puszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka kaparów sól pieprz bazylia oregano makaron Spaghetti z brązowego ryżu Kurczaka pokroiłam w kostkę, cebulę w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam pomidory, fasolę, kapary, przyprawy i zioła. Sos dusiłam pod przykryciem ok 25 minut. W międzyczasie ugotowałam makaron
nietadietaciekawość zwyciężyła i postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż bo sosu po duszeniu mięsa jest sporo i żal go wylewać. Jako, że jest to danie jednogarnkowe, typu
Milion Smakówkurczakowej Wykonanie:Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy.Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą I pieprzem- zostawiamy na gazie jeszcze
Smaki Edytytajski Sól 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Olej Ryż Prażona cebulka Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, papryką oraz 3 - 4 łyżkami sosu tajskiego. Pozostawiamy do zamarynowania na około 15 minut. Po tym czasie mięso podsmażamy na oleju, dodajemy mieszankę chińską i dusimy pod przykryciem kilka minut ( jeżeli potrawa zbyt bardzo przywiera można dodać odrobine wody
Smaki Ewymięso będzie smaczniejsze, gdy spędzi odpowiednią ilość czasu w lodówce w przyprawach. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka wyjmujemy z lodówki. Na patelni podsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu pokrojone szalotki. Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie(...)dodajemy posikaną natkę pietruszki, znów mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem (posypujemy po wierzchu). Kurczaka dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien ładnie zgęstnieć, a kurczak być miękki. Pod koniec można potrawę doprawić pieprzem (jeśli uważamy, że jest go za mało). Na talerze wykładamy ciepły ryż i porcje kurczaka w sosie. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkimięso będzie smaczniejsze, gdy spędzi odpowiednią ilość czasu w lodówce w przyprawach. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka wyjmujemy z lodówki. Na patelni podsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu pokrojone szalotki. Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie(...)dodajemy posikaną natkę pietruszki, znów mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem (posypujemy po wierzchu). Kurczaka dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Sos powinien ładnie zgęstnieć, a kurczak być miękki. Pod koniec można potrawę doprawić pieprzem (jeśli uważamy, że jest go za mało). Na talerze wykładamy ciepły ryż i porcje kurczaka w sosie. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiszklanka suchego ryżu (dla 3 osób) Przygotowanie: Świeżą pierś umyć, oczyścić z żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Imbir oskrobać łyżeczką ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Czosnek i cebulę obrać i drobno pokroić. Kukurydzę odcedzić. Do dużej patelni lub woka wlać olej, rozgrzać i zeszklić cebulę. Następnie dodać czosnek, a po chwili kurczaka i dusić pod przykryciem(...)czasie dodać imbir, kolendrę, miód, gorczycę i ewentualnie czosnek niedźwiedzi, dusić pod przykryciem około 8 minut. Sprawdzić kurczaka, jeśli jest już ugotowany to posolić i dodać kukurydzę, gotować jeszcze z 5 minut bez przykrycia. Nie wydłużać czasu gotowania, gdyż kurczak zrobi się zbyt suchy. Podawać z ugotowanym ryżem (u mnie ryż basmati). Ryż opłukać na sitku zimną wodą, zalać
Kuchcik gotujeKurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli(...)posypać rodzynkami i orzechami. Skropić maggi i piec w piekarniku pod przykryciem lub dusić na kuchence do miękkości. Jeżeli macie ochotę na dodanie jeszcze innych owoców np. śliwek ,gruszek ,to nie bronię. Do tak urozmaiconego smakowo kurczaka ,dla zrównoważenia jego owocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu
Kulinarny karnet Christopheraposypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całość podsmażamy. Do mięsa dodajemy nasze warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy, podlewamy 1 szklanką wody, dusimy do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do naszego mięsa i warzyw dodajemy ryż. Doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Smacznego
magiczna kuchnia Kasicebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy. 3. Odsączamy kukurydzę. Do paelli dodajemy ryż i kukurydzę, mieszamy i gotujemy przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając
Apetyczna babeczkaDzisiaj zapraszamy na curry z kurczakiem, kalafiorem oraz zielonym groszkiem. Bardzo smaczne i aromatyczne danie Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 100 g ryżu - 200 g kalafiora - 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku - 2 łyżki masła - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki kminu - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka kurkumy - kawałek imbiru - 1 zielona papryczka chili - 150 g śmietany 18% Porcja(...)imbir obrany i starty na tarce. Gdy wszystko nam się lekko zrumieni dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i dusimy. Następnie dodajemy chili drobno pokrojone, kalafiora i zielony groszek oraz przyprawiamy. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. W między czasie gotujemy ryż. Na talerzu kładziemy ryż i na wierzchu nasze kurczakowo-warzywne curry Smacznego
Kuchenne Wariacjeananasa z puszki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gotujemy ryż na sypko.Dodajemy wiórki kokosowe ,mieszamy razem. Sos sojowy mieszamy z zalewą ananasa.Dodajemy posiekane w cienkie plasterki czosnek i curry.Marynatą zalewamy piersi kurczaka i wstawiamy na 5 godz. do lodówki.Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju,dodajemy mięso z kurczaka,zalewamy 100ml.wody, potem dodać marynatę i pokrojoną paprykę.Dusimy 20 min.,wyjmujemy mięso
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPaella to potrawa hiszpańska, pochodząca z Walencji i mająca wiele odmian. Jej sposób przygotowania oparty jest na podsmażeniu i duszeniu ryżu z dodatkiem szafranu na specjalnej, metalowej patelni z dwoma uchwytami, w której to zazwyczaj się ją podaje. Do paelli najczęściej dodaje się warzywa, owoce morza, drób czy chorizo. Zazwyczaj jest to danie obiadowe. Ja przyrządzając moją paelle przeniosłam się(...)kilku minutach, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę do zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę 5-7 minut. Po tym czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość
Mango Papajazamarynowaną pierś z kurczaka, a następnie dodać ją do duszących się warzyw razem z passatą pomidorową. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu przez minimum godzinę, a następnie doprawić do smaku solą i przyprawami – chaat masala i chicken masala. Kurczaka podawać z ryżem np. firmy Britta lub plackami hinduskimi
Kuchnia Bon Appetitrozgrzanym tłuszczu smażymy dobrze wymieszaną cebulę z czosnkiem, papryką, kurkumą i kolendrą. Następnie dodajemy kurczaka i mleko kokosowe, dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie. Na końcu doprawiamy solą, cukrem i sokiem z limonki. Podajemy z ryżem. Gotowe
Rozpustne gotowaniewody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka i wlewamy zmiksowany sos kokosowy. Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem ryżu. Dodatkiem "na wierzch" może też być pokrojony w plasterki banan lub wiórki kokosowe z odrobiną
Wspólne smakioliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy
Mania Gotowania