Wspominałam Wam już wcześniej o pobycie w Gdańsku i poznaniu fantastycznych dziewczyn z pokoju szpitalnego. Pewnego dnia zeszłyśmy na tematy kulinarne i to jest jeden z
Pieguskowa KuchniaWieprzowina po chińsku / General Tso's Pork Dziś pyszne danie inspirowane smakami kuchni azjatyckiej. Wieprzowina po chińsku to zmodyfikowany przepis na kurczaka generała tso (przepis TUTAJ ), który jest jednym z moich ulubionych dań. Wieprzowinę po chińsku przygotujecie błyskawicznie. Cała praca polega wyłącznie na zmieszaniu składników sosu i szybkim podsmażeniu mięsa z wybranymi warzywami. Warto, byście doprawili swój sos do smaku(...)czosnku. Mięso powinno być oblepione sosem, ale nie powinno w nim pływać. Zamiast marchewki w sosie dobrze sprawdzi się na przykład papryka. Do takiej domowej chińszczyzny doskonale pasuje ryż lub makaron ryżowy. Gotową potrawę możecie posypać sezamem, natką kolendry, pietruszki lub szczypiorkiem. Polecam, smacznego. Przepis na wieprzowinę po chińsku: 400-500 g wieprzowego mielonego mięsa (może też być drobiowe), duża
Lekcje w kuchniSKŁADNIKI: 0.5 kg filetów z kurczaka 0,3 kg pieczarek mała cebula mała łyżeczka koncentratu pomidorowego\ masło klarowane/oliwa ok. 0.5 l. bulionu sól pieprz ew. mąka PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paseczki. Na tłuszcz wkładamy cebulę, gdy się zeszkli-dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy. Na drugiej(...)płaskiej łyżeczki),dodajemy podsmażone pieczarki. chwilkę podsmażamy, dodajemy bulion (stopniowo), gdy uzyskamy sosik, możemy posypać mąką(mała łyżeczka),zamieszać-żeby niepowstały grudy. Doprawić pieprzem, posypać natką pietruszki Do podania: ryż, ziemniaki, kluseczki półfrancuskie
Kopystką po garachinteresujący smak skuszą nawet największych niejadków ;) Zapraszam! Bazyliowe szaszłyki Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. P okroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości) Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zostawić na p ół godziny . W tym czasie przygotować(...)szaszłyków. Wedle uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki. Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić. Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la s pag het ti. Podawać z dowolnymi dodatkami np.frytki, ziemniaczki opiekane , warzywa lub ulubione dipy. Gotowe :) Smacznego
Tagebuch po polskutakiego 7. Ulubiony blog wiele takich, jednym z nich jest http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/ 8. Twoja ulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio(...)połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ? tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki 4. Twój ulubiony program kulinarny ? "Smakuj świat z Pascalem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli(...)potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow 2014-12-11 15:11:00 Strogonowa można podać w różnej formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g
Kulinarna Pokusawytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkowytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkowytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkomiejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem(...)posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka
Słodkie okruszkimiejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem(...)posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka
Słodkie okruszkiząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody + 1 łyżka mąki ryżowej Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy(...)wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na końcu mięso podlewamy wodą wymieszaną z jogurtem naturalnym i mąką ryżową. Doprawiamy ponownie do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy z ryżem lub kaszą
VioletoweKucharzeniekarkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością(...)przez okres do 3 miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka
Gospodyni Miejskasałatkę z kurczakiem, która może być serwowana na wiele okazji. Sałatka, która jest efektowna wizualnie i skuteczna smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki najpierw przygotowujemy(...)doprawić 4 łyżkami majonezu. Na wierzch dorzucamy uprażone na oliwie ziarna słonecznika. Gotową sałatkę przed serwowaniem porządnie schładzamy w lodówce. Sałatkę możemy podawać samą, ale również doskonale pasuje do ryżu, makaronu, pieczywa... Smacznego
chleba naszegoSycący pomysł na (kolejny kolorowy) obiad. Generalnie w naszym domu (i rodzinie) lubimy konfiguracje makaronowo - (raz mięsno raz serowo) - warzywne lub w wersji (bezglutenowej) z ryżem lub kaszą. Do tego coś zielonego, kilka przypraw i jednogarnkowe danie gotowe. Może i trochę zaszalałam z połączeniem - feta i szczypior (?), ALE sam fakt, że danie szybko zniknęło z naczynia, w którym je zaserwowałam(...)suszone pomidory zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami, posypać natką pietruszki. No no...smacznego! ;-) Składniki: 2 - 2,5 szklanki (od herbaty) makaronu kolanka (ewentualnie świderki, penne) 1 pierś z kurczaka pół szklanki mrożonego groszku pół szklanki fety (szklanki od herbaty) 1 średnia cebula suszony czosnek do smaku, majeranek, szczypta vegety natur, przyprawa do kurczaka, oregano, słodka papryka, świeżo zmielony pieprz
Zasmakuj Kuchnigniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem(...)stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia. Zobacz również: Potrawka z kurczaka
Kuchcik gotuje