ciągle słyszę, że w taką pogodę, to nikomu nic się nie chce. Ok, w tym akurat coś jest. Mnie w taki skwar na pewno nie chce się stać w kuchni przy rozgrzanej i rozpalonej kuchence. Jeść też jakby trochę mniej się chce. Na pewno odeszła ochota na ciężkie, gęste, pikantne i gorące. Już wcześniej pisałam, że największym dobrodziejstwem obecnej pory
Ratunku obiadmuszę wybierać pomiędzy dodaniem przepisu na bloga, a np. wyjściem na rower. Jednak kiedy każda wolna chwila jest na wagę złota, nie mam wcale ochoty spędzać połowy dnia w kuchni. Wtedy sprawdzają się przepisy błyskawiczne i nie wymagające zbyt wiele zaangażowania. I chociaż nie lubię gotowców i nie uznaję np. sosów ze słoika czy z papierka, a na co dzień
Ratunku obiadTydzień temu pokazywałam Wam niezbyt tradycyjną, ale za to pyszną lazanię i jak to zwykle ze mną bywa, wszystko robiłam na oko. U mnie w kuchni to standard ;) Z resztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc
Ratunku obiadciastu wyjątkowy charakter. Jak dla mnie, to był bez wątpienia strzał w 10! A Wy co o nim myślicie? Na sam koniec powiem już tylko, że zaraz idę do kuchni... ...po następny kawałek :))) Smacznego
Ratunku obiadblogów rządzą niepodzielnie babki i mazurki. Po moim mazurku pozostało już jedynie słodkie wspomnienie, a na same święta wybiorę raczej coś innego. Jutro na pewno spędzę trochę czasu w kuchni, bo jakby mogło być inaczej, ale chciałabym również wreszcie trochę odpocząć. Ostatnio mój organizm wyraźnie się tego dopomina, a ja zdecydowałam się w końcu go posłuchać :) Dlatego postanowiłam dziś dodać
Ratunku obiadporowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki z polędwicy wieprzowej nadziane cukinią oraz kolorową papryką (porcja dla 2-3 osób
Ratunku obiadkażdym razem gdy przyrządzam w kuchni coś z dodatkiem dzikiej róży, myślę, że to najpiękniejszy zapach jaki może być. Tym razem ten cudownie pachnący kwiat wykorzystałam do lodów. Lodów banalnie prostych, ekspresowych w przygotowaniu a do tego zdrowych. Nie zawierają cukru ani tłustej śmietanki a w smaku niczego im nie brakuje. Do ich przyrządzenia nie użyłam również jajek
Mienta blognajbardziej lubię w daniach kuchni indyjskiej to zdecydowanie zapach. Już podczas przygotowywania mieszanki przypraw nie mogę się doczekać gotowego dania na talerzu. Tym razem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki
Mienta blogTeraz gdy temperatura za oknem jest już coraz wyższa coraz częściej mam ochotę na lody. Niedawno na blogu Facet i kuchnia znalazłam sorbet bananowy z dodatkiem szpinaku —>KLIK . Pomyślałam sobie, że trochę się zainspiruje i zrobię owocowe lody o pięknym wiosennym, zielonym kolorze. To był strzał w dziesiątkę. Użyłam samych zdrowych i pysznych składników. Lody nie zawierają jajek
Mienta blognagle, kilka lat temu odkryłam ciasto philo (filo). To był ten smak! Nawet sobie nie wyobrażacie jak się ucieszyłam. W końcu mogłam odtworzyć to wakacyjne wspomnienie we własnej kuchni :). Dosmaczyłam całość świeżą miętą, w której się ostatnio kocham, ale jeśli chcecie zachować tradycyjny smak, możecie ją pominąć. Polecam! Burek sa sirom Składniki na 4 porcje: 500 g twarogu
Obiad za dychęKocham prostotę w kuchni i uwielbiam gdy z połączenia zaledwie kilku dobrej jakości składników, powstaje coś pysznego. Bo najprostsze potrawy często okazują się najlepsze! Tak właśnie jest z tym pstrągiem . Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem. Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo
Obiad za dychęwiem, że wieki mnie tu nie było, ale już się Wam tłumaczę. Niestety dość mocno chorowałam, co spowodowało tak duży spadek sił życiowych, że praktycznie nie wchodziłam do kuchni. Gotowanie odeszło na dalszy plan, a my żywiliśmy się w pobliskim barze mlecznym lub u Mamy ;). Na szczęście już jest lepiej, zaczynam wracać do świata żywych i energii mam zdecydowanie więcej
Obiad za dychęRobiłam dziś porządki w kuchennych szafkach i znalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni. I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka
MiksturownikPtasie mleczko z brzoskwiniami. Ten deser towarzyszył mi prawie przez całe dzieciństwo. Pamiętam jak przygotowywała go moja Mama, w małej kuchni w naszym pierwszym mieszkaniu. Całkiem niedawno zrobiła go mojej najmłodszej siostrze (jest nas trzy), na spotkanie z koleżankami i one również oszalały na jego punkcie!!! Ta słodycz, lekkość i kolor... I łatwość przygotowania - BOMBA!!! Składniki: Trzy galaretki
Miksturownik