kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:34/65)

Cytrynowy kurczak z kolendrą 197

Sposób przygotowania: Pierś kurczaka umyć, oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzany na patelni olej przełożyć mięso. Smażyć, aż z zewnątrz nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu(...)minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę. Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem

W SMAK
marynowane czubricą pałki z cebulą, czosnkiem... 154

umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać ciut czubricą, podsmażać z 10 minut wlać wywar mięsny i dusić pod przykryciem z 15 minut dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa(...)koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand - spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów, pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki

W Mojej Kuchni Lubię
Ryż z warzywami 164

danie dla dwóch osób: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego (125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię  Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz) Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy pod przykryciem 10 minut. Na patelni(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało. Trzymamy wszystko na patelni jeszcze

Emcia Pichci
Piersi kurczaka z brokułami 146

piersi kurczaka z brokułami. Poniższe danie idealnie pasuje do ryżu jak i makaronu. Zasmakuje fanom mięsa drobiowego jak i brokuła. Jeżeli nie macie pomysłu, co przygotować z piersi kurczaka to zachęcam wypróbować moje inne przepisy na wykorzystanie mięsa drobiowego ( klik ).  Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych brokułów (400 g) 1 cebula oliwa(...)Całość dusić na średnim ogniu. Sos musi lekko wyparować.  Pod sam koniec dodać brokuła. Dusić tak długo, aż brokuł będzie miękki. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie doprawić.  Jeżeli lubicie gęstsze sosy - można go zaciągnąć (w 1/3 szklance zimnej wody rozrobić 1 łyżkę mąki; przygotowaną masę wlać do sosu, wymieszać i kilka minut gotować). Danie podawać z ryżem

Ugotować
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 221

Dobre to było :) Łatwe, smaczne, dziecko zjadło, czego chcieć więcej? Do tego mało składników i nieskomplikowane. Polecam. Składniki na 2 - 3 osoby: 2 podudzia z kurczaka 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały(...)usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam z ryżem udekorowanym natką pietruszki. Ryż układałam przy pomocy obręczy do potraw. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post

Blondynka Gotuje
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 241

pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 - 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem danie delikatnie wymieszać, tak aby sos pokrył kotlety. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)oddzielonych od piersi polędwiczek). Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 166

przygotować gulasz z kurczaka :) Jest zdecydowanie delikatniejszy, a jego przygotowanie zajmie nam krótką chwilę. Możemy go skonsumować z ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól pieprz vegeta czosnek granulowany majeranek papryka słodka olej(...)kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Podajemy z ulubionymi

Taste Therapy
Meksykański gulasz z kurczakiem i wieprzowiną 173

wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne 5 minut.Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną fasolkę(...)koniec banana pokrojonego w plasterki. Mieszamy i od razu podajemy. Możemy podawać w takiej wersji lub np. z ryżem lub kaszą kuskus. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
W jednym naczyniu - paella 115

rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie. ,  Dodajemy przyprawy do smaku i koloru. Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu.   Ryzu(...)mieszamy tylko potrząsamy delikatnie . P od koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone , podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach ,-na wierzch paelli,o raz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut

w mojej kuchni
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 427

garnek przykryjcie pokrywką. Duście warzywa, co jakiś czas mieszając, około 8-10 minut.   Wlejcie 1200ml ugotowanego wcześniej rosołu (litr plus szklanka), wrzućcie pokrojoną kiełbasę. Wszystko razem wymieszajcie, pogotujcie 10 minut, co jakiś czas zamieszajcie. Dodajcie pokrojony szczypior, przyprawy – mieszankę kreolską, łyżkę tymianku, łyżeczkę soli, łyżeczkę płatków chili, pieprz cayenne. Dorzućcie krewetki i mięso z kurczaka, porwane na mniejsze kawałki(...)zamieszajcie i gotujcie całość na maciupeńkim ogniu, tak żeby tylko mrugało, przez czas w jakim ugotujecie ryż. Podajemy gumbo na białym ryżu. Po nowoorleańsku – z kawałkiem pszennej bułki i zimnym piwem albo kieliszkiem wina Chardonnay lub Pinot Grigo. Zaraz chyba włączę na powtórkę pierwszy sezon serialu „True Detective'”, żeby zatopić się w ciężki klimat dusznych bagien i jeszcze

Karo in the Kitchen
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 157

obróbki termicznej.  Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g(...)Pieczeń Rzymska:   mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal.   Zapraszam po przepisy

IzaGotuje
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 180

średnio rozgrzanym oleju p odsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka .   Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.     Ziemniaki , marchew, papryczkę chili , orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jesli chcemy przygotować zupę) Doprawić solą i curry . Gotować   mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki(...)groszek , zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt. Zmniejszyć ogień do minimum , przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut .   Udekorować listkami świeżej kolendry Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę Zdjęcie pochodzi ze strony tabelog.com

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
pierś kurczaka w gulaszu warzywnym... 158

sztuki, cukinia 2 małe, pomidory 4 sztuki, czosnek ząbki 6 sztuk, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka pierś kurczaka pokroić na kostkę i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną fasolkę szparagową i podsmażać ze 2 minuty dodać kalafiora różyczki i wymieszać, podsmażać z 2 minuty dodać pokrojoną młodą marchew(...)dodać pokrojone cukinie, pomidory, cebule, ząbki czosnku, zamieszać i podsmażać z 2 minuty do garnka wlać wodę, dodać kucharka, pieprz i pod przykryciem dusić z 20 minut na mniejszym ogniu gulasz jest pyszny do ziemniaków, ryżu ale nam najlepiej smakuje sam-bez dodatków............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Wołowina w pomarańczach i miodzie 142

roku od miłościwie mi panującej Agnieszki, w mailu zatytułowanym "Kurczak Artura". Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z owym Arturem zdarzy mi się współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę(...)chilli, posiekany rozmaryn i  łyżkę oliwy dokładnie wymieszać.  Wołowinę trzeba pokroić w paseczki i smażyć na dużym ogniu - to bardzo ważne, żeby mięso się smażyło, a nie dusiło we własnym sosie, dlatego polecam smażenie małymi partiami. Kiedy mięso będzie już podsmażone dodajemy do niego po łyżce marynaty - czekamy aż trochę odparuje i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. Sos powinien

Kulinarne Inspiracje
Skomponuj swój idealny lunch! 175

Najlepiej jest wybierać produkty pełnoziarniste, które nie tylko dostarczają wolno uwalnianej energii, ale także cennego błonnika. To mogą być : pełnoziarniste pieczywo kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna ryż brązowy ryż parboiled makaron pełnoziarnisty  płatki zbożowe, np. owsiane, żytnie, orkiszowe itd.  Osobiście najchętniej sięgam po pieczywo w postaci moich ulubionych bułek - grahamek, ale jeśli zostaję dłużej poza domem(...)Pokrojone warzywa podsmażam na niewielkiej ilości oleju, zalewam odrobiną wody, dodaję wcześniej ugotowaną kaszę i duszę kilka minut pod przykryciem. Na koniec doprawiam i posypuję serem feta. Gotowe. Potem po prostu pakuję do pudełka. :)  kasza gryczana + kalafior + papryka + cebulka + kurczak + przyprawy (papryka ostra, sól, pieprz) Przepis identyczny jak powyżej. Zazwyczaj używam wcześniej upieczonej piersi

Kuchnia Ellie
Szybki kurczak w sosie śmietanowym z curry 203

aksamitnym żółtym sosie śmietanowym. Podajemy z ryżem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka por 2 marchewki 200 ml śmietany 30% lub 36% (do sosów powinno się dawać 30%, ja akurat miałam 36% i też była dobra) łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy szczypta imbiru papryka ostra, sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju(...)mięsa dodajemy por pokrojony w półplasterki i marchew pokrojoną w paski. Podsmażamy chwilę, następnie podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy i dusimy aż sos uzyska pożądaną konsystencję

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka gyros po mojemu 227

pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)   1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować.  2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki(...)żeby łądnie się mięsko zamarynowało ale nie jest to konieczne) i usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też

Kto ugości moich gości?
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 143

dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażymy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę a po dwóch minutach pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy solą i pieprze, dodajemy ryż Arborio i dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy na średnim ogniu tak długo aż ryż całkowicie wchłonie płyn- około 18 minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą(...)pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże. Paelle podajemy z ćwiartkami cytryny i zieleniną. Jest

Mango Papaja
Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry. 167

Wykonanie: Przygotować gruszkę. Obrać, usunąć gniazdo nasienne. Podzielić na ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć  folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać  bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC(...)Upieczone roladki, wyjąć z pieca, przełożyć na patelnię wraz z wytworzonym podczas pieczenia sosem. Śmietanę wymieszać z curry i wlać na patelnię.Dodać namoczone rodzynki. Dusić roladki do czasu zredukowania sosu. Podać z ryżem. Całość posypać orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania