kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:22/65)

Kurczak w curry z ananasem 153

cebula się zeszkli. Paprykę pokroić w średniej wielkości paski, dodać do kurczaka. Do całości dodać: ostrą i słodką paprykę, curry, kurkumę i chili. Do garnka dorzucić kukurydzę i ananasa. Sok z ananasa rozmieszać z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Do gotującej się potrawki, wsypać ryż i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości ryżu. Proponuję dolewać bulion po trochu

Kuchnia smaków
Kurczak w aksamitnym sosie curry 194

soli i czarnym pieprzem wedle własnych upodobań i smaku. Do podsmażonego kurczaka dodajemy przygotowany jogurt z curry. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy paprykę i dusimy jeszczę chwilę (2-3 minuty), żeby papryka była nadal lekko chrupiąca. Podajemy z ryżem, kuskusem lub chlebkami Khobz

Gotuj z Rumcajsem
Kurczak madras- chicken madras 253

dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę I bullion z kurczaka. Dusimy na małym gazie ok 15-20 min- lub jak kurczak jest gotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę mleka kokosowego (opcjonalnie) sól I sok z cytryny. Pozostawaimy na ogniu ok 2-5 min.I gotowe. Podajemy z ryżem I dużą ilościa pietruszki. Pietruszkę możemy też wymieszać z ryżem.Smacznego

Smaki Edyty
Curry z kalafiora 205

ziemniaki, pokrojonego w kostkę kurczaka i mleczko kokosowe lub wodę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Dodać pomidory i sok z cytryny, dusić jeszcze z 5 minut. Dodać kalafior i dusić pod przykryciem 5 - 10 minut, do miękkości kalafiora (ma być miękki, ale nie rozpadający się). Pod koniec doprawić solą do smaku. Podawać z ryżem lub indyjskim pieczywem np. chlebki(...)smaki z nowymi. Uwielbiam przyprawy naturalne, ziołowe i nie mogę zrozumieć jak mogłam kiedyś używać czegoś co miało w sobie praktycznie samą sól i inne dziwne glutaminiany. Zobacz również: Kurczak curry z mleczkiem kokosowym  lub  Indyk z pastą curry

Kuchcik gotuje
Kurczak słodko - kwaśny 127

popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Dusimy około 15min. aż mięso się ugotuje. Dodajemy kiełki fasoli i plastry kasztana wodnego. Sprawdzamy smak, dodajemy ewentualnie jeszcze soli i pieprzu, i ponownie czekamy aż się zagotuje. Podałam z ryżem. Smacznego ;) Ps. Autorka w książce napisała, że potrawę można zamrozić

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą 213

jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia   papryka słodka, papryka ostra 3 gałązki natki pietruszki sól, pieprz olej(...)Dodajemy również gorczycę. Podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje. 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Warzywna zupa gryczana 172

najlepiej smakuje w wersji bardzo gorącej. Bardzo polecam :) Składniki: 200g kaszy gryczanej garść ryżu 2 duże marchewki  lub 3 średnie 3 ziemniaki 4 łyżki natki pietruszki gałązka świeżej lub mrożonej maggi 2 duże cebule 3-4 łyżki jogurtu naturalnego gałązka selera naciowego udko z kurczaka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 duże łyżki majeranku sól, pieprz(...)laurowym, zielem angielskim oraz selerem i maggi. Po ok 15 minutach dodajemy do wywaru pokrojone w kostkę obrane ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Cebule obieramy, lekko solimy i dusimy na niewielkim ogniu do miękkości. Dodajemy do zupy razem z kaszą gryczana oraz ryżem. Gotujemy do miękkości ryżu oraz kaszy, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek oraz sól

ChilliJemy
Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym 233

rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek *Potrawę proponujemy podawać z ryżem. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsypujemy solą i pieprzem. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na to kurczaka. Smażymy na rumiany kolor. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Dorzucamy do kurczaka. Podsmażamy przez chwilę i dorzucamy wiórki kokosowe. W między czasie pomidory(...)kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na patelnie. Danie podajemy z ciepłym ryżem. Smacznego

Kolizje Smaków
Zapiekanka ryżowa. 126

pieczarek 2 cebule 2 papryki czerowne 400 g piersi z kurczaka 100 g startego żółtego sera puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku. Zapiekanka ryżowa - sposób przygotowania. Ryż ugotować i wymieszać ze śmietaną. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę

Pani domowa
Podudzia z kurczaka pod paprykową pierzynką. 176

przez kilka minut. Wlać wytrawne białe wino, włożyć podudzia z kurczaka i dusić na małym ogniu około 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do potrawy wraz z przecierem pomidorowym i ketchupem z papryki, pogotować jeszcze przez 15 - 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 124

plasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam na różyczki. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażyłam mięso, cebulę i czosnek. Następnie dodałam pozostałe warzywa, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Dodałam ok 150 ml wody i dusiłam pod przykryciem ok 40 min. Polecam z ryżem

nietadieta
Chińszczyzna z kurczakiem 531

się zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty. Podawałam z ryżem brązowym

Kulinarny Pamiętnik
Curry z kurczakiem i kalafiorem 178

chili w plasterki i dodać je do podsmażanego kurczaka z warzywami.  Następnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas.  Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi papryczkami chili. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 232

soli, szczypta curry, kurkumy, chili i kminu rzymskiego  świeża bazylia do dekoracji Cytrynowy ryż: 1 szklanka ryżu  2 szklanki wody lub bulionu drobiowego  skórka otarta z 1 cytryny  1/2 łyżeczki soli  sok z 1/2 cytryny  Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na kilkanaście minut (lub dłużej jeśli istnieje taka możliwość) do lodówki. Następnie(...)konieczność większą ilością soli. Do gotowego sosu wkładam piersi kurczaka i gotuję jeszcze 7 minut, ściągam z ognia i odstawiam całość jeszcze na 5 minut, by pierś kurczaka przeszła smakami.  Ryż gotuję w podanej ilości wody na średnim ogniu, z dodatkiem soli i skórki z cytryny do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Do ugotowanego ryżu dodaję

Mango Papaja
Kurczak duszony ze szpinakiem i ryżem 193

świeży czosnek niedźwiedzi, kiełki np. buraka. Przygotowanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie wg proporcji: 1 porcja ryżu/ 2 porcje wody. Kurczak: Kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Dzielimy do po długości na 4 części (jedna porcja to 2 kawałki kurczaka). Oprószamy solą, pieprzem czarnym. W garnku o szerokim dnie podgrzewamy olej i podsmażamy na nim ząbki czosnku. Dodajemy(...)czosnku niedźwiedziego i całość dusimy pod przykryciem ok. 15 – 20 min. Kiedy mięso będzie gotowe, powstały wywar przelewamy do miseczki razem z uduszoną cebulą. Szpinak płuczemy i odciskamy z nadmiaru wody. Pomidory suszone w oleju kroimy na cienkie paski i podgrzewamy na dużej patelni.  Dodajemy szpinak i podgrzewamy kilka min. delikatnie mieszając. Wywar z kurczaka mieszamy z jogurtem. Szpinak

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania