wytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkowytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkowytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkomiejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem(...)posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka
Słodkie okruszkimiejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem(...)posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka
Słodkie okruszkiząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody + 1 łyżka mąki ryżowej Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy(...)wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na końcu mięso podlewamy wodą wymieszaną z jogurtem naturalnym i mąką ryżową. Doprawiamy ponownie do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy z ryżem lub kaszą
VioletoweKucharzeniekarkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością(...)przez okres do 3 miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka
Gospodyni Miejskasałatkę z kurczakiem, która może być serwowana na wiele okazji. Sałatka, która jest efektowna wizualnie i skuteczna smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki najpierw przygotowujemy(...)doprawić 4 łyżkami majonezu. Na wierzch dorzucamy uprażone na oliwie ziarna słonecznika. Gotową sałatkę przed serwowaniem porządnie schładzamy w lodówce. Sałatkę możemy podawać samą, ale również doskonale pasuje do ryżu, makaronu, pieczywa... Smacznego
chleba naszegoSycący pomysł na (kolejny kolorowy) obiad. Generalnie w naszym domu (i rodzinie) lubimy konfiguracje makaronowo - (raz mięsno raz serowo) - warzywne lub w wersji (bezglutenowej) z ryżem lub kaszą. Do tego coś zielonego, kilka przypraw i jednogarnkowe danie gotowe. Może i trochę zaszalałam z połączeniem - feta i szczypior (?), ALE sam fakt, że danie szybko zniknęło z naczynia, w którym je zaserwowałam(...)suszone pomidory zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami, posypać natką pietruszki. No no...smacznego! ;-) Składniki: 2 - 2,5 szklanki (od herbaty) makaronu kolanka (ewentualnie świderki, penne) 1 pierś z kurczaka pół szklanki mrożonego groszku pół szklanki fety (szklanki od herbaty) 1 średnia cebula suszony czosnek do smaku, majeranek, szczypta vegety natur, przyprawa do kurczaka, oregano, słodka papryka, świeżo zmielony pieprz
Zasmakuj Kuchnigniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem(...)stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia. Zobacz również: Potrawka z kurczaka
Kuchcik gotujemarchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa(...)się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki.pomidorowa ze świeżych pomidorów
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:300-400 g mięsa - filet z kurczakapapryka żółta - średnia wielkość1 mała cukinia1/2 średniego pora 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki groszku zielonego konserwowego3 łyżki koncentratu
kolorowotorcikowobyło nadanie specyficznego, kwaskowatego smaku. 2-3 porcje: 2 piersi kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego 3-4 łodygi rabarbaru olej kokosowy do smażenia ok. 2 cm korzenia imbiru Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Rabarbar i seler obieramy z twardego łyka, kroimy w kostkę. Seler drobniej, rabarbar zmięknie w trakcie duszenia. Imbir ścieramy na tarce lub siekamy drobno. W dużym(...)mięso się podsmaży zmniejszamy ogień i dodajemy rabarbar i seler. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą. Podajemy wedle uznania – ja podałam z brązowym ryżem i smakowało wyśmienicie. Smacznego
Kucharzycapodgrzewałem na średnim ogniu do momentu, kiedy czosnek wydzielił intensywny zapach. Wówczas dodałem do niego 3 łyżki zielonej pasty curry, a po dalszym smażeniu przez 30 sekund - zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku(...)dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka listków do dekoracji). Gotowe danie wyłożyłem do głębokich misek. Udekorowałem liśćmi natki kolendry oraz cząstkami limonki. Danie doskonale smakuje podane z ryżem jaśminowym
Wyprawy kulinarnesłodko - wartości odżywcze podane w atrakcyjnej formie. W tym konkretnym przypadku będą to ćwiartki kurczaka pieczone w marchwi i ananasie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka 3-4 plastry ananasa 1 średnia marchew sól, pieprz majeranek słodka papryka mielona zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte ćwiartki solimy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin lub całą(...)ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną. Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów - zarówno tych najmłodszych jak i najstarszych. Można dodać chili dla amatorów bardziej wyrazistych smaków
Kuchnia po mojemu