theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czekolada. Niezastąpiona słodycz i wielki afrodyzjak! W kuchni czekoladę, ale tylko tę prawdziwą, gorzką o min. 60% zawartości kakao można używać nie tylko do przygotowywania deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do wykwintnych dań takich, jak kaczka
Sajkofanka smakukorzenną słodką gruszkę, nieco ostrzejsze pesto z roszponki i słodko-kwaśną cebulkę. Do tego wytrawne kapary i wspaniale soczysty stek. Niebo w gębie! I choć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam was, iż efekt końcowy z pewnością uwiedzie wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili o dokładkę! :) Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami
Sajkofanka smakusię wydzielanie endorfin, które tak bardzo odpowiedzialne są za nasz dobry humor i doskonałe samopoczucie. Ale uwaga - działają baardzo uzależniająco ;) Wiem to z autopsji. Jeśli zaczniecie używać jej w kuchni wasze potrawy będą nie tylko bardziej kolorowe, ale także zyskają na smaku! Dziś właśnie z ostrych papryczek zrobiłam kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś
Sajkofanka smakunimi zajadać! Ich ogromną zaletą jest niski koszt, niepowtarzalny smak i wielkie walory zdrowotne. Mają dużo białka, zaś mało tłuszczu i węglowodanów. Przez jakiś czas zapomniane w Polskiej kuchni. Ostatnio jednak, co mnie bardzo cieszy, nastąpił ich wielki powrót, a zwłaszcza, co pewnie większość zdziwi, w lepszych restauracjach. Jeśli nie macie pomysłu, jak się za nie zabrać, wystarczy sięgnąć
Sajkofanka smakużycia. Nie ukrywam jednak, że bardzo mnie to cieszy. Jakoś mało lubię zimowe mrozy i mocno zaśnieżone drogi. A tak - proszę - na działeczce mnóstwo rarytasów, których mogę użyć w kuchni podczas świątecznego gotowania ;) Owoce aronii, głogu, berberys, rokitnik, jałowiec... aż same proszą się, ażeby uraczyć nimi najbliższych! A tu dla was kilka zdjęć z mojego małego raju na ziemi. Pomyślałam
Sajkofanka smakuznany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa. Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko
Sajkofanka smakudodadzą wam mnóstwo energii - delektujcie się moi drodzy w ten mroźny dzień! Na dodatek proponuję lekki sos na bazie jogurtu naturalnego z ostrą pastą z chrzanu wasabi. Do kuchni marsz i do roboty :) Placuszki buraczano-szpinakowe/pierś z kurczaka/jogurt z wasabi Na dwie porcje: Placuszki buraczane: - 4 duże buraki - 2 jaja - 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej (jeśli
Sajkofanka smakustopni C, ponownie stanie się płynny, a po ostudzeniu znów zmieni się w żel. Czyż to nie ułatwia nam pracy? Zdecydowanie :) Ja Agar Agar kupiłam jakiś czas temu w Kuchniach Świata (można kupić go również w internecie) . Przez dłuższy czas leżał sobie w półeczce, aż w końcu ponownie wpadł w moje ręce. Postanowiłam trochę się nim pobawić i wykorzystałam
Sajkofanka smakuPrzyszła wiosna i od razu pojawiła się w mojej kuchni! Fiołki przyniosłam ze spaceru po lesie - czyż nie wyglądają wspaniale? Nie ukrywam, iż nieco się zdziwiłam, gdy na leśnej polanie ukazały się moim oczom te wspaniałości, gdyż zazwyczaj pojawiają się nieco później. W sumie nie ma się co dziwić, gdyż zima była łagodna, a od kilkunastu dni jest już
Sajkofanka smakuokazje, by zjeść świeżą rybę, wyłowioną prosto z morza. Dzięki uprzejmości mojego kolegi Rafał otrzymałam takie oto dwie dorodne sztuki: Zakasałam czym prędzej rękawy i ruszyłam do kuchni. Z każdej wycięłam odpowiednie filety, po czym zamarynowałam w soli,pieprzu ziołowym i soku z cytryny. Jako dodatek przygotowałam kapustę kiszoną (prawdziwą kiszoną! ;). Pokroiłam ją na mniejsze kawałki
Sajkofanka smakuFenkuł „włoski”, czy też inaczej koper „włoski” to aromatyczna, pachnąca anyżem bylina, której łodyga potrafi osiągnąć 170cm wysokości. Do Europy Środkowej sprowadzili go Benedyktyni we wczesnym średniowieczu. W kuchni włoskiej i francuskiej do dziś niezbędny. A ja postanowiłam użyć go dziś do przygotowania mojego pęczotto, które od dłuższego czasu za mną"chodzi" ;) Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną
Sajkofanka smakuWysokie temperatury nastały o włączeniu piekarnika nie ma mowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty. Składniki: 2 szt herbata miętowa ekspresowa 1 l wody cukier brązowy w kostkach plasterki cytryny kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut pod przykryciem. Letnią
Ala piecze i gotujefirmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie. Składniki: 1 szt sałata lodowa 1 szt papryka czerwona
Ala piecze i gotujemarką Celebro produkowane są dwie odmiany wina białego: francuskie i hiszpańskie dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro
Ala piecze i gotujefirmy Kamis otrzymałam paczkę z przyprawami. Pachnące i aromatyczne przyprawy wykorzystam w kuchni do przygotowania smacznych potraw. Dzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie
Ala piecze i gotuje