kurczak pieczony z ziemniakami - 2048 przepisów (strona:77/137)

Spaeztle alpejskie z warzywami. 190

Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty(...)ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju, WYKONANIE: wszystkie składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy, zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej

Kuchnia Beaty
Rolada drobiowa ze szpinakiem 198

komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;)  Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku  3 ząbki czosnku  100 ml jogurtu naturalnego  2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć(...)pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści

Krakowskie smaki Ani
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 328

piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Roladki rozwijamy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 20 g żółtego sera, przykrywamy folią aluminiową (tak żeby nie dotykała sera) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Pieczemy 40 minut(...)Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami. Smacznego

My Culinary Art
Menu na tydzień: Idealne na jesień 96

razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe i, poza wyjątkami, (jak kurczak, wymagający długiego, powolnego duszenia) można je zrobić w pół godziny. My wszystkie pięć(...)dań zrobiliśmy w sobotę wieczorem w dwie godziny. Plan pracy był następujący: 1. Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 143

kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki(...)koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Roladki z botwinką i serkiem śmietankowym 187

wymieszać. Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Następnie je rozbić (przykryć fileta folią spożywczą i rozbić delikatnie, aby się nie podziurawił), oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz rozsmarować farsz z botwinki. Delikatnie zwijać, końce spiąć za pomocą wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia.  Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach(...)minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem! 143

oryginalny włoski z Modemy) - sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy do miękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości(...)szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 137

ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy(...)będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Symfonia smakowa
Marokański Tagine z kurczakiem i warzywami 150

Tagine z kurczakiem i warzywami podany z aromatycznym kuskusem Składniki: Nogi z kurczaka (bez skóry) - 4-5 sztuk Cebula - 1 sztuka Cukinia - 1 sztuka Ziemniaki - 2 sztuki Marchew - 2 sztuki Papryka czerwona - 1 sztuka  Sól Przyprawa Ras el Hanout, Szafran, kumin, zathar Oliwa z oliwek Składniki - kuskus: Kuskus - 500g Woda - około 1 szklanki Oliwa z oliwek - 1 łyżka Szafran(...)mięso razem z przyprawami - ras el hanout, zatharem i kuminem. Całość posolić i przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia - tagine.  Warzywa i mięso piec przez 45-60 minut (w zależności od wielkości nóg kurczaka). Podawać z kuskusem

Kuchnia Bon Appetit
Pomysły na domową zapiekankę 144

tylko od nas. Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około(...)Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula

Gotuję Testuję
Pieczony udziec z indyka 122

Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z

kuchnia doski
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 328

Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka (ok 350 g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych(...)zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's. Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem

cool and minty
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 275

piersiach kurczaka powinniście zmieścić około 100g masła – reszta zostaje do wymasowania go z wierzchu. Do środka kurczaka wkładamy pociętą na ćwiartki cebulę, dwa liście laurowe i dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko(...)solimy i pieprzymy z wierzchu.   Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy w 175⁰C przez około 1,45h lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 75-80⁰C a sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty i klarowny. Na ostatnie 10 minut warto

Karo in the Kitchen
Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika) 183

zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę.  Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi  2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek(...)Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można

Ugotować