słodka, dodaję cukru. Kasze są zdrowe i bardzo syte, to doskonała alternatywa nudnych ziemniaków, makaronu czy ryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego(...)pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Z porcji kurczaka usuwamy skórę. Dokładnie myjemy i osuszamy. Na oleju rzepakowym, w brytfance, obsmażamy kurczaka, oprószonego słodką papryką, z każdej strony. Dodajemy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Mąkę rozprowadzamy
Moja smaczna kuchniakuchniapepin.blogspot.com/2014/07/sos-sodko-kwasny.html .Wystarczy dodać ryż i pierś w słupki pokrojoną z kurczaka, aby zjeść smaczny obiad w kilka chwil. Składniki(...)Sposób przygotowania Pomidory obieramy ze skórek i kroimy w większa kostkę. Dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dusimy w garnku na wolnym ogniu ok. 1h. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę lub paseczki papryki, odcedzoną kukurydzę oraz brzoskwinie w kawałkach a także pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez
w mojej kuchniogórek zielony 1 sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, woda 2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę kurczaka oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym obsypaną mąką smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano - zrumienioną wątróbkę odkładać na talerz cebulę pokroić w talarki, posypać kucharkiem(...)wodę i zagotować - dodać majeranek i gotować z 3 minuty na większym ogniu włożyć do sosu wątróbkę i dusić z 10 minut na małym ogniu pod przykryciem wątróbka dzięki ogórkowi ma wyjątkowy i oryginalny smak, można ją podać z pieczywem, z ryżem, z ziemniakami.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka czerwony ryż od skworcu.com.plSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów w oliwie garść świeżej bazylii pęczek zielonej pietruszki Posiekać suszone pomidory, natkę pietruszki, bazylię i czosnek. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem(...)kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się nie przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz, do sosu dodać posikaną bazylie i pietruszkę. Gotować 5-10 minut na dużym ogniu aż do zgęstnienia sosu. doprawić solą
Apetyczna babeczkaobiadek szybkie, lekkie i pyszne danie z kurczaka duszonego z porem, którego smak wzbogacą suszone pomidory i bazylia. Mmmmmnniam! Kurczak w porach z suszonym pomidorem Składniki: filet z kurczaka por 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie (240 g) sól, pieprz, curry 1 łyżka suszonej bazylii Filet pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i curry. Pora(...)wyłożyć pora, przykryć i dusić kilka minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Po tym czasie dodać przygotowane mięso i posiekany w cienkie plastry czosnek. Wymieszać, dusić pod przykryciem do miękkości co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać wyjęte z zalewy, pokrojone pomidory i suszoną bazylię, całość poddusić jeszcze około 3 minut. Podawać z ryżem (najlepiej ciemnym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapopularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone placki – chlebki oraz ryż. Kuchmistrze tego regionu słyną natomiast z umiejętności przyrządzania słodkich potraw z białego sera.Kuchnia Zachodu Indii to przede wszystkim kuchnia bombajska. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni należą – kaczka(...)ostrych potraw, w tym również curry. Na tym obszarze uprawia się co prawda niewiele ryżu, jednakże stanowi on podstawę wyżywienia. Kuchnia madraska jest typowa dla sztuki kulinarnej tego regionu. Do bardzo wielu potraw dodaje się miąższ i mleczko z kokosów. Posiłek kończy się potrawą z ryżu i jogurtu, która łagodzi ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz
Bulliocytryny cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru szklanka jogurtu bałkańskiego łyżeczka pasty curry 3 łyżki sosu sojowego łyżka kurkumy łyżka czerwonej papryki łyżka suszonej kolendry olej ryż Piersi kurczaka pokroiłam na paseczki. Polałam olejem i wsypałam przyprawy. Dodałam jogurt bałkański. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na minimum 30 minut do lodówki. W czasie gdy mięso przechodziło smakami(...)przez chwilę z dodatkiem brązowego cukru. Podsmażony owoc przełożyłam do miseczki. Następnie podsmażyłam kurczaka z jogurtem. Dodałam sok z cytryny. Po około 10-15 minutach dodałam podsmażone wcześniej mango. Następnie dołożyłam smażoną wcześniej cebulę z imbirem i czosnkiem. Wymieszałam wszystko i dusiłam około 10 minut. Pod a wałam z ugotowanym r y żem. Polecam i smacznego
