Filet z kurczaka pokroić na cienkie, podłużne paski, doprawić obficie przyprawą gyros. Smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, gdy mięsko się zrumieni dodać pokrojoną w paski kolorową paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut do miękkości mięsa.Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.Duży jogurt naturalny wymieszać z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, delikatnie podgrzać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapomidory, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek, które dusimy przez kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy lub ryżu (u mnie kuskus
psgotujemydrobno chili i utarty imbir (suche przyprawy najlepiej podprażyć na patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.Źródło: poezja-smaku.pl
Świat Domowej Kuchniłyżeczka oleju ryż 3 ząbki czosnku sól, pieprz, szczypta cynamonu, papryka słodka Tak, tak. Pewnie spytacie skąd cynamon w takiej potrawie? Otóż powiem wam, że cynamonu praktycznie nie czuć w potrawie, a dzięki temu jest fajny smak i aromat. Jeżeli nie jesteście przekonani do przyprawy w takim daniu możecie go pominąć, ale polecam spróbować :) Przygotowanie: Kurczaka kroimy na małe kawałki(...)Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paseczki, a cukinię w półplasterki lub kostkę. Gdy kurczak się podsmaży, dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Dusimy około 15 minut. Danie podajemy z ryżem, ale można też podawać z kaszą, w zależności co kto lubi :) Smacznego
Gotuj z Mąkąszczypta* pieprz czarny – 1 szczypta* cukier – łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.Piersi z kurczaka kroimy na polędwiczki , skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.Dodajemy pokrojone w grube plastry brzoskwinie , zalewamy sokiem z brzoskwiń i dodajemy łyżkę cukru.Na wolnym ogniu dusimy do miękkości oblewając powstającym sosem karmelowo – brzoskwiniowym.Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Podajemy
Ostra na Słodkooliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 2cm). Wszystkie składniki marynaty razem mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja, po czym zalewamy kurczaka marynatą. Kurczaka z marynatą wstawiamy do lodówki na min. 30 min. Cebulę kroimy(...)musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli sos będzie za rzadki dodajemy łyżkę skrobi kukurydzianej rozmieszanej w wodzie. Gotujemy ryż i gotowe. Gotowe danie można posypać drobno pokrojonym tymiankiem cytrynowym. Smacznego
IMPRESJA SMAKUząbek czosnku oraz cukinię pokrojoną w kostkę. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i dusimy całość 2-3 minuty. Doprawiamy. Filety kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym filecie układamy porcję przesmażonych warzyw i kawałki gorgonzoli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Porcję ugotowanego ryżu posypujemy resztą tymianku i podajemy z pieczonymi filetami posypanymi świeżą bazylią
Mango Papajadanie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów. To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie je z jogurtem naturalnym
cool and mintybulionu drobiowego 1 woreczek ryżu natka pietruszki Pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do miseczki, dodaję sól, pieprz, paprykę mieloną, czubricę, bazylię, oliwę i odkładam w marynacie na dwie godziny do lodówki. Obraną cebule kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i dalej przesmażam. Bataty obieram i kroję w paski cienkie. Kurczaka przekładam na talerz(...)pieprzę. Wykładam na talerz, a na patelni przesmażam bataty, dolewam do nich bulion i duszę na wolnym ogniu. Jak będą aldente, dodaję do nich kurczaka, pieczarki, wsypuję łyżkę mąki i zagęszczam sos. Na końcu doprawiam według uznania. Gulasz podaję z ugotowanym ryżem, posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniapietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem
ChilliJemyryżem. U mnie dodatkiem jest komosa ryżowa. Składniki (na dwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić(...)oczyścić z nadmiaru marynaty i przełożyć na patelnię. Lekko podsmażyć. Wlać ok. 30 ml wody, przykryć patelnię i dusić całość kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i śmietanę. Wymieszać i podgrzać. Nie dopuścić do zagotowania się śmietany. Podawać kurczaka z chlebkiem naan, ryżem lub - jak u mnie - komosą ryżową. Posypać natką kolendry. Pomysł na dzisiejszy obiad pojawił się na wspomnienie
Weekendy w domu i ogrodziemyję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym ogniu. Jak pora będzie miękka dodaję śmietanę ukwaszoną, kremówkę, doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na plastry, sola, pieprzę, posypuję papryką czerwoną, przyprawą do kurczaka. Odstawiam na 30 minut. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Naczynie do zapiekania smaruję oliwą, wykładam
wesoła kuchniaSposób przyrządzania: Piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut(...)zalać bulionem, dusić i mieszać do zgęstnienia. Dodać paprykę i śmietanę, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawione piersi z kurczaka obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu około 9 minut z każdej strony. Włożyć do gorącego sosu i zostawić na chwilę, aby mięso przeszło smakiem sosu. Podawać z przygotowanym ryżem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychpierś z kurczaka 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 200 ml mleczka kokosowego (Kuchnie Świata) 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki papryki półsłodkiej wędzonej (Kuchnie Świata) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Ryż ugotuj wg instrukcji(...)podanej na opakowaniu. Swój ryż gotowałam w 400 ml wody przez 40 minut. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć posiekaną cebulkę z czosnkiem, chwilę podsmaż na pełnym ogniu, co chwile mieszając. Następnie zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i duś ok. 5 minut. Kolejno zwiększ ogień na maksymalną moc, wrzuć pokrojonego w kostkę kurczaka, przesmaż. Dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie
Zdrowie na języku :P