roztopić masło i wrzucić rozmrożony i odciśnięty szpinak, dodać posiekany czosnek. Smażyć około 3-4 minuty, mieszać co chwilkę. Dodać mozzarellę i wszystko lekko zmiksować. Na przygotowane filety z kurczaka nałożyć farsz na 1 połowę płata mięsa i złożyć na pół. spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i szybko obsmażyć mięso z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć mięso(...)kurki w zalewie i gotować do momentu jak płyn prawie wyparuje. Następnie wlać śmietanę, dodać odrobinę pieprzu, wymieszać. Wlać wszystko na mięso. Podgotowane ziemniaki ułożyć na górę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec do momentu aż ziemniaki się zarumienią. Mi zajęło to 25 minut. Smacznego
Kuchnia PokoleńKurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu(...)powstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego
Wanilia i Kardamonfolią aluminiową, piekę 25 min w 180 stopniach, następnie zdejmuję folię, zapiekam jeszcze ok. 25-30 minut aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu przewracając. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką
słodki bratekdodać plasterki czosnku. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suszone warzywa, dodać przyprawione mięso. W miseczce wymieszać: ketchup, koncentrat pomidorowy i oliwę. Przygotowaną marynatą posmarować udka z kurczaka. Na samym końcu posypać suszonym koperkiem. Piec pod przykryciem około 40-45 minut w 180°C. W międzyczasie przygotować sałatę: warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki i włożyć(...)sól, pieprz i sok z cytryny (wszystko wymieszać). Przygotowanym sosem polać sałatę masłową, a na sam wierzch ułożyć pokrojone pomidory i posypać posiekany szczypiorek. Upieczone mięso podawać z młodymi ziemniakami i przygotowaną sałatką
Ugotowaćmnie są dużym zaskoczeniem: 1. Skrzydełka a la KFC 7138 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/skrzydeka-la-kfc.html 2.Pieczone ziemniaki z piekarnika 5252 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/02/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html 3. Pizza z patelni 4703 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/pizza-z-patelni.html 4. Babeczki do barszczu 4298 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/12/babeczki-do-barszczu.html 5. Placuszki z kurczaka z mozzarellą 2706 wyświetleń http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/placuszki-z-kurczaka-z-mozzarella-i.html To byłoby na tyle.Zapraszam(...)dzień jest coraz smaczniejsze. Składniki: 125 g miękkiego masła 4 jajka 375 g cukru 250 g gotowej masy makowej 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 600 g wiśni 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny( lub 6 jeśli lubicie bardzo stężałą masę) 4 łyżki konfitury wiśniowej
Niespełnione zdolności kulinarneniedzielny obiad polecam pyszne udka z kurczaka. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale smakują z surówką i pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 2 łyżki miodu płynnego, 3 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM , 4 łyżki oleju, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, 2 łyżeczki pieprzu , 1/2 łyżeczki(...)nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Udka piekę 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z pieczonymi ziemniakami. Do przygotowania marynaty użyłam Musztardy Kieleckiej Grillowej, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM . Musztarda to idealny
Tradycyjna kuchnia Kasiziemniaków 1,5 łyżki cukru lub miodu przepis Pałki z kurczaka nacieramy solą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w 2-3 cm kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, rozmarynu i mieszamy. Cebulkę kroimy w kostkę, paprykę w paski, marchewki kroimy w plastry. Kurczaka obsmażamy za wszystkich stron na oleju. Przekładamy do miski , dodajemy paprykę w proszku, 1/2 porcji(...)karmelizujemy cukier (podgrzewamy, aż się rozpuści). Dodajemy cebulkę, marchew i paprykę. Podsmażamy około 5 minut, stale mieszając. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym czosnkiem, oregano i mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C około 50-60 minut. François Rabelais
Smakowite DaniaGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziaren ziela angielskiego Ok. 2 ½ l wody 300 gram mięsa ( filet kurczaka lub łopatka wp .) Sól Pieprz cayenne Ser żółty Gęsta kwaśna śmietana Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso. Zagotowujemy, usuwamy szum. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w wywarze. Gotujemy do miękkości(...)wyjmujemy listki laurowe i ziela angielskie. Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię
Smaki Ewyużywać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie(...)twardo. Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można
Karo in the Kitchenmiękkości. Po upieczeniu dajemy "ptakowi" odpocząć 30 minut.Ja go przełożyłam na talerz i w tym czasie zajęłam się przygotowaniem sosu. Tu garnek z warzywami i sokami uzyskanymi podczas pieczenia postawiłam na palniku ze średnim płomieniem gazu. Powoli podgrzewając wlałam wino, bulion i lekko zredukowałam ilość płynów. Na końcu zmiksowałam wszystko razem uzyskując coś w stylu musu z warzyw. Ten patent(...)moje antywarzywne dziecko wcina sos aż mu się uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy i z paloną kaszą gryczaną i kaszą bulgur, ale będzie równie świetnie smakował z innymi kaszami bądź ziemniakami. SMACZNEGO życzy
Blondynka Gotujeśrednich ziemniaków słodka papryka rozmaryn sól olej 1/2 szklanki wody Ćwiartki kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i podzielić na dwa kawałki. Mięso oprószyć ze wszystkich stron słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Pokrojone warzywa ułożyć między kawałkami mięsa(...)wodę. Wszystko delikatnie skropić olejem i oprószyć rozmarynem oraz odrobinką soli. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C, zapiekać ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia zdjąć folię aluminiową aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca
Monia miesza i gotujeTrzeba oddać mężowi resztę jego zasług na polu gastronomicznym :) Wspólnie zrobiony obiad, którego nie powstydziłby się niejeden lokal. Domowe smaki jednak bardziej do nas przemawiają...Przepis
Lawendowe Niebobyło taniej wykorzystuję luzowane mięso z udek drobiowych. Kotleciki są dużo lżejsze i delikatniejsze od tradycyjnych kotletów mielonych wieprzowych. Polecam pyszne Kotleciki drobiowe smażone. 1/2 kg mięsa z udek kurczaka 1 jajko czerstwa bułka namoczona w mleku natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia Mięso(...)dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w mieszance obu mąk. Kotlety smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem oraz z pastą paprykową. The post Kotleciki drobiowe smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś na obiad polecam Wam piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem . Sycące, pyszne, a z podanej porcji można spokojnie wykarmić całą rodzinę. Przygotowanie
Słodkie okruszkismażyłam naleśniki, gotowałam buliony i piekłam sterty babeczek. I cóż z tego,że potrafiłam zrobić kilkuwarstwowy tort skoro bywało,że gotowanie zwykłego rosołu z koleżankami (trzy osiemnastki w kuchni) skutkowało grą w kamień-papier-nożyce,która dzwoni do domu po przepis... Jednak każda z Nas była mistrzem w sosie pomidorowym i szybkim kurczaku z brokułem. #studia W znajdowanych przepisach(...)brakowało informacji dla żółtodziobów, kolejności pracy w kuchni, przypomnienia kiedy rozgrzać piekarnik. Nie wspominając o błędach w przepisach, pomijaniu produktów czy próbach zamiany na inne... Ile ziemniaków to 400gram? Jak odmierzyć gdy nie mam wagi. Co obierać,a czego nie? Na litość boską jak ja mam te kurki oczyścić? Mogę potrząsać patelnią czy nie? Co oznacza doprawić do smaku
U Fiolkiugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem marchewkowym i na jednym końcu ułożyć rząd serduszek(...)obie roladki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć szybko obie roladki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temp. 180 st.C. Podawać z ziemniakami pocięte na niebyt cienkie plastry
Pasja Smakuśmietanę, mieszamy i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu zaglądamy do piekarnika i poruszamy mięsem, by zapobiec niedopieczeniu. Do pieczeni pasuje zarówno ryż, jak i ziemniaki; szpinak, mizeria, marchewka z groszkiem
Taste Of My Day