kurczak na ryzu - 6614 przepisów (strona:319/441)

Kurczak w pomidorach z kaparami 150

tłuszczu po smażeniu kurczaka, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, włożyć liść Paprykę pokroić w piórka, dołożyć do garnka i pogotować chwilę, wlać pomidory w kawałkach, wsypać kapry wg uznania Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym, odrobiną cukru, ziołami, gotować jeszcze chwilę by całość lekko się zagęściła. Tak przygotowane mięso z powstałym sosem podałam do ryżu

Proste Potrawy
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 117

kości drobiowych z kurczaków zagrodowych. Dodaję ziele angielskie i listek laurowy. Zalewam wszystko wodą i gotuję bardzo długo, żeby bulion był esencjonalny. Używam szybkowaru i gotuję 55 minut. Myślę, że bez szybkowaru należałoby gotować dwa razy dłużej. Gotowy, wystudzony bulion przelewam do pojemniczków po śmietanie czy serkach i zamrażam. Używam zamiast wody do gotowania kaszy lub ryżu, ale również

Posadzone i zjedzone
Kurczak w sosie jogurtowo-musztardowym 163

udek z kurczaka 200g jogurtu naturalnego 3 łyżki musztardy Bazylia Ewentualnie sól, pieprz- musztarda już dużo doprawia Groszek Cebula Jogurt, musztardę, bazylie mieszamy. Mięso kroimy i dorzucamy do jogurtu, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dorzucamy mięso, smażymy, pod koniec dodajemy groszek. Ja do gotowego sosu dorzuciłam jeszcze ugotowany ryż i podsmażyłam chwilę

Idę coś wszamać
Rosół z kury 141

Składniki: kurczak 1 3/4 litra wody sól włoszczyzna (marchewka, kapusta, seler itp) cebula pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Oczyszczoną, kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować. Na dogotowaniu kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, a po 20 minutach kapustę włoską, zarumienioną cebulę, pieprz. Gdy kura jest miękka, wyjąć. Rosół przecedzić, odtłuścić. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi

Pychotkaaa
PIERSI KURCZAKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z CURRY 193

PASKI PIERŚ Z KURCZAKA. POSYPUJĘ PRZYPRAWĄ CURRY WG.UZNANIA PONIEWAŻ JEST TROCHĘ OSTRA. DODAJĘ KAWAŁEK STARTEGO KORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z RYŻEM ALE MOŻNA PODAWAĆ

potrawyregionalne
Kurczak w brzoskwiniach 117

przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz gałązki curry. Dusimy pod przykryciem ok.40 minut. Podajemy z ryżem i surówkami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 151

kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez około 15-20 minut. Dodaj mleko kokosowe i gotuj 5 minut, lub do momentu aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym

karmelowy
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 169

każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi, zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę Podajemy:) Jadłam z ryżem posypanym podduszonym porem

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
podudzia z pieczarkami.. 172

natrzeć przyprawą do kurczaka i na oleju gorącym zrumienić, odłożyć na talerz na tym tłuszczu usmażyć pieczarki z cebulą, papryczką marynowaną ostrą razem z pestkami dolać wody, włożyć podudzia, wsypać kucharka i pod przykryciem dusić z 30 minut śmietanę słodką 12% wymieszać z mąką z ciut wodą i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki podawać z ziemniakami, ryżem, kaszami...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1280

pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać warzywa, cząstki jabłka,posypać ziołami i smażyć jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Podlać niedużą ilością wody ,doprawić pieprzem i solą i dusić ,aż mięso będzie miękkie. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem albo

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w sosie pomidorowym z bananami 269

talarki. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy pomidory w zalewie z puszki. Doprawiamy oregano i chili ( ilość w zależności od upodobań, jeśli ktoś nie lubi na ostro może chili całkowicie pominąć) i mieszamy. Chwile trzymamy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojone banany. Całość dusimy chwilę na małym ogniu by banany zmiękły. Sos możemy podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Kolizje Smaków
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 122

przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi:  Polecam podawać filety te z ryżem i warzywami

Gorący kąsek
Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym 159

orzeszkowym" Wykonanie:1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę i paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać.4. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczaka 164

Wykonanie: Paprykę i kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę w kawałki, każdy plaster ananasa na 8 części, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patyczki nadziewać dowolne kombinacje warzywno-mięsno-owocowe. W każdy arkusz pergaminu wkładać po dwa szaszłyki i smażyć na patelni wg instrukcji z opakowania.Szaszłyki podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie z ryżem i dipami. Przepis

Pasja Smaku
Paprykowy kurczak 356

oleju, dodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;)Podajemy z ryżem.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka