okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj(...)włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą
moj przepis naokaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj(...)włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą
moj przepis nadowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała
Niedzielny kucharzrozbijaniu jak filety z kurczaka. Co prawda dłużej się dusi w sosie, ale wówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem . Składniki na 6 roladek
Czerwień i błękitTandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataumyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec pałki w marynacie około 40 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 160 C piec z 10 minut kruche, soczyste pałki doskonałe do pieczywa, ziemniaków, ryżu lub z czym się
W Mojej Kuchni Lubiępowłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia podawać u gotowanym na sypko ryżem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zastąpić kaszę gryczaną, ryż czy chociażby ziemniaki. Przygotowanie kuskus jest bardzo szybkie - wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać chwilę. W tym wpisie chciałbym Wam pokazać w jaki sposób przygotować kuskus z warzywami z patelni. Przepis jest inspirowany książką Dieta Fit (opisywaną już na blogu). Przepis na kuskus z warzywami z patelni Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawić i podsmażyć na oliwie. Dodać por i resztę przypraw. Wymieszać. Zostawić pod przykryciem około 10 minut. Dodać buraka, śmietanę. Zostawić na małym ogniu. Dusić około 5 minut. Po tym czasie odkryć i bez przykrycia dusić, aż sos zgęstnieje a warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Podawać z ryżem. Smacznego
Tagebuch po polskuimbir. podlać wodą. Dodać kurczaka i smażyć około 5 minut. Dodać pokrojoną w talarki marchew i smażyć kolejne 5 minut. Wlać mleko kokosowe oraz sok z pomarańczy. Dodać goździki. Gotować do chwili gdy marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana. Przed podaniem wyłowić goździki oraz dodać posiekaną kolendrę. W razie konieczności doprawić solą, pieprzem. Podawać z ryżem
Przysmaki Karolkipastą curry. Dodać usmażonego kurczaka i dusić kilkanaście minut. Marinated chicken fry on pan. Boil the coconut milk with curry paste. Add the fried chicken and simmer few minutes. Paprykę, cebulę i cukinię pokroić w większą kostkę. Dodać do curry i gotować przez kilka minut, tak aby warzywa były jeszcze chrupiące. Ugotowane curry podawać z ryżem jaśminowym. Paprikas, onion
Jacob Tastesrozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka. Podsmażamy go wstępnie jakieś 5-7 minut. Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Odkrywamy garnek, dodajemy śmietanę, zioła, pieprz i sól. Mieszamy dokładnie. Gotujemy jakieś 15-20 minut, aż woda nieco odparuje i sos nam się zagęści. Podawać z ryżem
Gotuj z Rumcajsempodwójny filet z kurczaka, 1 puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem, obłożyć plastrami ananasa i podawać np. z ryżem
Tradycyjna Kuchnialeczo w domu z ryżem, makaronem lub bułką to mrożę je jeszcze. W zimie z przyjemnością wyciągam z zamrażalnika leczo – uwielbiam jego zapach unoszący się w kuchni. Składniki: - 1/2 kg fasolki szparagowej - 1 kg żółtej papryki - 1 duża lub 2 małe cukinie - 1 duży lub 2 małe ogórki - 3 pomidory - koncentrat pomidorowy - 2 piersi z kurczaka - 1 cebula - sól, pieprz
Kuchenne Wariacjepodwójnej :)) piersi z kurczaka ~odrobina soli ~5 sztuk moreli Mięso umyć i oczyścić z błonek, tłuszczu itp. Lekko osolić. Morele pokroić na ćwiartki. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, na nim ułożyć morele (skórką do góry ). Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 35-40 minut. Podawać z kaszą / ryżem, u mnie kasza gryczana niepalona
chili & sugar