potrawyregionalnesię z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz
Bulliosię z mielonego mięsa (tradycyjnie wołowego) i warzyw. Przyprawami nadającymi charakterystyczny smak są chili i kmin rzymski. Do podawania z ryżem lub pieczywem. 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka 100 ml bulionu warzywnego 2 pomidory 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)zależności od upodobań można dodać więcej) pół łyżki oliwy Dodatkowo: ryż/pieczywo, śmietana 18% (do podania – 1 łyżka na porcję) Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać zmielone mięso, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Smażyć przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz
Bulliopapryki, czy ogórków kiszonych. Panuje nie tylko dowolność w doborze dodatków, ale i wyborze mięsa. Istniej wersja nawet z kurczakiem. Choć polędwica wołowa lekko nadszarpnie domowy budżet warto zainwestować, bo wspaniały smak wynagrodzi znaczny ubytek gotówki. Strogonowa podaje się z ryżem lub makaronem. Składniki : 400 g polędwicy wołowej 1 cebula smalec 150-200 ml śmietany kremówki 150 g pieczarek - opcjonalnie(...)rondlu na rozgrzanym smalcu na szerokiej patelni smażyć mięso na silnym ogniu 2-3 minuty w jednej warstwie, by nie wydzielił się sok, by mięso nie zaczęło się dusić. Przysmażone paseczki mięsa oprószyć mąką i przełożyć do rondla z cebulą. Dodać śmietanę, sól, pieprz i musztardę do smaku. Mieszając doprowadzić do wrzenia podawać natychmiast z makaronem lub ryżem. Posypać posiekaną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasu na przygotowanie czegoś co zajmuje więcej czasu proponuję to danie. Dodajcie do niego, wedle upodobań ryż, kaszę lub makaron. To jednogarnkowe danie składa się z kurczaka, papryki i kwiatów brokułów. Do tego parę przypraw i danie gotowe. Smacznego:) Składniki: niewielka pierś z kurczaka 10 kwiatów brokułów - użyłam mrożonych 1 duża czerwona papryka 1 mała cebula 2 suszone pomidory masło(...)osuszoną pierś pokrójcie w kostkę. Suszone pomidory i cebulę także. Paprykę pokrójcie w cienkie niewielkie paseczki. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażcie mięso, dodajcie resztę składników (oprócz brokułów), przyprawcie, duście chwilę do połączenia się wszystkich składników, mieszajcie. Na końcu dodajcie kwiaty brokułów i jeszcze chwilę podduście, by doszły do siebie. Mają być jędrne i nie rozpadać się
Zasmakuj Kuchniszybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Robię go często, szczególnie w sezonie na paprykę. Podaję go różnie, raz z ryżem - innym razem z makaronem. .. Wszystko zależy od preferencji w danej chwili. 500g mięsa gulaszowego z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka (lub zielona w przypadku żółtej fasolki) 1/3 papryczki chili 200g fasolki(...)pokroić i dodać do mięsa. Wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystko razem zalać gorącym bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. Gulasz dusić (pod przykryciem) przez około 20-30 minut
Di gotujekaszą jęczmienną. Tym razem zamiast kurczaka wykorzystaliśmy do przygotowania indyka, jego mięso jest delikatniejsze aniżeli mięso kurczaka. Właśnie z tego powodu znacznie krócej poddajemy je obróbce termicznej. W moim przepisie wykorzystuję kaszę jęczmienną, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić pęczakiem , albo chociażby ryżem... inwencja twórcza należy do Was. Indyk z kaszą jęczmienną - przepis: Na patelni podsmażamy pokrojoną kostkę cebulę(...)dodajemy pokrojony w kostkę filet z indyka i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy wszystko solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy do indyka startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę. Wszystko dusimy, aż marchewka zmięknie, a następnie dodajemy odsączony zielony groszek. Dusimy wszystko jeszcze przez ok. 5 minut i dodajemy kaszę jęczmienną. Wszystko razem mieszamy. Indyka z kaszą jęczmienną podajemy razem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jakże pyszna klasyka prawda? Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek 1 cebula 200g małych pieczarek 1/3 szkl. śmietany 18% koperek olej Wykonanie: Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju(...)całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami
Walijskie Pichceniewody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie: Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku, to nie gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy(...)rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i kukurydzę. Przyprawiamy sosem sojowym, curry
Kitchens Alphabet