kurczak na ryzu - 6614 przepisów (strona:332/441)

Co z mielonego zamiast kotletów? 95

kaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Libański kebab z sałatką z kalafiora Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą(...)sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Najszybszy chińczyk pod słońcem Najprostszy “chińczyk” pod słońcem. Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe danie i dobra wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czy nie lepiej zrobić to danie zamiast mielonego? Czas przygotowania: 3 minuty Czas

Niedzielny kucharz
Kurczak z cukinią i brokułem w sosie z masła orzechowego 125

gram brokuł  2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego  do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa  Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki a brokuł dzielę(...)pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i gotuję całość 5-6 minut. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos podaję z warzywami ugotowanymi na parze lub ryżem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym 166

Macedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust. Jeżeli chcemy coś bardziej przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo(...)wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie jak kiedyś Aleksander Wielki podbił kolejny ląd - moje serce. Gorąco polecam. Macedończycy bardzo często jadają faszerowane papryki, najczęściej z mięsem i ryżem. U nas na blogu wersja light. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym Składniki: Farsz: 6 -7 średnich białych papryk 500 g pieczarek

Moja Mama Gotuje
Drobiowe roladki z boczkiem i daktylami 94

boczku 6 daktyli bez pestek sól pieprz koperek Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i rozbiłam, aby uzyskać cienkie płaty mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem i koperkiem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyłam po 2 plasterki boczki i po 2 daktyle. Roladki zawinęłam. Wszystkie roladki owinęłam folią aluminiową i przełożyłam do urządzenia do gotowania na parze. Parowar włączyłam na 40 minut(...)tego surówka ze świeżej marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka z pora przepis na surówkę z pora:  http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html

nietadieta
Cytrynowy kurczak z kolendrą 197

osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo(...)czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę. Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem

W SMAK
Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami 353

czerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki(...)pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Schab zapiekany pod pierzynką warzywno-serową 282

kubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa).  Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi(...)warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem

Kto ugości moich gości?
Jeśli piątek, to rybka! 157

moim domu nigdy w piątek nie jada się mięsa. Panuje ścisły post, któregomnie nauczono i dbam o tę tradycję. Nie wyobrażam sobie w tym dniuupiec na obiad kurczaka czy raczyć się wędliną na śniadanie. Mowy nie ma! Stwierdziłam już, w jakimś poprzednim wpisie, że jadam zdecydowanie za mało ryb.Więc wzięłam nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść(...)ogródek, zerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba!A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam

W kuchni Karmel-itki
Zupa paprykowa z kurczakiem 88

jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi kurczaka 4-5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu duża cebula 2 ząbki czosnku masło, olej lub oliwa 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz (lub ulubione przyprawy) majeranek(...)przełóż ją do wysokiego pojemnika, wrzuć ząbki czosnku, wlej 500 ml wody i całkowicie zmiksuj. Do rondla ponownie wrzuć łyżkę masła, dodaj posiekaną cebulę, ziele angielskie, listki laurowe oraz kurczaka pokrojonego w kostkę – smaż je, aż cebula się zeszkli, a mięso będzie obsmażone. Wrzuć pokrojone ziemniaki, wlej zmiksowaną paprykę i dodatkowo 1,5 litra bulionu. Zagotuj i gotuj około

Kulinarny S.O.S.
Warzywne curry z fasolą / Vegetarian Curry with Beans 81

mięsożerców, którzy lubią od czasu do czasu posmakować kuchni roślinnej. Kiedy przygotowuję indyjskie curry , uzależniam przepis od zawartości mojej lodówki. Do tej potrawy sprawdzi się prawie wszystko. Czasami dodaje kurczaka, indyka lub wieprzowinę, innym razem same warzywa, pamiętając, by dodać też te strączkowe, które zapewnią mi odpowiednią ilość białka. Potraktujcie też ten przepis jako bazę do stworzenia swojego wegetariańskiego curry(...)dodać trochę mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (wtedy danie nie będzie już wegańskie). Przyprawy dodajcie do smaku, ale danie powinno być ostre. Warzywne curry z fasolą wspaniale smakuje z ryżem basmati, ale możecie do niego podać ulubiony ryż lub zdrową kaszę. Idealnym dodatkiem będzie do niego też mój chlebek naan (przepis TUTAJ ) . To wspaniały pomysł na rozgrzewające, zdrowe danie, zwłaszcza

Lekcje w kuchni
Orzechowy kurczak 122

kurczaka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosy rybnego 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych sól, pieprz Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, sos rybny, tymianek oraz drobno poszatkowany czosnek. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Kurczaka(...)szklanki zimnej wody, następnie wlewamy zawiesinę do gotującego się sosu cały czas energicznie mieszając. Podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem

Qchnia po prostu
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 97

pasta jajeczna ze szczypiorkiem 4. Żytnie tortille z łososiem i ricottą 5. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 6. Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 7. Quesadilla z kurczakiem i serem 8. Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą 1. Idealne mini wrap’y na imprezę 2. Rewelacyjna przekąska – a’la tacos (również w wersji wegańskiej(...)jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym 2. Pełnoziarnisty makaron z burratą i prosciutto w 5 minut 3. Sałatka z pieczonym burakiem i pomarańczowym dressingiem 4. Sałatka makaronowa z kurczakiem i ananasem 5. Sałatka warzywna z komosą ryżową i kalarepą (wegańska) 6. Najlepsza sałatka gyros KROK PO KROKU 7. Najlepsza sałatka à la Cezar 8. Sałatka warzywna z kalarepą

Be Fit Be Strong
Kurczak w indyjskim sosie 12139

umieścić wszystkie suche przyprawy i obrany, pokrojony czosnek. Wszystko razem utrzeć. Następnie przełożyć do większej miseczki. Dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, śmietanę i wszystko wymieszać. Do przygotowanej marynaty przełożyć kurczaka i wymieszać. Pozostawić na 30 minut. 3. Na patelni rozgrzać olej. Dodać obraną i posiekaną cebulę oraz papryczkę chili. Zeszklić. Dodać zamarynowane mięso razem z marynatą i obsmażyć krótko(...)dodać kawałek kory cynamonowej. Zagotować i następnie zmniejszyć ogień i dusić około 8-10 minut. Spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 4. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem i posypane kolendrą lub natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Kalafiorowe curry z kurczakiem 113

pomidory 2 garści rukoli 1 łyżeczka curry sól do smaku Kalafiora gotujemy al dente – ok. 7 minut we wrzątku. Na patelni lub w woku rozgrzewamy mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, doprawiamy curry. Cukinię kroimy w kostkę. Jeśli ma duże pestki – wykrawamy je. Dodajemy do mięsa. Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki. Pomidora parzymy, obieramy(...)puree, przekładamy na patelnię i mieszamy. Dodajemy rukolę i delikatnie mieszamy. Gdy zwiędnie, przekładamy na talerz, podajemy z resztą kalafiora. Danie można podawać samodzielne, albo jako dodatek, np. z ryżem. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje, każda ok. 310 kcal, b/t/w – 50/5/19 Smacznego

Kucharzyca
Kurki z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym, sos kurkowy 852

pojedynczy filet z kurczaka 2 średnie cebule 150 ml śmietanki 30% sól pieprz czarny świeżo mielony do smaku olej 3 łyżki masła koperek lub natka pietruszki Przygotowanie: Filet z kurczaka przekroić wzdłuż następnie w nieduże paski. Przyprawić i obsmażyć na oleju, na rumiano, odłożyć. Przygotować, oczyścić grzyby. Większe przekroić wzdłuż na pół, małe w całości. Cebulę drobno posiekać w kosteczkę(...)minut na dość dużym ogniu. Wyłączyć płomień pod patelnią, dodać wcześniej podsmażone mięso, śmietankę oraz drobno poszatkowaną natkę lub koperek. Wymieszać do połączenia składników. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub makaronem. Z powodzeniem można również przygotować grzyby bez dodatku mięsa

W garach u Gosi
Potrawka z kurczaka 142

kawałek selera pół szklanki mrożonego zielonego groszku koperek świeży lub suszony 2 łyżki śmietany 18% vegeta (u mnie Vegeta Natur - bez chemicznych dodatków) pieprz 2-3 łyżki mąki Pierś kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą około 3 cm nad poziom mięsa i zagotować. Po zagotowaniu zebrać ,,szumowiny'', dodać startą(...)następnie dodać koperek i doprawić vegetą i pieprzem. Sos zagęścić mąką rozmieszaną ze śmietaną i wodą (taka ilość żeby mąka dała się dobrze rozprowadzić). Potrawkę można podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Smacznego

kuchnia doski
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PAŚCIE TIKKA 161

Wspaniałe danie kuchni angielskiej inspirowane kuchnią indyjską.Kurczak jest wyjątkowo chrupiący,przyprawa sprawia ,że czujemy w nim kumin i garammasala,to takie dwie dominujące w tym daniu przyprawy.Choć możemy taką przyprawę kupić gotową ,zdecydowanie jednak swoją jest najlepsza, ja decydowałam się na zrobienie własnej mieszanki.Przepis tutaj klik .Z zapraszam. 1 kg.skrzydełek Pasta tikka sól morska *********************************** Dzień wcześniej zamarynować(...)skrzydełka w pašcie tikka i zostawić na noc do przemacerowani.Pieczemy w naczyniu żaroodpornym na złoty kolor.Podajemy z kasz ,ryżem lub ziemniakami oraz dużą ilością surówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 172

mała czerwona papryczka chili 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez(...)minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę i na sam koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Hawajskie skrzydełka 156

razu wiedziałam, że będę musiała je wypróbować. Uwielbiam wszystkie potrawy mające w składzie ananasa :) oczywiście się nie zawiodłam. Są pyszne, coś dla lubiących słodkawe potrawy. Składniki: 12 skrzydełek kurczaka Marynata: 6 krążków ananasa z puszki pół szklanki sosu barbecue 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz szczypta imbiru Ananasa zmiksować i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć do miski skrzydełka, wymieszać(...)Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec skrzydełka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 1,5 h. Ostatnie pól godziny piec bez przykrycia, żeby skrzydełka się podpiekły. Podawać z ryżem, polewając powstałym sosem

Moja Galeria Smaku
pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 157

sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę szparagową i podsmażać ze 2 minuty dodać kalafiora różyczki i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać pokrojoną młodą marchew(...)czosnku, zamieszać i podsmażać z 2 minuty do garnka wlać wodę, dodać kucharka, pieprz i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu gulasz jest pyszny do ziemniaków, ryżu ale nam najlepiej smakuje sam-bez dodatków............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
marynowane czubricą pałki z cebulą, czosnkiem... 154

ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pomidory 3 sztuki, wywar mięsny 1 szklanka, przyprawa do zup - do smaku umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać(...)przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii

W Mojej Kuchni Lubię