kurczak pieczony z ziemniakami - 2048 przepisów (strona:76/137)

Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6513

musztardowej skorupce Polska biała kiełbasa – od podstaw Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona Wędlina z piersi kurczaka. Batony drobiowe – w dwóch wersjach Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ŚLEDZIE, RYBY, JAJKA I PRZYSTAWKI Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie(...)piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka z paluszków krabowych

Karo in the Kitchen
Kurczak na czerwono 217

przepisu: Kawałki kurczaka można także piec od razu po wymieszaniu ze składnikami marynaty, bez konieczności leżakowania w lodówce, jednakże wówczas nie przejdą one tak dobrze smakiem ketchupu i przypraw. Kurczaka zamarynowanego w ten sposób można także przygotować na grillu, przy czym wówczas należy go często przewracać. Nadmiar marynaty, pozostały w misce, można wylać na kurczaka ułożonego na blasze/w naczyniu żaroodpornym(...)wówczas powstanie dużo pysznego sosu (np. do polania ziemniaków), ale kurczak bardziej się udusi, niż upiecze. Ketchup powinien być wysokiej jakości, najlepiej pikantny. Czosnek granulowany można zastąpić świeżymi ząbkami czosnku, przeciśniętymi przez praskę. Przygotowany w ten sposób drób nie wymaga dużego nakładu pracy i składników. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Wyniki Konkursu z Folwark 140

ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;)) 3. Wszystkie składniki twarożkowe porządnie miksujemy. 4. Zimne już oponki przecinamy na pół "po linii szwa" i smarujemy twarożkiem. Składamy razem i przyozdabiamy. Najprostszy przepis na świecie zrealizowany, smacznego oraz dla Dagmary za Kapsalon Składniki: foremki aluminiowe 6-8 średnich ziemniaków olej(...)smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/ Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju

Z Kuchni Do Kuchni
Udka zapiekane z serem i pomidorem 200

olej i przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego.  Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut(...)długo aż ser lekko się roztopi.   Podawać z ziemniakami, sałatą lub szpinakiem

Ugotować
Spaeztle alpejskie z warzywami. 205

Klasyczne szpecle pochodzą ze Szwabii czyli regionu wchodzącego w skład południowoniemieckich landów - Badenii-Wirtembergii oraz Bawarii. Tamże są popularne zupełnie jak u nas ziemniaki. Stanowią wspaniały dodatek do obiadu (przede wszystkim do dań z sosami, pieczeni), ale występują również jako samodzielne dania. SKŁADNIKI: Szpecle: 2 jajka 1i 1/2 szkl. mąki kieliszek wody lub mleka sól, pieprz, vegeta, 2 szczypty(...)ziół prowansalskich, odrobina gałki. warzywa: 2 średnie marchewki 1/2 cukinii  średniej (około 35 dag.) 10-15 cm. białej części pora 1/2 główki czosnku 20 dag. fileta z kurczaka, pociętego w cienkie paski, 2-3 łyżki masła klarowanego i oleju, WYKONANIE: wszystkie składniki na spaeztle  dokładnie mieszamy, zagotowujemy  wodę z dodatkiem soli, pieprzu, vegety oraz 1/2 kostki rosołowej

Kuchnia Beaty
Rolada drobiowa ze szpinakiem 213

komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;)  Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku  3 ząbki czosnku  100 ml jogurtu naturalnego  2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć(...)pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat, odstawić. Na patelni podsmażyć szpinak, do czasu aż odparuje woda. W miseczce wymieszać jogurt z solą, pieprze, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Do szpinaku dodać ser i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści

Krakowskie smaki Ani
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 341

piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 3. Roladki rozwijamy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy 20 g żółtego sera, przykrywamy folią aluminiową (tak żeby nie dotykała sera) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C. Pieczemy 40 minut(...)Podajemy z ulubionymi surówkami i ziemniakami. Smacznego

My Culinary Art
Menu na tydzień: Idealne na jesień 113

razem – wybaczcie!:-) Jak gotowaliśmy Menu na ten tydzień zawiera sporo mięsa: z kurczaka, indyka, wołowiny oraz z krewetek. Dużo jest też warzyw: Coleslaw do burgerów, sałata do zapiekanki tartiflette oraz do kurczaka i cały bukiet warzyw w zupie. Przepisy są łatwe i, poza wyjątkami, (jak kurczak, wymagający długiego, powolnego duszenia) można je zrobić w pół godziny. My wszystkie pięć(...)dań zrobiliśmy w sobotę wieczorem w dwie godziny. Plan pracy był następujący: 1. Ugotować mieszankę ryżu i kaszy jaglanej do casserole i do kurczaka alla cacciatora 2. Obgotować ziemniaki do zapiekanki oraz brokuła. Usmażyć na chrupko boczek 3. Zagotować bulion do zupy z krewetkmi 4. Usmażyć polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z ziemniakami, jajkami i mięsem 157

kurczaka ) – 1 cebulę – 4 jajka ugotowane – 1 puszkę groszku – 1 puszkę czerwonej fasoli – 1 paprykę czerwoną surową Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry. Układamy część z nich na spodzie, polewamy ketchupem i przyprawiamy. Na to kładziemy mięso i posypujemy cebulą pokrojoną w kostkę. Kolejna warstwa to pokrojone jajka, groszek, papryka, fasolka i na końcu ziemniaki(...)koniec polać ketchupem, oprószyć tartym żółtym serem i piec ok 30 minut w 250 stopniach

Szybko Tanio Smacznie
Roladki z botwinką i serkiem śmietankowym 203

wymieszać. Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Następnie je rozbić (przykryć fileta folią spożywczą i rozbić delikatnie, aby się nie podziurawił), oprószyć delikatnie solą i pieprzem oraz rozsmarować farsz z botwinki. Delikatnie zwijać, końce spiąć za pomocą wykałaczek, aby farsz nie uciekł w trakcie pieczenia.  Gotowe roladki umieścić luźno w worku do pieczenia, piec w 180 stopniach(...)minut. Podawać z ulubioną surówką oraz kaszą lub ziemniakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem! 151

oryginalny włoski z Modemy) - sól - 1 łyżeczka miodu W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj rozmaryn i śliwki- smaż, aż puszczą sok i się rozprażą, dodaj ocet balsamiczny i filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy do miękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości(...)szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Grillowane podudzia z kurczaka z dipem paprykowym. 155

ząbki czosnku na dip paprykowy: 1 papryka czerwona 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowujemy z podanych składników marynatę, obtaczamy w niej podudzia z kurczaka i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie podudzia grillujemy co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą.  Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy(...)będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Symfonia smakowa
Marokański Tagine z kurczakiem i warzywami 168

Tagine z kurczakiem i warzywami podany z aromatycznym kuskusem Składniki: Nogi z kurczaka (bez skóry) - 4-5 sztuk Cebula - 1 sztuka Cukinia - 1 sztuka Ziemniaki - 2 sztuki Marchew - 2 sztuki Papryka czerwona - 1 sztuka  Sól Przyprawa Ras el Hanout, Szafran, kumin, zathar Oliwa z oliwek Składniki - kuskus: Kuskus - 500g Woda - około 1 szklanki Oliwa z oliwek - 1 łyżka Szafran(...)mięso razem z przyprawami - ras el hanout, zatharem i kuminem. Całość posolić i przełożyć do posmarowanego oliwą naczynia - tagine.  Warzywa i mięso piec przez 45-60 minut (w zależności od wielkości nóg kurczaka). Podawać z kuskusem

Kuchnia Bon Appetit
Pomysły na domową zapiekankę 159

tylko od nas. Zapiekanki możemy tworzyć dosłownie ze „wszystkiego”, ponieważ w kuchni czy lodówce zawsze znajdziemy coś, co można będzie zapiec. Możemy zrobić np. z ziemniakami, jest to wspaniały dodatek do dań mięsnych czy pieczonego schabu. Dodajemy warzywa jakie tylko lubimy: pora, brokuły, cukinię, cebulę; składniki możemy najpierw podgotować, a później nałożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać około(...)Niemal każdą zapiekankę posypujemy startym serem żółtym, różnymi źródło: przepisy.pl przyprawami i ziołami. Bardzo często robimy również zapiekanki makaronowe - są bardzo pożywne i sycące. Pyszna jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem, mięsem mielonym czy boczkiem. Wcześniej gotujemy makaron al dente, mięso podsmażamy. Krócej będziemy wtedy zapiekać. Podobnie robimy zapiekanki z warzywami. Wykorzystujemy warzywa jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula

Gotuję Testuję
Pieczony udziec z indyka 139

Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z

kuchnia doski
KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS 342

Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem. Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka (ok 350 g) 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych(...)zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's. Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem

cool and minty
Pieczony kurczak w maśle – Poulet Rôti au Beurre 310

piersiach kurczaka powinniście zmieścić około 100g masła – reszta zostaje do wymasowania go z wierzchu. Do środka kurczaka wkładamy pociętą na ćwiartki cebulę, dwa liście laurowe i dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka do pieczenia wiążemy – zobaczcie sposób chłopaków z Chef Steps i zawiążcie kurczaka tak jak oni. Zawiązanego ciasno kurczaka czeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko(...)solimy i pieprzymy z wierzchu.   Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy w 175⁰C przez około 1,45h lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 75-80⁰C a sok wypływający z mięsa będzie przeźroczysty i klarowny. Na ostatnie 10 minut warto

Karo in the Kitchen
Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika) 200

zalewą i wstawić do piekarnika, a już po godzinie możemy cieszyć się pysznymi skrzydełkami. Świetnie pasują do ugotowanego ryżu, jak i ziemniaków. Spokojnie możecie je przygotować na domową imprezę.  Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi  2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek(...)Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można

Ugotować
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 185

spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania.                      W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą prażona cieciorka(...)krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu

Kulinarne przygody Gatity
Mięsa 205

grillowanymi ziemniakami Gulasz Karkówka z marchewką Klops z papryką Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą Kotlety w migdałowej panierce Kotlety w orzechowej panierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami Kurczak faszerowany mięsem mielonym Kurczak faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach(...)Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania