tarty, piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C. 2. krem: -szklankę mleka z cukrem wlewamy do rondelka- zagotować ( na malutkim ogniu), zdjąć z kuchni, dodać połamaną czekoladę mieszcząc do całkowitego rozpuszczenia -do pół szklanki pozostałego zimnego mleka , dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka, roztrzepujemy trzepaczką, następnie wlać do zagotowanego mleka, postawić na ogniu cały
SMYKWKUCHNIZrobienie sushi samemu w domu, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, lecz potrzebujemy do niego składników, których standardowo w kuchni nie posiadamy. Jak zgromadzimy składniki na sushi, mogę Was zapewnić że wystarczą Wam na długo i na niejedną japońską kolację. Oczywiście jest kilka rodzajów sushi, te najbardziej popularne to maki i nigiri. Ja zapraszam Was Kochani
SMYKWKUCHNIpokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu. Gotowe! Przepyszne połączenie smaków. Gorąco
SMYKWKUCHNIznaleźć i sądziłam zawsze, że głównie to z tego powodu, zupa nie smakuje jak ta podawana przez górali. Tym razem postanowiłam dotrzeć do sedna sprawy i odkryłam, że szefowa kuchni dodaje do kwaśnicy ziarna kopru włoskiego, było to dla mnie zaskoczeniem, ale powiem Wam że to był ten sekretny składnik i po jego dodaniu zupa nabiera niesamowitego smaku! Polecam! Składniki
SMYKWKUCHNIKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i krewetek koktajlowych. Składniki: 2 papryczki drobno posiekane 2 ząbki czosnku wyciśnięte 2 łyżeczki posiekanego imbiru 4 łyżki sosu rybnego sok z połówki limety 250 g krewetek puszka mleczka kokosowego chiński makaron (biały cienki) tajska
SMYKWKUCHNICZEKOLADOWY TORT Z BRZOSKWINIAMI Tort bardzo łatwy w wykonaniu, bardzo efektownie wyglądający. Polecam szczególnie tym, którzy lubią smak czekolady ale nie mają zbyt dużo czasu na pieczenie w kuchni. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/11/czekoladowy-tort-z-brzoskwiniami.html 3. KARMEL BROWNIE TOWER Bardzo słodkie ciasto, niepowtarzalny smak. Masło orzechowe, chałwa, czekoladowy biszkopt, czekolada... Ciasto na wyjątkowe okazje, gorąco polecam. http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/10/caramel-brownie-tower.html 4. TARTA CZEKOLADOWA
SMYKWKUCHNIprzyprawy do piernika Macie ochotę na kawałeczek? ;-) Wykonanie: W rondelku (postawionym na ogniu) rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawą
SMYKWKUCHNIKochani kolejny przepis z kuchni chińskej, pyszny kurczak z sosie Chow Mein z dodatkiem grzybów Mun. składniki: - pierś z kurczaka - opakowanie sosu Chow Mein - 3 łyżki sosu sojowego ciemnego - 1/2 cebuli - 1/3 opakowania grzybów Mun (ugotować) - łyżka octu ryżowego W woku podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy kurczaka i w/w składniki. Wszystko smażymy 7 minut. Mieszamy doprawiamy chili. