kurczaka, podsmażyć na oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w paseczki i wysypać na mięso. Cebulę pokroić w kostkę. Mleczko kokosowe połączyć z cebulą i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem. Smacznego
kuchnia doskikurczaka lub 1 z indyka - 2 marchewki - 5 -6 dużych pomidorów lub 2 słoiki 1/4 l pomidorów w sosie własnym(przepis w mojej kolekcji ) - 2 liście selera lub kawałek korzenia - 1 liść lubczyku - kostka rosołowa którą robię sama - cebula - sól pieprz do smaku - natka pietruszki kilka listków bazylii - 2 łyżki papryki w proszku słodkiej - makaron,lub ryż Sposób przygotowania
W królestwie smaków BeatyUwielbiam kurczaka curry, chociaż często wychodzi mi zbyt ostry 🙈 Ostatnio znowu pojawiła się u nas ochota na to danie, ale niestety brakowało w domu mleka kokosowego. Co tu zrobić? A no zastąpić je zwykłym, krowim. Wyszło pysznie! Z podanych składników wyszły mi ok. 3 porcje. Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka wody(...)Kurczaka kroimy w kostkę. 2. W misce łączymy ze sobą 1 łyżkę oleju, sos sojowy i przyprawy. 3. Kurczaka umieszczamy w misce z marynatą i dokładnie mieszamy. 4. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię (bez oleju). 5. Obsmażamy kurczaka, żeby się pozamykał. 6. Przekładamy usmażonego kurczaka do miski i odstawiamy
Prosto z Kotłakurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami
Na moim talerzukurczakiem , tak długo , aż mięso , będzie gotowe. Mniej więcej w połowie smażenia , dodajemy pokrojoną zieloną paprykę i chilli . Najlepiej na średnim ogniu w dużym naczyniu , żeby się smażyło , a nie dusiło . Na koniec dodajemy warzywa ugotowane na parze , mieszamy , przesmażamy około 2 minut . Doprawiamy do smaku , jeśli zachodzi potrzeba i serwujemy , koniecznie na gorąco .z dodatkiem np. ryżu . Smacznego ! Artykuł
Ogrodnik w podróżykurczak będzie usmażony dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie niewystarczająco gęsty dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w odrobinie wody. Różyczki brokuła wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować do miękkości. Brokuła łączymy z sosem. Tak gotowy sos podajemy z kaszą kuskus przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Można także podawać z ryżem
Olga Piecze i Gotujekurczaka , podsmaż chwilkę. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj zawartość patelni. Dopraw i duś pod przykryciem (podlej niewielką ilościa wody) przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. W tym leczo z cukinii kolor czerowny musi przeważać, jesli jest inaczej dodaj pomidora albo paprykę czerwoną. Skosztuj i dopraw wedle uznania. Gotowe! Smacznego! *Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu nawet
IzaGotujekurczaka skórką do góry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy sosem z patelni i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Na górę wędruje pozostałych 20 ząbków czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową (pamiętamy mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy do piekarnika na 30 - 40 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zostawiamy jeszcze na 10 min. aby się zrumienił. Podajemy z ryżem, ziemniakami
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/mój kurczak wchłonął marynatę, ale jeśli jest zbyt mokry trzeba go lekko osuszyć). Nie należy dawać jednorazowo zbyt wielu porcji, aby się ze sobą nie stykały i jednocześnie nie została obniżona temperatura tłuszczu. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano, co jakiś czas obracając. Wykładamy z patelni na ręczniki papierowe, aby usunąć nadmiar oleju. Podajemy… z czym lubimy – sosem, ryżem, surówką
mojewypiekiinietylkopolskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami
NA MOIM TALERZUkrótko przesmażyć na części oliwy. Przestudzić, przełożyć do miseczki i dodać wszystkie pozostałe składniki, zmiksować blenderem. 1/3 część przeznaczyć do zamarynowania pokrojonego w paski kurczaka. Paski kurczaka włożyć do marynaty ( pasty) i trzymać w otrzymanej paście przez około 4 godziny. Następnie nabić na dwa patyki do szaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy(...)zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej. Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron
Kulinarny karnet Christopherakurczaka, obtaczamy w powstałej na woku masie i smażymy na złotawy kolor. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą). Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem
W mojej holenderskiej kuchnikurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki mąki. Ozdabiamy danie łyżką jogurtu oraz posypujemy dymką i płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem basmanti
Mania Gotowaniateż jak obniżyć cenę. Najpierw zobacz co jest w menu: Poniedziałek: Spagheti al ragu Wtorek: Dynia makaronowa zapiekana z sosem Środa: Polędwiczki pieczone w miodowym sosie Czwartek: Strogonoff z ryżem z kalafiora Piątek: Dorada pieczona po baskijsku 14 zł za obiad Kiedy na początku poprzedniego tygodnia wrzuciliśmy na facebookową grupę Jak planować posiłki na tydzień zarys planu co ugotujemy(...)był dzień na Polędwiczki w sosie miodowo-czosnkowym Dawno nie jedliśmy wieprzowiny, a że wpadł nam w ręce ciekawy przepis na polędwiczki (w taki sam sposób można zrobić kurczaka), no to żeśmy go wypróbowali. Tu zastosowaliśmy zasadę podobną jak w poniedziałek: połowa pieczystego trafiła do lodówki “za zaś”, a konkretnie na czwartek. W czwartek polędwiczka odnalazła się
Niedzielny kucharzkurczaka kroimy w cienkie paski. Przyprawiamy solą i czerwoną papryką. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i przesmażamy mięso. Po chwili dodajemy mieszankę warzywną. Podlewamy niewielką ilością bulionu lub wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajmy koncentrat pomidorowy ( około 2 łyżek ). Doprawiamy pieprzem, szczyptą cukru i ewentualnie solą. Gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. SMACZNEGO
Smaki Ewy