kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:24/65)

Kotlet z piersi kurczaka z pieczarkami i serem 652

numer 14! Zapraszam Was na bardzo proste danie, z którym na pewno każdy sobie poradzi i będzie mógł cieszyć się trochę innym wydaniem pospolitego kotleta ;) Składniki: połówka piersi z kurczaka ( około 400g) 200g pieczarek 100g żółtego sera cebula jajko i bułka tarta do panierki sól, pieprz Mięso dzielimy na 3 części i rozbijamy na kotlety. Oprószamy solą i pieprzem(...)pieczarki i podlewamy odrobiną wody. Dusimy, aż nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą

Czerwona Porzeczka
Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie 227

kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny Do podania: pestki z 1 granatu posiekana pietruszka 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko * PRZYGOTOWANIE Melasa z granatów Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut).  Powinniśmy otrzymać(...)Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu

Food Square
Skrzydełka z marchewką i porem + film 212

potrawę która dobrze z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami a co najważniejsze jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. składniki na 3 porcje 10 skrzydełek z kurczaka 80 dag młodej marchewki 2 pory  2 łyżki przyprawy do kurczaka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szklanki bulionu przepis Skrzydełka myjemy osuszamy , posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na połowie margaryny(...)złoty kolor .Wyjmujemy na półmisek. Marchewkę i pora kroimy w talarki. Pozostałą część margaryny rozpuszczamy na tej samej patelni na której smażyliśmy skrzydełka, wrzucamy marchewkę i pora i dusimy około 10 minut. Skrzydełka przekładamy do żaroodpornej formy, na nich układamy uduszone warzywa i podlewamy szklanką bulionu. Skrzydełka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 30 minut.W połowie pieczenia

Smakowite Dania
Kurczak w kolorowej papryce 144

Prosty ,smaczny, kolorowy obiad SKŁADNIKI 600g piersi z kurczaka                      1 duża cebulapo 1 sztuce małych papryk:żółtej, pomarańczowej,czerwonej i zielonejolej do podsmażeniasól, pieprz, papryka słodka PRZYGOTOWANIECebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojonego(...)będzie chrupiący. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością papryki słodkiej w proszku. Zmniejszamy ogień i wrzucamy papryki pokrojone w kostkę. Wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez około 20 minut. Podajemy z ryżem - u mnie z tajskim sosem chili słodko -pikantnym. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami 103

może być inny) olej do smażenia Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając w połowie czasu smażenia posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w plastry cukinię. Wlać szklankę wody, dodać ryż, posiekane suszone pomidory i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pod koniec dodać pastę pomidorową

Czerwień i błękit
Kurczak pepper masala. 121

pastą. Następnie dolewamy około szklanki wody, przykrywamy i dusimykurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował. Podawać z ryżem,  kaszami lub ziemniakami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 135

minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś woli zawiesiste dania, można je doprawić zasmażką. Podawać z ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami... solo. Dla mnie - smaczny zawsze

Kuchenna Kontrrewolucya
PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 312

polewamy sosem sojowym,dokładnie mieszamy,zeby sos pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym oleju ok 3 minut,wrzucamy zamrożone warzywa,dusimy ok 15 minut mieszającNa pateknię dokładamy sos chiński,duimy jeszcze ok 10 minut. Ryz gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z ryżem

Z Majeczką w kuchni
Ryż a'la pilaw z gotowanym indykiem 236

Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż

Buniabaje w kuchni
Żółte curry z kurczakiem i cukinią 482

sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Kurczaka pokroić w grubą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać (używam małego malksera od bledera ręcznego - przydatna rzecz). Na głębokiej patelni bądź w garnku podsmażyć na dużym ogniu kurczaka aż się przyrumieni. Można robić to partiami, żeby się zarumienił, a nie udusił. Odłożyć kurczaka na bok w misce wyłożobej ręcznikiem papierowym(...)wodę, wrzucić kurczaka i cukinię i dusić 15 minut aż cukinia zmięknie, ale się nie rozpadnie. Płynów nie dolewamy dużo, bo cukinia jeszcze puści wodę. Dodać śmietanę i posiekaną kolendrę i natkę. Dosolić do smaku i dusić jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest wodnisty, a nie gęsty to gotować bez pokrywki aż woda wystarczająco odparuje. Podawać z ryżem

W kuchni wieczorem
Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 124

przygotowywania mieszanki przypraw nie mogę się doczekać gotowego dania na talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki(...)łyżeczki soli ziołowej Dzień wcześniej kurczaka kroimy w kosteczkę i zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy do lodówki. Na następny dzień mleczko odlewamy i kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy z pastą curry, koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu

Mienta blog
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 305

miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe ząbki(...)Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy.    Na patelnie dajemy olej oraz przygotowanego kurczaka.   Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli.   Do podduszonych filetów wlewamy puszkę pomidorów i sok pomidorowy.   Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze

W kuchni bez szafek
Leczo z papryki i cukinii do słoika 562

pierś z kurczaka czy parówki ( bo są i tacy co jadają leczo z parówką), ugotować ryż, kaszę, makaron a nawet nie gotować i zjeść po prostu leczo z chlebem. W lato, leczo ma u mnie nieco inną konsystencję, jest bardziej gęste. Takie do słoika, robię bardziej rzadkie, tak aby po przełożeniu do garnka, dodaniu kiełbaski i wspólnym duszeniu, nie przypalało(...)słoikowe konserwy i żyją Ja mimo wszystko zostaję przy swojej opcji. Dlatego w jednym garnku gotuję kaszę/makaron i w tym samym czasie w drugim podduszam albo pierś z kurczaka, albo smażę kiełbaskę i dorzucam warzywka ze słoika. Nie podaję czasu duszenia papryk, bo wiem, że różne osoby wolą różne konsystencje i stopnie rozgotowania warzywek. Dobierzcie zatem czas duszenia

Mieszam w Garnku
Siewcy Smaku na warszawskich Koszykach 120

wołowym (quinoa, salsa verde, pieczona marchew i pasternak, duszone pieczarki) 28 zł koszyk z kurczakiem (kasza perłowa, karmelizowany por, cykoria, świeży szpinak) 28 zł koszyk z indykiem (pęczak, kolendra, chili, bakłażan, burak) 26 zł koszyk z batatem ( cieciorka z masłem orzechowym, pieczony boczniak, rukola) 25 zł koszyk z dynią (czarny ryż, piklowana brukselka, chili, orzechy włoskie, kiełki

Kulinarne przygody Gatity
Curry z kurczaka z fasolką szparagową 139

Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z pastą curry, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z posiekaną drobno cebulą. Dodajemy mleczko kokosowe i dusimy do odparowania sosu. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagowa i jeszcze chwilę dusimy. Danie podajemy z ryżem i posypujemy ziarnami sezamu. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach