umieścić wszystkie suche przyprawy i obrany, pokrojony czosnek. Wszystko razem utrzeć. Następnie przełożyć do większej miseczki. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, śmietanę i wszystko wymieszać. Do przygotowanej marynaty przełożyć kurczaka i wymieszać. Pozostawić na 30 minut. 3. Na patelni rozgrzać olej. Dodać obraną i posiekaną cebulę oraz papryczkę chili. Zeszklić. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą i obsmażyć krótko(...)dodać kawałek kory cynamonowej. Zagotować i następnie zmniejszyć ogień i dusić około 8-10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 4. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem i posypane kolendrą lub natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipomidory 2 garści rukoli 1 łyżeczka curry sól do smaku Kalafiora gotujemy al dente – ok. 7 minut we wrzątku. Na patelni lub w woku rozgrzewamy mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy curry. Cukinię kroimy w kostkę. Jeśli ma duże pestki – wykrawamy je. Dodajemy do mięsa. Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki. Pomidora parzymy, obieramy(...)puree, przekładamy na patelnię i mieszamy. Dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Gdy zwiędnie, przekładamy na talerz, podajemy z resztą kalafiora. Danie można podawać samodzielne, albo jako dodatek, np. z ryżem. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje, każda ok. 310 kcal, b/t/w – 50/5/19 Smacznego
Kucharzycapojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej 3 łyżki masła koperek lub natka pietruszki Przygotowanie: Filet z kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować, oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę(...)minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa
W garach u Gosikawałek selera pół szklanki mrożonego zielonego groszku koperek świeży lub suszony 2 łyżki śmietany 18% vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą(...)następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego
kuchnia doskiWspaniałe danie kuchni angielskiej inspirowane kuchnią indyjską.Kurczak jest wyjątkowo chrupiący,przyprawa sprawia ,że czujemy w nim kumin i garammasala,to takie dwie dominujące w tym daniu przyprawy.Choć możemy taką przyprawę kupić gotową ,zdecydowanie jednak swoją jest najlepsza, ja decydowałam się na zrobienie własnej mieszanki.Przepis tutaj klik .Z zapraszam. 1 kg.skrzydełek Pasta tikka sól morska *********************************** Dzień wcześniej zamarynować(...)skrzydełka w pašcie tikka i zostawić na noc do przemacerowani.Pieczemy w naczyniu żaroodpornym na złoty kolor.Podajemy z kasz ,ryżem lub ziemniakami oraz dużą ilością surówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimała czerwona papryczka chili 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez(...)minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę i na sam koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjerazu wiedziałam, że będę musiała je wypróbować. Uwielbiam wszystkie potrawy mające w składzie ananasa :) oczywiście się nie zawiodłam. Są pyszne, coś dla lubiących słodkawe potrawy. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka Marynata: 6 krążków ananasa z puszki pół szklanki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz szczypta imbiru Ananasa zmiksować i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć do miski skrzydełka, wymieszać(...)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec skrzydełka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 h. Ostatnie pól godziny piec bez przykrycia, żeby skrzydełka się podpiekły. Podawać z ryżem, polewając powstałym sosem
Moja Galeria Smakusztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę szparagową i podsmażać ze 2 minuty dodać kalafiora różyczki i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać pokrojoną młodą marchew(...)czosnku, zamieszać i podsmażać z 2 minuty do garnka wlać wodę, dodać kucharka, pieprz i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu gulasz jest pyszny do ziemniaków, ryżu ale nam najlepiej smakuje sam-bez dodatków............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 3 sztuki, wywar mięsny 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać(...)przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii
W Mojej Kuchni Lubiępęczka świeżej kolendry 1/2 szkl. słodkiej śmietany 30% (lub mleczka kokosowego) 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kurkumy sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Łodygi selera umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa i cebuli. W tym momencie(...)Dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec dodać śmietanę, posiekaną kolendrę i mandarynki odsączone z syropu. Doprawić ewentualnie solą i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem
zadanie-gotowaniekroimy na plasterki. Na patelnię lub do garnka z grubszym dnem wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy papryki w proszku, plasterki czosnku i kawałki kurczaka. Całość podsmażamy, aż kurczak nie będzie surowy. Otwieramy puszkę pomidorów i wlewamy do mięsa. Pomidory delikatnie rozdrabniamy. Całość dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy odsączona ciecierzycę. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę(...)proszku, pamiętając, że wędzona ma bardzo wyrazisty smak, dlatego warto wybrać zwykłą. Do gulaszu dodajemy połowę porcji posiekanej natki z pietruszki. Mieszamy. Podajemy na ciepło z ulubiona kaszą, ryżem czy makaronem lub chlebkami np. pita
Moja smaczna kuchniaJesteś miłośnikiem jednogarnkowych potraw? Oto 25 sprawdzonych przepisów na zapiekanki! 1. Zapiekanka z tortelini i kurczakiem 2. Recyklingowa zapiekanka ziemniaczana 3. Zapiekanka ziemniaczana na winie 4. Zapiekanka ziemniaczana z grzybami 5. Zapiekanka jajeczna z brokułem 6. Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką 7. Zapiekanka warzywna 8. Zapiekanka z bakłażanem i pomidorami 9. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 10. Zapiekanka warzywna z ziemniakami(...)Wegetariańska lasagne z cukinią 12. Lasagne z mięsem mielonym 13. Zapiekanka z brukselki 14. Zapiekanka brokułowa z jajkami pod beszamelem 15. Zapiekanka wiejska ziemniaczana 16. Zapiekanka kalafiorowa z ryżem 17. Zapiekanka makaronowa z zielonym groszkiem i szynką 18. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami 19. Zapiekanka jajeczna 20. Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem 21. Zapiekanka makaronowa na szybko 22. Zapiekanka ziemniaczana z serem
Tradycyjna Kuchniatradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Tak przygotowany kurczak idealnie nadaje się dla osób, które uwielbiają wyraziste smaki. Mięso jest soczyste, a sam sos niezwykle aromatyczny. 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 100-150 g gęstego jogurtu naturalnego 1-3 łyżki oliwy po 1 łyżeczce: cynamonu, słodkiej papryki, papryczki chilli, kuminu, ziaren kolendry, imbiru , kurkumy (wg smaku(...)użyć świeżych lub koncentratu) 2 cebule (średnie; czasami pomijam) 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki śmietany 1-2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła sól, pieprz Dodatkowo: ryż Opcjonalnie: sezam Przygotować marynatę. Przyprawy (po 1 łyżeczce kuminu, cynamonu, garam masala, papryczki chilli, papryki słodkiej, kolendry, kurkumy, imbiru) zmieszać z jogur
Di gotujechili Piersi umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Na dno garnka wylać odrobinę oleju. Gdy zacznie wrzeć to dodać mięso. Kawałki piersi kurczaka przesmażyć na lekko złoty kolor. Następnie wyjąć je i do tego samego garnka dodać masło. Gdy się rozpuści to wsypać mąkę. Całość wymieszać i chwilę ze sobą przesmażyć(...)się zagęści - dodać połowę lub całą szklankę wody. Na sam koniec dodać przesmażone mięso i całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Powyższe danie podawać z ryżem lub kaszą
Ugotowaćkrojonych z puszki, 60 ml śmietany 18 %, 1 łyżka pasty tamaryndowej, czerwony barwnik spożywczy, Przyprawy zmielić. Cebule pokroić w półplasterki. Czosnek rozgnieść. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Piersi z kurczaka, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm. Kolendrę, paprykę, kumin i chilli podprażyć chwilę na rozgrzanej suchej patelni, następnie dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę(...)przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach
królestwo garówszpinakusól, pieprzuprażone na suchej patelni płatki migdałów, do podaniaposiekana natka kolendry do podaniaPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni, a najlepiej typu wok, podgrzej ma dużym ogniu olej i wrzuć kurczaka. Smaż mieszając aż będzie ładnie zarumieniony z każdej strony.Następnie dodaj cebulę, chilli, brokuły i czosnek, podsmaż mieszając przez chwilę po czym posyp całość mąką i curry. Podsmaż przez chwilę(...)wrzenia, wrzuć pomidory i gotuj przez 10 – 15 minut, aż sos lekko zgęstnieje.Po tym czasie dodaj szpinak i dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Podawaj natychmiast z ryżem lub makaronem ryżowym.Smacznego! English versionChicken, broccoli and spinach curry(4 servings)Ingredients:1 onion, diced3 tomatoes, diced1 clove of garlic, diced1 red chilli, thinly sliced2 cups broccoli florets500g chicken
karmelowyWykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC(...)pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami
Kulinarny karnet Christophera