sosów Winiary, dorzucamy serek topiony i chwilę mieszamy by serek się ładnie rozpuścił. Koperek drobno siekamy. Do garnka wlewamy śmietanę(...)Wszystko jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu. Można podawać z makaronem lub z kopytkami czy też kluskami śląskimi albo po po prostu z ziemniakami. Sos idealnie nadaje się do pulpetów, można nim polać również pieczone mięso
Piekielna Kuchnia PatiPIECZONY KURCZAK NA BUTELCE PIWA H ejka wszystkim J na dziś proponuje Wam pieczonego kurczaka na butelce piwa. Tego kurczaka robili moi znajomi , ale bacznie się przyglądałam jak go przygotowywali a na koniec nawet spróbowałam i musze przyznać , ze jest smaczny i sama z chęcią takiego zrobię J w najbliższym czasie. Cały przepis spisałam , jest sprawdzony wiec(...)się czego bać, tylko trzeba robić :D :D :D Niżej podaje przepis ! Składniki: 1 średni kurczak Tymianek świeży ( może być suszony, ale świeży jest lepszy) 1 butelka piwa 0,5l Marchew ( użyte były male, ale mogą być tez normalne) Ziemniaki Cebula Masło Marynata: Oliwa z oliwek Papryka słodka w proszku Papryka chili w proszku Przyprawa do kurczaka Sol i pieprz
PychaDaniaziemniaków. Dzięki temu wyszperałam doskonałe danie na zapiekane naleśniki. Alternatywnie można je serwować z różnymi sosami, dostosowanymi wg uznania. Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.Kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Kukurydzę odcedzić.Na naleśnikach ułóżyć kurczaka(...)kukurydzę. Zwinąć w ruloniki i ułóżyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i zapiekać w temperaturze 180°C przez około 10 min. Podawać ciepłe prosto z pieca. Inspiracja: przepisy.pl
Świat Domowej Kuchnisztuką. Całe to macerowanie, marynowanie, to jednak poświęcony czas i zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie tysiąc i jeden(...)sałatki ziemniaczanej i ziołami. I jedno i drugie warte zapamiętania, bo są to dość niecodzienne patenty. W pierwszym przypadku bazę zaprawy stanowi pieczony czosnek, który niesłychanie aromatyzuje polędwiczkę. Pesto powstało zaś z dodatkiem wody spod gotowanych ziemniaków, która nadała całości kremowej konsystencji. Zobacz przepis Piątek: Rocking beef Klasyczne danie wietnamskie. Kołysana, albo potrząsana wołowina to rzecz niesamowicie pyszna. Samą
Niedzielny kucharzpowiem, ale duszona cytryna smakuje wyśmienicie ;) Składniki: 500g wyluzowanych udek z kurczaka dorzuciłam 2 piersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa oliwa z oliwek cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka gałązek Mięso obficie solimy solą ziołową, obtaczamy w mące i podsmażamy 5 minut(...)ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła ofiarą Węża
Cytryna&Co.keczupu 100 g sera feta dobrej jakości 2 łyżki posiekanej natki pietruszki kilkanaście oliwek - mogą być zielone i czarne PRZYGOTOWANIE Przyprawę do gyrosa łączymy z olejem i mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoto ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni. Podsmażamy na niej cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, aż zmiękną. Dodajemy śmietanę(...)posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal - białko - 34 g - tłuszcze - 30 g - węglowodany - 6 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacje