upodobań . Suchą p atelnię rozgrzałam i ułożyłam kurczaka w pergaminie, smażyłam po kilka minut z każdej strony. Ze względu na to, że smażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz c o chwilę zag l ąda łam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, nast ępnym razem będę(...)wiedziała , że spoko jnie mogę smażyć kilka minut i mię su nic nie grozi :) . Można poda ć z wieloma składnik ami i wy jdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka
Na moim talerzusię u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z: mięsem mielonym parówkami mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka z ananasem i kurczakiem z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami z zielonym groszkiem z fasolką szparagową z brokułami lub kalafiorem z cukinią i bakłażanem z ziemniakami z ciecierzycą lub soczewicą. A la leczo(...)wersjach smakowych zajadamy z tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco to podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz
Zasmakuj KuchniOsączone z zalewy suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy szpinak. Smażymy aż szpinak wyraźnie zwiędnie, a cała woda wyparuje. Wlewamy kremówkę. Zawartość patelni doprowadzamy do wrzenia, mieszając od czasu(...)pokrojone suszone pomidory i dusimy całość przez około 10 minut (lub do pożądanego zredukowania się sosu). Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Podajemy z ryżem. Źródło
Smaki Na Talerzugrubości papryki. Danie jest idealne jako obiad na dwa dni :) Składniki: * 3 kabaczki * 3 czerwone papryki * 2 piersi z kurczaka * 1 kawałek kiełbasy * puszka krojonych pomidorów * wegeta, pieprz * woda Kurczaka i kiełbasę kroimy w jedną kostkę i podsmażamy na oleju. Warzywa również kroimy w podobną kostkę. Do garnka wlewamy 1/2 pojemności wody, które zagotowujemy, po czym dodajemy kabaczka oraz przesmażone(...)około 20 minut po czym dodajemy pomidory w puszcze oraz paprykę i gotujemy kolejne 30 minut. Doprawiamy do smaku (około 1 łyżeczki wegety i pieprzu). Podajemy z ugotowanym ryżem, chlebem lub bez niczego
Klasyka GotowaniaĆwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy je w 4 łyżeczkach curry i sokiem z limonki najlepiej na noc. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy z dwóch stron kurczaka, następnie przykrywamy i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 min . Dodajemy imbir, posiekane papryczki chilli , posiekane 2 ząbki czosnku, łyżkę czerwonej pasty curry. Całość zalewamy 200 ml mleka kokosowego(...)jeszcze 15 min pod przykryciem . Zdejmujemy pokrywkę , mieszamy i na wolnym ogniu redukujemy sos aż jego nadmiar odparuje. Całość posypujemy posiekaną grubo kolendrą lub tajską bazylią. Podajemy z ryżem lub makaronem Smacznego
Niezły Młynekmnie znajdziecie podsumowanie błyskawicznych piątków . I tak oto prezentuje się dzisiejsza lista : Kasia Brus chetta al pomodoro Makaron z warzywami Sałatk a warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem Dian a Masełko z kremówki Kruche ciasteczka z kokosem i pistacjami Agnieszka Łosoś pieczony na pomidorach Marzena Kwiaty cukinii nadziewane ricottą Bożena Bułeczki z serem(...)shake bananowy Monika Placki z zielonej cukinii z pieczarkami Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi Marta Sałatk a z rukolą , kurczakiem i żółtymi pomidorkami koktajlowymi Marzena Owsianka z owocami Małgosia Jajka dekorowane na śniadanie Dziękujemy za kolejne przepisy i zapraszamy za tydzień
Magiczne Życie Martyodchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki(...)ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 150 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietany świeża bazylia 1 łyżka ziół toskańskich 100 g ryżu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem do garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem
R'n'G KitchenKolejna potrawa z typu "coś do ryżu sosowatego wziąć do pracy" i wyszło jej jak zwykle tyle że na jeden obiad dla 2 osób starczy starczy i będzie na tydzień do pracy. Standardowo w niedzielę robię albo dwa obiady tak żeby lubemu zostało jak mnie nie ma i teraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc(...)kombinujemy. Składniki (dużo porcji) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 przecier pomidorowy 1 puszka pomidorów 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki papryki ostrej
Piekielna Kuchnia Patismażyłam kurczaka w taki sposób pierwszy raz co chwilę zaglądałam czy mięso się nie przypali, także sprawdzałam czy mięso jest usmażone każdy kawałek krojąc na pół, następnym razem będę jednak wiedziała, że spokojnie mogę smażyć kilka minut i mięsu nic nie grozi :). Można podać z wieloma składnikami i wyjdzie nam wspaniały obiad (frytki, ryż, ziemniaki, sałatka
NA MOIM TALERZUDzięki uprzejmości Firmy Royal Brand miałam okazję zrobić szybki i bardzo smaczny obiad. To nie byłabym ja, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu . Zamiast sugerowanej piersi kurczaka użyłam karkówki. Nie powiem, dość sceptycznie podeszłam do tego zadania, ponieważ zraziłam się innymi gotowymi mieszankami przypraw. Które po przygotowaniu potrawy nie wiadomo jak smakowały. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zostałam bardzo miło(...)rozczarowana! Ale zacznijmy od początku! Usmażyłam mięso na oleju. Przeprawę Royal Brand czerwone Curry po tajsku rozrobiłam z wodą i dodałam na patelnię. Poddusiłam chwilę i dodałam ugotowany ryż. Podlałam odrobiną wody i po ok 5 min danie gotowe. Fenomenalny smak. Powiem, że jedyne co dodałam dodatkowo to odrobiną soli. Wyczuwalna każda przyprawa z osobna, nie jest pikantne, choć trafił
Malinowe Pocałunkiłyżki sosu sojowego 500-600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Pieprz 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 85 g pędów bambusa po odsączeniu 2 łyżki oleju Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym. Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać(...)Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić mieszając do zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpopularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka(...)natomiast islam . Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności, takie jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiposiekanej natki pietruszki *2 jajka * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz ziołowy i naturalny * olej do smażenia Na tarce o dużych oczkach starłam pieczarki i ser żółty. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i połączyłam z pieczarkami i serem. W kubeczku rozbełtałam jajka z mąka ziemniaczaną. Dodałam do miski z mięsem, pieczarkami i serem. Dołożyłam natkę pietruszki. Doprawiłam solą, pieprzem(...)dokładnie. Łyżką nakładałam placuszki na gorący olej na patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Świetnie te kotleciki smakują z sosem tzatziki. Tym razem podałam je z ryżem i warzywami. Świetne! Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjątrawy cytrynowej 2 liście kaffiru 1 łyżeczka pieprzu seczuańskiego 1 łyżka sosu sojowego cytrusowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 70 ml zimnej wody Przygotowanie Mięso z kurczaka kroimy na paski, smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w zapałkę marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojonego w julenkę pora(...)zalewą, trawę cytrynową, pieprz, kaffir, cukier, bulion drobiowy i dusimy pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem
R'n'G KitchenOstatnio najlepiej nam smakuje ten w musztardzie francuskiej . Tym razem upiekłam go dla odmiany w majeranku i z jabłkiem. Mniam. Znowu prosto szybko, smacznie i kurczakowo. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka 1 twarde, słodkie jabłko garść majeranku dużo pieprzu kilka kropli sosu sojowego ciemnego kilka kropli soku z cytryny sól Przygotowanie: Umyte ćwiartki nacieramy solą, dużą ilością pieprzu i majeranku. Skrapiamy(...)sojowym. Odstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w rękawie - z pokrojonym w ósemki, pozbawionym gniazd jabłkiem. Temperatura: początkowo 190 stopni, potem 180. Czas pieczenia ok. 1 godzina. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką - np. z białej rzodkwi. Prosty obiad - na szybki obiad
Kuchnia po mojemukawałki. Trochę odłożyć do posypania gotowego dania, resztę wymieszać z sosem. Odstawić na bok. W głębokim rondlu mocno rozgrzać olej (180°C). W 2-3 partiach smażyć kurczaka przez 40-45 sekund. Osączyć na ręczniku papierowym. Papryczki rozetrzeć w moździerzu razem z pieprzem. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy. Podsmażyć chili i pieprz ok. 10 sekund. Dodać mięso(...)smażyć kolejne 10 sekund. Wlać sos, cały czas mieszając smażyć jeszcze 20 sekund. Wsypać orzeszki ziemne, zamieszać kilka razy, przełożyć na talerz. Posypać odłożoną dymką. Podawać od razu z ryżem lub makaronem. Smacznego! Źródło przepisu: "Kuchnia chińska" Katarzyny Pospieszyńskiej (1988) ; przepis lekko zmodyfikowany
Pełny talerzrozmieszać) KROK 2 Na rozgrzanego woka wlać około 4 łyżki oleju i poczekać aż osiągnie dostatecznie wysoką temperaturę (gdy zaczyna się dymić jest już BARDZO rozgrzany :) ) Dodawać kolejno: 1. Kurczaka 2. Marchewkę i paprykę 3. Cebulę, grzybki, papryczki chili WAŻNE: Cały czas mieszając! Gdy warzywa zaczynają przywierać podlewamy je odrobiną gorącej wody Gdy zaobserwujemy, że mięso jest już usmażone(...)dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być także makaron sojowy. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematNajlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i
UgotujmyTo.plgodziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek. Usiekać świeży rozmaryn i tymianek . Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę i czosnek uważają by się(...)patelnię koło cebuli i obsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję
Buniabaje w kuchniinną i mi nie podeszła. 2 łyżki sosu sojowego 1litr bulionu lub woda i kostki rosołowe Olej do smażenia Sól Pieprz 2 płaskie łyżki mąki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać warzywa mrożone i cebulę, zalać bulionem. Gotować kilka minut, aby warzywa były prawie miękkie. Następnie doprawić do smaku(...)sosem sojowym. Dodać paprykę (ja wolę ją twardszą, dlatego dodaje na smak koniec gotowania). Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Dodać do wywaru w celu zagęszczenia. Podawać z ryżem. Smacznego
Fabryka pomysłów