Danie na wzór orientalnego obiadu. W każdym kęsie wyczuwamy smak wyrazistych przypraw. Curry dodatkowo nadaje pięknego żółtego koloru. Skrzydełka: 1 kg skrzydełek Przyprawa do kebabu 1
VioletoweKucharzeniepatelni wszelkie resztki ze smażenia kurczaka i połączyć z winem. Wlać płyn do brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa(...)wytworzonego sosu estragon (posiekany świeży lub suszony). Potrząsnąć brytfanką by dobrze się wymieszał. Odczekać 5 minut - w tym czasie estragon odda aromat do sosu. Podawać z młodymi ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowanieciepłe dni szukamy szybkich obiadów. Najszybciej oczywiście przygotować coś z drobiu. SKŁADNIKI: 3 pojedyncze filety z kurczaka 2-3 pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki Primerby bazyliowej WYKONANIE: filety marynujemy w bejcy paprykowej (oliwa z oliwek, czosnek,vegeta,pieprz,papryka słodka i ostra w proszku) najlepiej dobę, masło roztopić na patelni, pokroić(...)smażyć 15 min., następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory(obrane ze skórki) wszystko smażyć 15-20 min, dodać Primerbę smażyć jeszcze 10 min. i gotowe, mięso podajemy z ryżem
Kuchnia BeatyKolejna propozycja na kurczaka, tym razem w sosie curry. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -czerwona papryka -cebula -por -garść orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs, słodka papryka, sól, curry -olej -ok. 1/2 l wody - łyżka mąki kukurydzianej Mięso kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką i oczywiście curry. Kroimy pora, cebulę i paprykę(...)minutę. Dokładamy mięso i podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę wymieszaną z mąką kukurydzianą i smażymy wszystko do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku. Idealny do ryżu, makaronu lub kaszy. Smacznego
Maminek kulinarnysmaczne danie z wykorzystaniem dyni, czyli moją zmodyfikowaną wersję ratatuj z dynią i odrobiną kurczaka. Składniki: ok. 0,5kg dynii cukinia kilka pieczarek puszka pomidorów 1/2 pojedynczej piersi kurczaka (opcjonalnie) przyprawy Dynię kroimy w kawałki wielkości ok 1 x 2 cm, cukinię w ćwiartki grubości ok 1cm, a pieczarki w plasterki. warzywa przekładamy do garnka, podlewamy wodą, solimy(...)użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy wodę, jaka zebrała się w garnku (ja wykorzystałam ją do ugotowania ryżu), dodajemy pomidory, mięso, przyprawy (proponuję sól, bazylię, tymianek i inne) i dusimy na małym gazie jeszcze 5 - 10 minut. Tak przygotowane danie osobiście najlepiej smakuje mi z ryżem, który przyrządzam
Taste Of My Dayktóre można przygotować z tymi grzybami jest naprawdę spory i jest w czym wybierać. Najbardziej popularne dania to jajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też sprawdzą jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako dodatek do pizzy, tarty, czy mięs faszerowanych. Jeśli szukacie pomysłu na dania z kurkami to dobrze(...)zabielony śmietanką kremówką, dzięki temu jest niesamowicie kremowy i ma doskonały smak. Placki po chłopsku to placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego, w tym przypadku mielonego fileta z kurczaka oraz cebuli. Są pyszne i treściwe, a podane z sosem kurkowym smakują jeszcze lepiej! Danie może wydawać się dość pracochłonna, ale to mylne, gdyż całość nie zajęła mi dłużej niż
Kuchnia MagdaLenyktóre można przygotować z tymi grzybami jest naprawdę spory i jest w czym wybierać. Najbardziej popularne dania to jajecznica z kurkami, zupa krem oraz sos śmietanowy do makaronu lub ryżu. Jednak kurki świetnie się też sprawdzą jako farsz do pierogów lub naleśników oraz jako dodatek do pizzy, tarty, czy mięs faszerowanych. Jeśli szukacie pomysłu na dania z kurkami to dobrze(...)zabielony śmietanką kremówką, dzięki temu jest niesamowicie kremowy i ma doskonały smak. Placki po chłopsku to placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego, w tym przypadku mielonego fileta z kurczaka oraz cebuli. Są pyszne i treściwe, a podane z sosem kurkowym smakują jeszcze lepiej! Danie może wydawać się dość pracochłonna, ale to mylne, gdyż całość nie zajęła mi dłużej niż
Kuchnia MagdaLenyktórych już wspomniano. Mleko i jego pochodne, takie jak jogurty i sery, najlepiej odtłuszczone. Zalecane są dwie lub trzy porcje dziennie. Produkty pochodzenia zwierzęcego, zarówno mięso, takie jak klasyczny kurczak, indyk, wieprzowina czy wołowina, jak i różne rodzaje ryb. W tym przypadku również zaleca się dwie lub trzy porcje dziennie. Tłuszcze powinny być spożywane z umiarem, chociaż zaleca się spożywanie(...)powinny być również włączone, niestrudzone źródło błonnika, który jest tak korzystny dla organizmu. Powinniśmy spożywać od sześciu do ośmiu porcji dziennie, co odpowiada kromce chleba lub pół filiżanki makaronu, ryżu lub ziemniaków. Zaleca się, aby spożywane zboża były pełnoziarniste, ze względu na dodatkowe korzyści, jakie ze sobą niosą. Zdrowy organizm zużywa średnio od 2 do 2,5 litra wody dziennie
ProstePesto.plSezonowe warzywka i kurczak w pysznym kremowym sosie. Cukinia, papryka oraz wyrazisty w smaku ogórek małosolny za sprawą którego danie bardzo zyskuje na smaku. Bardzo smaczny obiad do przygotowania w jakieś 20 minut. 2-3 porcje 1 duży filet z kurczaka pół młodej średniej cukinii ok. 200 g pół dużej papryki 2 średnie ogórki małosolne 1 mała cebula 1/3 szklanki(...)bulionu lub wody Kurczaka, cebulę i paprykę kroimy w kostkę.( cebulkę drobno, kurczaka i paprykę w większe kawałki) Cukinię i ogórki małosolne kroimy w półplasterki.( ogórki cieniutko, cukinię w nieco grubsze kawałki) Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju dodać cebulkę i pokrojony na plasterki czosnek chwilkę przesmażamy cały czas mieszając, dodajemy kurczaka, przyprawy i podsmażamy do momentu aż mięso zmieni
Andzia Pichciwskazówek w publikacji Instytutu Żywności i Żywienia pt. „Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie”. Jedną z praktycznych podpowiedzi jest grafika obrazująca sposób odmierzania porcji mięsa, warzyw, ryżu, makaronu czy też tłuszczy w oparciu o wielkość własnej dłoni. Właściwą dzienną wielkość porcji mięsa (np. indyka) dla każdego z nas wyznacza rozmiar śródręcza. Źródło: „Chroń się przed rakiem. Ruch(...)Jedz mięso 3-4 razy w tygodniu. Komponuj porcję, która zmieści się w dłoni. Ogranicz konsumpcję tłustego mięsa i unikaj mięsa przetworzonego. Sięgaj po białe mięso (np. indyk lub kurczak). Jak przyrządzać mięso, żeby było zdrowe? Rekomendowane metody obróbki: gotowanie (w wodzie lub na parze), pieczenie (w folii lub naczyniu żaroodpornym), duszenie (bez obsmażania lub krótko), krótkie smażenie lub grillowanie
Dietologpotraw azjatyckich. W ten sposób mięso zyskuje świetny smak, a potrawa nie jest tak kaloryczna, jak w przypadku smażenia na głębokim oleju. Można więc pokusić się o przygotowanie grillowanego kurczaka, pieczonych filetów z indyka, wołowinę z warzywami na parze lub gulasz typu chilli con carne na bazie mięsa z indyka. Rozgrzewające przyprawy do dań na zimę Chcąc nadać potrawom niepowtarzalnego(...)poza tym, że ma charakterystyczny, nieco cierpki smak, to ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Doda kapitalnego aromatu potrawie z krewetek. Kurkuma – świetnie nadaje się do dań z mięsa i ryżu, Cynamon – najlepiej sprawdzi się do deserów (szarlotki, ryżu z bitą śmietaną), a także do dań przygotowanych na słodko (np. wspomnianego wyżej chilli con carne z dodatkiem czekolady), Goździki – będą kapitalnym
codojedzeniaporcje kurczaka (udka) 2 szt pół puszki ananasa lub kawałek świeżego pół cebuli sól pieprz szczypta imbiru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki kukurydzianej tłuszcz do smażenia Udka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na patelni podkładając odrobinę tłuszczu. Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy(...)wolnym ogniu ok 30 min. Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję. Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami
Gotowanie jest łatweczęściach mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam(...)soczyste i gotowe do podania. Mój obiad dzisiejszy podałam w najprostszej postaci z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Lecz każdy może mięso skomponować z innymi dodatkami, np kaszą kuskus, ryżem oraz dowolną sałatką. Życzę smacznego
Justa próbuje gotowaćPolecam kurczaka na obiad nadchodzący weekend. Składniki ( 4 porcje): 2 podwójne piersi kurczaka, 4 plastry szynki, 4 połówki brzoskwini (z puszki), przyprawa 5 smaków lub inna wg gustu, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Piersi umyć, osuszyć, przekroić w połowie ale nie do końca, tak aby można ją było rozłożyć. Następnie rozbić tłuczkiem. Brzoskwinie zawinąć w plastry szynki. Następnie(...)żeby się nie rozpadło. Posypujemy solą, pieprzem i innymi przyprawami. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy ze wszystkich stron po czym przykrywamy pokrywką i podsmażamy pod przykryciem. Podajemy z ryżem. Przyprawy można dodać również do środka
Państwo Wojtczuk gotują