kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:45/65)

Roladka z piersi z cukinią i mielonym 225

smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 szklanki wody Pierś z kurczaka rozklepać ( przez folię spożywczą ) na cienki płat. Ja wcześniej przecinam pierś po grubości i rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem(...)rumiano. Dorzucić resztę pokrojonej w plastry cukinii, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać wodą i dusić 45 minut na średnim gazie ( płyn powinien odparować do objętości 3/4 szklanki). Wyjąć roladkę. Usunąć nici. Pokroić w plastry. Doprawić sos do smaku. Podawać z ryżem lub ziemniakami puree

Buniabaje w kuchni
szpinakowy makaron z kurczakiem... 168

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok z cytryny 2 łyżeczki, szpinak świeży 2 pęczki

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z ananasem 154

jedzenia w lodówce. U nas dzisiaj jest ten moment ,kiedy przysłowiowo ją sprzątamy. Wyszedł kurczak w słodko -ostro-kwaśnym sosie. Dla nas pycha! ;)   Składniki 500 g filetu z kurczaka puszka krojonego ananasa 4 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy chińskiej "5 smaków" 2 młode marchewki mały słoiczek pędów bambusa pęczek rzodkiewki 2 łyżki(...)pokrojone w słupki marchewki ,osączony z zalewy bambus ,pokrojoną w kostkę rzodkiewkę ,sok z limonki oraz bulion. Dodajemy posiekaną papryczkę ,dusimy na wolnym ogniu 30 min. Wrzucamy posiekany szczypiorek ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 245

gęstej śmietany; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Opakowanie makaronu nitki (250 g) lub ryż; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Makaron/ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, osuszyć i obrać. Gałązkę lubczyku umyć pod bieżącą wodą. Ćwiartkę z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przełożyć do garnka i zalać 2 litrami(...)resztę włoszczyzny wywalić lub wykorzystać do innych potraw). Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Pokrojone pomidory przełożyć na patelnię. Dodać łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli i czubatą łyżeczką cukru. Dusić na małym ogniu, często mieszając, przez około 30 minut. W wyniku duszenia pomidory powinny się rozpaść i utorzyć gęsty sos. Podsmażone pomidory przetrzeć przez sito lub zblendować na gładką masę

Gospodyni Miejska
KURCZAK Z WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM 132

idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam ze skóry(...)tłuszczu na którym wcześniej  smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam i dodałam do warzyw podsmażonego wcześniej kurczaka.  Podlałam szklanką bulionu. Przykryłam przykrywką i dusiłam około 15 minut. Wlałam mleczko kokosowe

potrawyregionalne
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 163

przekroju 0,5x0,5cm i dodajemy do kurczaka mieszając smażymy kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników dodajemy fasolę i kukurydzę z puszek wraz z płynem i przeciskamy ząbki czosnku zmniejszamy ogień i dusimy 2-3 minuty pod przykryciem w moździerzu(...)następnie solimy i posypujemy pieprzem, całość dokładnie mieszamy na koniec dodajemy mrożonkę i dusimy całość na małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami

zobacz ich smak
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 153

cebuli. Dołożyłam łyżkę masła  i dusiłam je. Na osobną suchą patelnię wsypałam ryż. Podsmażyłam go chwilę. Dodałam wino i czekałam aż wyparuje.     Wlewałam po łyżce gorącego bulionu, mieszając co chwilę ryż. Dodałam masło. Gotowałam go na bardzo wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Czynność powtarzałam bo ryż wchłaniał bulion. Gdy był już miękki, delikatny i kremowy(...)smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki  i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

potrawyregionalne
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 221

kurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele angielskie sól 1 łyżka mąki 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% łyżka oleju bulion Wykonanie:Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz(...)angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być miękkie. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną

Walijskie Pichcenie
Shoarma z szynki wieprzowej 148

Arabskiej kuchni u mnie jeszcze nie było. Shoarma z mięsa wieprzowego smakuje mi bardziej jak z kurczaka, ale obie wersje pojawią się na blogu. Polecam spróbować!   Składniki : * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu  * 3 łyżki oleju rzepakowego  * sól, czarny pieprz mielony* czerwona mielona wędzona papryka* curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej  * łyżeczka mieszanki przypraw(...)sobą. Ilość zależna od gustu, ja dodawałam po solidnej łyżeczce papryki węgierskiej, curry oraz przyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej

Magiczne Życie Marty
Carry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 96

kurczakiem składa się z..... - 4 filety z piesi kurczaka, ok. 1 kg mięsa - 4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 400 ml mleczka kokosowego - 5 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki ajvaru lub mały kawałek chili - 2 szklanki bulionu - 3 łyżeczki carry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczka imbiru - sól - pieprz - olej rzepakowy Dodatkowo: - ryż lub kasza - świeża sałata Przyprawy wysokiej jakości znajdziecie(...)kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą i świeżą sałatą. Jeśli chodzi o chili to już kwestia indywidualna każdego z Was, dodajcie tyle ile lubicie lub zupełnie

Apetyczna babeczka
Kurczak z warzywami w sosie curry 199

smażeniu :) Kroimy jak chcemy, na nie-za-małe i nie-za-duże kawałki, żeby doszły do miękkości w mniej więcej jednym momencie. Gdy warzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez(...)dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem i śmietanką kokosową. Teraz trzeba tylko dusić wszystko na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywka (no i kurak!) będą odpowiednio miękkie – oczywiście mogą być al-dente. ;) Prawdopodobnie w tym momencie będzie też trzeba jeszcze raz doprawić – ponownie do smaku

Jak gotować i nie zwariować
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 160

dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml śmietany kremówki 100ml gorącej wody Olej do smażenia Sól, pieprz Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem(...)jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka z obu stron. Zdejmujemy go i na tej samej patelni podsmażamy boczek. Jeśli z boczku wytopiło się dużo tłuszczu odlewamy go. Na patelnie wlewamy  100ml gorącej wody i śmietanę, dokładnie mieszamy. Nakładamy na patelnie ponownie kurczaka, dodajemy szparagi i dusimy przez chwilę na niedużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem

Kolizje Smaków
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 109

Trochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby(...)trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną na maśle. Farsz doprawiamy według uznania solą, pieprzem, majerankiem (polecam dać go sporo), kminkiem i kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte

Quinoa Raz!
Skrzydełka na ostro 191

mniej smaczną.Są ostre! Bardzo ostre!Przyrządzone na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym sezamem.Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i imprezowe danie!Polecam!SKŁADNIKI:- skrzydełka z kurczaka – 6 szt- sos sojowy – 1 łyżka- olej dobrej jakości – 2 łyżki- sezam – 4 łyżki- imbir – 1 łyżeczka- papryka chili – 2 szt- miód(...)podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak curry z kaszą jęczmienną 234

Pomyślałam, jak można jeść kurczaka curry z kaszą? Przecież do tego musi być ryż! Ale po spróbowaniu całkowicie zmieniłam zdanie. Obiad smakował mi tak bardzo, że muszę się podzielić z Wami przepisem. Jest rewelacyjny :) KURCZAK CURRY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ (4 porcje) Składniki: - 400 gram piersi z kurczaka - 1 cebula - 1 cukinia - 1 marchewka (duża) - 4 łyżki kukurydzy konserwowej - 1 mały(...)pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz sosem sojowym. Wymieszać i odstawić. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinię w kostkę. Kaszę zagotować w osolonej wodzie.  Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Dodać kurczaka, przesmażyć. Na koniec na patelnię

Zgrabne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania