która wkrótce stała się w jego restauracji prawdziwym hitem. Potem kurczak tikka masala zaczął robić karierę w Londynie, ale co knajpka, to nieco inna receptura. Powstały też różne wariacje na ten temat, a nam do gustu przypadł najbardziej prosty przepis Gordona Ramsaya. Sos tikka masala jest świetny zarówno z kurczakiem jak i w wersji wegetariańskiej, z hinduskim serem paneer bądź(...)pokrój w kostkę. Papryczki umyj, pokrój nożem lub nożyczkami. Pokrój pierś kurczaka (lub w wersji wegetariańskiej ser paneer) w kostkę i przełóż do miski. Do blendera wrzuć pokrojony ząbek czosnku i korzeń imbiru. Zblenduj. Dodaj łyżeczkę garam masala i 3 łyżki jogurtu. Mieszaj, aż powstanie jednolita pasta. Zamarynuj kurczaka (lub ser). Przykryj miskę ściereczką lub papierowym ręcznikiem i włóż
smakowitehistorie.comDziś zabieram Was w podróż do Indii, a konkretnie do najmniejszego stanu tego kraju- Goa, skąd wywodzi się wspaniała potrawa o nazwie Chicen Vindaloo. Danie
Wędrówki po kuchniłyżki śmietany 12% lub 18% łyżka natki pietruszki gałka muszkatołowa około 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól papryka słodka szczypta imbiru szczypta tymianku 2 łyżki oleju lub masła Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, dodać pokrojonego dosyć drobno pora. Po chwili dodać przygotowaną dynię, jeśli sos będzie(...)konieczne, ponieważ używała mrożonej dyni, która puściła swoje soki). Dusić do momentu, aż dynia się rozpadnie. Następnie dodać śmietanę i przyprawy, zagotować i dodać natkę pietruszki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojej strony
talerz przyjemnościpołówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około(...)razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać z ryżem albo kaszą:) SMACZNEGO
Zrób to smacznieGotuj przez ok. 15 minut, w tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę, a dynia zrobić się miękka. W międzyczasie warto jest zajrzeć pod przykrywę i upewnić się, że ryż nie przywiera do dna garnka. Zdejmij z patelni pokrywkę i wzrusz pilaw widelcem. Dodaj pestki dyni i wymieszaj. Spróbuj pilaw i ewentualnie dopraw. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej(...)Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam Wam również: Pilaw z bakłażanem i pistacjami Pilaw z bobem i szparagami Pilaw z kurczakiem i granatem Korzenny pilaw z bobem
Chilli Czosnek i Oliwawstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy(...)duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką
Walijskie Pichcenieznów wracamy do zdrowych dietetycznych dań. Dzisiaj obiad na bazie kurczaka i przyprawy curry, jednak jeśli macie możliwość to polecam użyć curry indyjskiego ze sklepów z egzotyczną żywnością a nie gotowej mieszanki z popularnych firm, bo te curry mocno różnią się w składnikach i w późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt(...)końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy.składniki:600 g piersi kurczaka4 ząbki czosnku1 cebula 250 g orzechów nerkowca3-4 łyżki sosu sojowego3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chiliolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso(...)pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem
Monia miesza i gotujezachęcam do kombinowania w taki sposób czy to z kotletami, czy z innymi daniami. Kotlety mielone pomidorowo-paprykowe Będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą bułkę namoczoną wcześniej w wodzie 100 g koncentratu pomidorowego 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 1 paprykę pokrojoną tak jak cebulkę 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, słodką mielona paprykę, granulowany(...)Część można zamrozić lub zjeśćnastępnego dnia. Są wtedy równie dobre. Takie kotlety można podać tradycyjnie: z ziemniaczkami i surówką/mizerią/sałatką lub z moim pomysłem na ryż. Na bazie ryżu można wyczarować masę przeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Tym razem pokażę go w tej drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię
Ratunku obiadfajną przekąską. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (u mnie ok 500g) 5-6 kawałków suszonych pomidorów z zalewy olejowej kilka listków świeżej bazylii - można też użyć 1 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki startego na tarce parmezanu 1 jajko 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w drobną(...)stron na rumiano. U mnie 1 łyżka ciasta z mięsem to 1 kotlecik. Z podanej porcji wyszło mi 10 niedużych kotlecików. 4. Podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem, surówką - tak naprawdę co kto lubi 😋 Smacznego! Źródło: everyday-delicious.pl
Kuchnia domowa Aniości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą miso (robi się ją ze sfermentowanego ryżu, soi lub pszenicy. Dopełnieniem są dodatki warzywne i/lub mięsne zależne od upodobania. Ja użyłam japońskiego makaronu pszenno – gryczanego Soba (cudownie aromatyczny) . Jest on co prawda przeciwieństwem grubego, pszennego makaronu Ramen, uważam(...)dzisiejsza propozycja japońskiej zupy ramen. Przygotowanie jej to dla mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści laurowych
KierunekuchniaTaką potrawkę podaję z ziemniakami i buraczkami. Można ją zrobić z każdego rodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula ząbek czosnku pieprz tłuczony z kolendrą sól łyżka oleju Mięso obrać z kości i pokroić(...)Dołożyć marchewkę z groszkiem, podlać szklanką wody i dusić aż marchewka będzie miękka. Posolić, przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Gotować chwilkę i wyłączyć. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZupa pomidorowa, zmiksowana z warzywami. - 3,5 litra wody - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/4 selera - niewielki por - sól, pieprz, liście laurowe - ziele angielski - 2 uda kurczaka - 1 i 1/2 litra sosu pomidorowego, lub z 4 puszki z całymi pomidorami U da umyj, wrzuć do zimnej, osolonej wody, dodaj kilka ziaren pieprzu, 3 liście laurowe i 5-6 ziaren ziela angielskiego(...)wywaru. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Wyjmij uda, wlej pomidory, zagotuj. Po około 20 minutach, zmiksuj wszystko, dopraw i gotowe. Podawaj z makaronem, kaszą jaglaną lub ryżem. Mięso z udek ja wykorzystałam do dania drugiego, Ty zrób jak uważasz, podsmaż czy dodaj do zupy, lub zrób pastę na kanapki
Pasje Jolkiheight: 1em;" /> No i dobrze że apetyt dopisuje , aczkolwiek nie do wszystkiego, więc znowu trzeba coś wymyślić ,żeby trafić w gusta ogółu i zaoszczędzić sobie roboty w kuchni . Kurczak zawsze jest ok , jaki by nie był . Ta pozycja jest bardzo delikatna w smaku więc dzieciaki nie grymaszą ( no młodszy ściąga zioła , bo zielone " class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , śmietankowa z dodatkiem świeżego tymianku , majeranku i odrobiny czosnku ..przyjemnie maślana ..nic ostrego czy nachalnego . Doskonale smakuje z ryżem ugotowanym na bulionie drobiowym z dodatkiem zielonego groszku . Zdecydowanie wiosenno letnie świeże danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyPrzepis z serii „Tanie gotowanie”. Jest to właśnie fajny pomysł, gdy chcemy niewielkim kosztem przygotować na obiad coś innego. Zapiekanka jest niedroga, szybka do
Smaki Na Talerzukaszy i mielonego mięsa Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Libański kebab z sałatką z kalafiora Co zamiast mielonego? Jeśli zadajecie sobie to pytanie, stojąc nad mieloną wołowiną, to przychodzimy z pomocą(...)sałatka zrobiona z kuskusu z pieczonego kalafiora i niecodzienny obiad gotowy! Czas : 60 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 2 Najszybszy chińczyk pod słońcem Najprostszy “chińczyk” pod słońcem. Błyskawiczny kurczak po chińsku to napawdę ekspresowe danie i dobra wprawka dla tych, którzy chcą się nauczyć ajzatyckiej kuchni. Czy nie lepiej zrobić to danie zamiast mielonego? Czas przygotowania: 3 minuty Czas
Niedzielny kucharzgram brokuł 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki masła orzechowego do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki a brokuł dzielę(...)pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i gotuję całość 5-6 minut. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos podaję z warzywami ugotowanymi na parze lub ryżem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaMacedończycy dopasują się bezproblemowo do naszych gust. Jeżeli chcemy coś bardziej przypieczone, mniej słone, z większą ilością tego i owego, to takie właśnie dostaniemy. Moje podniebienie doceniło również kurczaka w sosie miodowym, a także przepyszną pastę czosnkową dodawaną do chleba (czosnek blendowany z oliwą, czasem z dodatkiem cytryny). Macedonia rozwija się niezwykle szybko, z ogromnym naciskiem na turystykę. Mimo(...)wrażenia niezapomniane. Ten mały bałkański kraj, podobnie jak kiedyś Aleksander Wielki podbił kolejny ląd - moje serce. Gorąco polecam. Macedończycy bardzo często jadają faszerowane papryki, najczęściej z mięsem i ryżem. U nas na blogu wersja light. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym. Faszerowana papryka w pysznym sosie pomidorowo-paprykowym Składniki: Farsz: 6 -7 średnich białych papryk 500 g pieczarek
Moja Mama Gotujeboczku 6 daktyli bez pestek sól pieprz koperek Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i rozbiłam, aby uzyskać cienkie płaty mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem i koperkiem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyłam po 2 plasterki boczki i po 2 daktyle. Roladki zawinęłam. Wszystkie roladki owinęłam folią aluminiową i przełożyłam do urządzenia do gotowania na parze. Parowar włączyłam na 40 minut(...)tego surówka ze świeżej marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka z pora przepis na surówkę z pora: http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html
nietadietaosób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo(...)czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę. Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem
W SMAKczerwona, 1 papryka żółta, 20 dag pieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki(...)pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem
Tradycyjna kuchnia Kasikubku z majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach. 5. Całość piec ok 60 min w 180 st.C (doi miękkości mięsa). Podobny czas pieczenia będzie miała szynka, piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z indyka - ok 45 min. 6. Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi(...)warzyw, keczupu i majonezu tworzy się sosik, w którym mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi. Podawać można właściwie ze wszystkim - z ziemniakami, frytkami, kaszą, ryżem lub po prostu z pieczywem
Kto ugości moich gości?moim domu nigdy w piątek nie jada się mięsa. Panuje ścisły post, któregomnie nauczono i dbam o tę tradycję. Nie wyobrażam sobie w tym dniuupiec na obiad kurczaka czy raczyć się wędliną na śniadanie. Mowy nie ma! Stwierdziłam już, w jakimś poprzednim wpisie, że jadam zdecydowanie za mało ryb.Więc wzięłam nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść(...)ogródek, zerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba!A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza 1 jajko 3 łyżki mleka sól, pieprz, odrobina tymianku sok z 1 cytryny szklanka bułki tartej szklanka mąki Jajko rozmąciła. Dorsza oprószyłam przyprawami, skropiłam
W kuchni Karmel-itki