kurczak na ryzu - 6614 przepisów (strona:312/441)

Kurczak pięć smaków z ananasem 94

olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy przyprawą 5 smaków, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mieszankę warzywną, ananasa pokrojonego w kostkę razem z zalewą, sos sojowy i pokruszone chili. Gotujemy wszystko około 15 minut. Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i sezamem

Kardamonovy
Sałatka z pęczakiem i fetą 111

ciecierzycą Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą mango Pęczak ze szpinakiem i pomidorami Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Warzywna sałatka z pęczakiem Sałatka z pęczakiem i fetą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanego na sypko pęczaku 1/2 ugotowanego brązowego ryżu 1/2 czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka

Kulinarne przygody Gatity
Pad thai z wołowiną 453

sposób usmażyć z wykorzystaniem kurczaka, krewetek, tofu lub wołowiny – ten ostatni wariant to nasza ulubiona wersja. Pad thai ma jedną zasadę – żaden smak nie powinien się wybijać ponad inne, żadnego smaku nie może też zabraknąć. Pad thai to symfonia, w której jeden niewłaściwy dźwięk psuje całe wrażenie. Jak wszystkie smażone ryże, dania stir-fry i dalekowschodnie potrawy z woka

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 115

sałatek olej do smażenia Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki, po czym podsmażamy chwilę na oleju. Do mięsa wlewamy śmietanę, dodajemy zioła, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min. od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i świeżą surówką

Krokusowy Dom
Kurczak duszony w pomidorach 126

ząbki czosnku, a następnie pomidory i kurczaka. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a z pomidorów utworzy się sos (ok. 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze chwilę by nadmiar płynu odparował). W międzyczasie doprawić ziołami i octem balsamicznym, który podkreśli smak potrawy. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub z bagietką

Dobra karma
ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE SUSZONYMI POMIDORAMI I PIECZARKAMI 135

roladkę.Rolady obsypujemy przyprawą do kurczaka i lekko skrapiamy olejem z suszonych pomidorów.Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i Pieczemy ok.1 godziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 267

przyprawy. Na początku robiłam je z kurczakiem i chodziłam na łatwiznę, bo dodawałam przyprawę gyros. Jak przestałam jeść mięso postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy. Udało się. Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego. Porcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku

Apetyt na Zielone
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 191

nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut.  Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem. Smacznego

ChilliJemy
Kurczak curry z ananasem i papryką 259

lodówki. Na patelni podsmażyć kurczaka. Podlać go wodą i dodać kostkę rosołową – poziom zakrywający mięso. Paprykę wydrążyć, ananasa obrać i wykroić środkiem – pokroić w kostkę, a następnie dodać do mięsa. Dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Mąkę rozrobić w wodzie i zagęścić nią sos. Podawać z ugotowanym ryżem.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak w sosie miodowym 525

sosie miodowym" Wykonanie:1. Cebulę, paprykę i kurczaka pokroić w 2 cm kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do składników na patelni. Na koniec dodać zielony groszek.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.4. Danie podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczaka z sosem korma 167

indyjskich. Idealnie pasuje do delikatnej piersi kurczaka. Ale muszę się do czegoś przyznać, bo obiadu nie ja gotowałam, ale córka. A poniżej jej interpretacja z wykorzystaniem tego sosu i muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna do tych szaszłyków i ryżu. Dla każdego chcącego poznać kuchnie indyjska

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa pomidorowa z chili 116

Faza na chili w kuchni trwa Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego – pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) – ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa(...)otaczająca dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry. 4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół mały pęczek natki pietruszki

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa z chili 181

Faza na chili w kuchni trwa:) Aromatyczna, esencjonalna, mocno mięsna pomidorowa zupa. Przygotowana z rosołu. Podaję ją z makaronem lub ryżem. Obowiązkowo zawsze na koniec coś świeżego zielonego - pietruszka, koperek. Prawie zawsze przygotowuję ją z rosołu, który jedliśmy dzień lub dwa dni wcześniej. Pycha! Składniki: szponder wołowy (500 g) - ma wyrazisty, lekko słodkawy smak. Jest to partia mięsa otaczająca(...)dolny odcinek żeber nad mostkiem, którą odcina się podczas przygotowania steków z żeberek. Mięśnie poprzerastane są warstwami tłuszczu. Najczęściej występuje bez skóry.  4 uda z kurczaka 1 l koncentratu pomidorowego, domowego przecieru z pomidorów lub passaty ze słoika 4 marchewki 2 pietruszki por 2 średnie cebule dobrze umyte (bez obierania) 1 seler przekrojony na pół

Zasmakuj Kuchni
Made in Blond, czyli pakt chińsko - włoski :) 184

Blondynce wiele rzeczy uchodzi płazem, więc myślę, że i to zestawienie przejdzie, tym bardziej, że smakuje fantastycznie. Wymyśliłam to danie jakieś 13 lat temu. Podawałam na różne sposoby, z ryżem, makaronem ryżowym, makaronem jajecznym, z pieczywem. Zawsze smakuje świetnie. Tym razem z Młodym wybraliśmy makaron Tricolore  a `la Italia Fettucionne Czanieckie Makarony - taki nasz kaprys. Jak mam czas się(...)inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska

Blondynka Gotuje
Zupa jarzynowa z kaszą pęczak 145

Jarzynówka z dodatkiem kaszy jest fajnym pomysłem na wzbogacenie zupy. Składniki: 1 mrożonka na zupę jarzynową - używam lokalnej firmy Poltino 3-4 ziemniaki 1 marchewka 2

Kuchnia domowa Ani
Indyk w sosie z mleczka kokosowego, z anansem, groszkiem cukrowym i chilli. Najlepszy patent na szybki obiad! 131

Indyk w mleczku kokosowym z dodatkiem świeżego ananasa, chrupiącego groszku cukrowego i odrobiną ostrości świeżą papryczką, całość podane z przepysznym ryżem! Zacytuje mojego męża, który po

SMYKWKUCHNI
KUSKUS PERŁOWY Z KURCZAKIEM I NATKĄ 329

Pyszne , zdrowe, szybkie jednogarnkowe danie, które zaspokoi głów nawet dużego głodomora, bo jest bardzo sycące. U mnie - składało się tylko z podsmażonej piersi kurczaka i przepysznej

Walijskie Pichcenie
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 155

W każdej kuchni znajduje się wiele aromatycznych przypraw, o których właściwościach niekiedy wiemy niewiele. Większość Pań, ma w swoich zasobach dziesiątki słoiczków z przyprawami, o których

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!