kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:9/65)

Zapiekany ryż z brokułem i kurczakiem 196

tarce marchewkę. Dodajemy wodę, sos sojowy i całość dusimy ok. 7-8 minut. Następnie mieszamy razem z ugotowanym ryżem. Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, tak aby był al dente. W naczyniu do zapiekania na dnie układamy ryż z marchewką, następnie brokuła, kurczaka i całość posypujemy startym żółtym serem. Zapiekankę wkładamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... 238

pomidorach wlewamy wodę i opłukujemy puszkę, wylewając zawartość do garnka). Następnie dodajemy kurczaka i dusimy 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy.  Następnie gotujemy ryż. Wodę do ryżu doprawiamy 1 płaską łyżką soli, 1 łyżką curry, kurkumy i 2 owocami kardamonu. Wszystko(...)Jest jeszcze jeden sposób na zrobienie tego dania, w razie jakbyście nie mogli kupić mieszanki przypraw "Bombay Masala" SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki soku z cytryny

Zainspiruj się kuchnią
Paprykasz z kurcząt - paprykarz z kurczaka 104

garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cebulę i kurczaka. Smażąc zrumienić mięso. Wlać bulion i dusić do miękkości. Gdy kurczak jest już prawie miękki, wlać śmietanę i dusić 10 minut. Podawać z kluskami kładzionymi lub ryżem. Podałam ze szpinakiem po angielsku . W przepisie oryginalnym jest mąka, którą zagęszczamy sos, ja mąki nie dodałam. Sos zagęścić można przez gotowanie

królestwo garów
Kurczak garam masala 225

chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojonego w dość sporą kostkę kurczaka. Smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 20 minut. Podałam z ryżem, podczas gotowania dodałam szczyptę kurkumy i ryż miał piękny żółty kolor.Mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Kurczak w porach 786

Kurczaka w porach robiłam już kilka razy. Spotkałam się z wersją zapiekaną w piekarniku. Ja osobiście jednak wolę dusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze(...)wierzchu surowe. Pod koniec smażenia posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Por przekrawamy wzdłuż na dwie części. Kroimy w piórka. Wlewamy bulion i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 45 min. Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Sos pomidorowy na mleku kokosowym 201

kurczaka sól. pieprz, chilli, słodka i ostra papryka, imbir, kurkuma jako dodatek ryż brązowy  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do lodówki na około 30 minut mięso smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy kurczak nie będzie surowy dodajemy pomidory i koncentrat dusimy na małym ogniu aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje dodajemy mleko kokosowe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 154

raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne składniki. Moim zdaniem, jej smak jest niebanalny, szczególnie dla miłośników orientalnych smaków. Kalarepę podałam z pełnoziarnisty ryżem i kurczakiem w sosie serowo-cytrynowym. Składniki: 2 kalarepy 1 marchew 3 łyżki posiekanej natki lub kolendry(...)dusić kilka minut. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kalarepy i dusić aż warzywa będą miękkie. Odkryć patelnię, dodać posiekaną natkę, zredukować wytworzony sos. Dodać mleczko kokosowe i sik oraz skórkę z cytryny i mieszając dusić jeszcze chwilę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypać czarnym sezamem. Podawać do ryżu, wieprzowiny

Czerwień i błękit
Kurczak z fasolką szparagową i marchewką w mleku kokosowym 516

30min w lodówce. Kroimy marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim

Zofiana
Potrawka z kurczaka 164

papierowym i pokroić na mniejsze kawałeczki (3 x 1,5 cm). Teraz można rozpocząć gotowanie ryżu, według wskazań zawartych na opakowaniu. Ja gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie, ryż nie może być mocno rozgotowany. Do głębokiej patelni lub woka wlać oleju tyle aby dno było pokryte, rozgrzać. Dodać marchew, smażyć na małym ogniu około 5 minut (aż marchew puści(...)dodać odrobinę oleju. Dodać kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić pieprzem i solą.  Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn. Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc

Kuchcik gotuje
Kurczak z ryżem? Niekoniecznie. 119

słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka, niacyny i witaminy A i D. Zamiast białego ryżu wybieram brązowy, gdyż ma więcej białka, witamin i mikroelementów niż jego oczyszczony brat. Żeby nie było nudno, indyka duszę w porze i selerze naciowym, a ryż gotuję z marchewką(...)dzielimy na pół wzdłuż i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do pora i mieszamy. Indyka kroimy w paski, dorzucamy do warzyw. Dodajemy sól i kolendrę. Dusimy na wolnym ogniu. I taka filozofia z tym kurczakiem ;) Smacznego

Kucharzyca
Risotto na czerwonym winie z kurczakiem i pieczarkami oraz chipsy z jarmużu 101

chipsy są niesamowicie chrupiące. Składniki (na 2 duże porcje, dla głodomorów): 1 cebula 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki ryżu Arborio 500 ml bulionu 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 100 gram parmezanu 150 gram pieczarek 1/3 pęczka świeżej bazylii 150 gram piersi kurczaka szczypta soli i pieprzu 3 łyżki masła opcjonalnie 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Chipsy(...)oliwek i smażę na niej posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażę kolejne kilka minut. Następnie dodaję pokrojone w plastry pieczarki i całość duszę przez 3-4 minuty. Wsypuję ryż, smażę minutę i wlewam wino. Obniżam temperaturę smażenia do średniej i wlewam pierwszą porcję bulionu, około 100 ml. Cały czas

Mango Papaja
Zupa gulaszowa z kurczakiem i papryką 135

ugotowany ryż Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, marchew, seler i paprykę w większe kawałki. Kurczaka pokroić w paski grubości ok 1 cm, przyprawić solą ziołową, posypać mąką. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć, następnie na tą samą patelnię wrzucić cebulę, marchew i seler naciowy, podsmażyć. Jak cebulka zacznie się rumienić, dodać paprykę, kurczaka, zalać wrzątkiem, przyprawić solą(...)pieprzem, dusić pod przykryciem ok 30 minut. Gotowa zupa powinna być lekko gęsta. Podawać z chlebem lub kulką ryżu i kleksem śmietanki, posypać zieleniną. Smacznego

coolinarny
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 143

równomiernie marynatę i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W woku podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka z przyprawami. Po chwili dodajemy papryki pokrojone w paski i wlewamy mleko kokosowe. Dusimy pod przykryciem aż papryka zmięknie. Potrawę podajemy z ryżem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, szczypiorkiem i udekorowaną listkami kolendry

Wrzosowa Polana
Kurczak z marchewką Gajar Murgh 150

praskę. Smażyć około 2 minut stale mieszając. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki , zrumienionego kurczaka, wodę wymieszaną z octem, posolić  i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości kurczaka. Wszystko wyłożyć na salaterkę, udekorować plasterkami jajek i podawać z ryżem. Żródło: Kuchnia hinduska Katarzyny Pospieszyńskiej

O kuchni z uczuciem
Eksperymenty Brasileiro 228

wody. Pamiętajmy tylko aby zmniejszyć ogień.2) Gotujemy w między czasie marchewkę, sól dodajemy wedle uznania.3) Ugotowaną marchewkę dodajemy do duszącego się kurczaka z warzywami. Mieszamy i zostawiamy jeszcze chwilę na ogniu. Jako dodatek polecamy ugotowany biały ryż. A także wino białe, lekko wytrawne.Smacznego

Smaki Brazylii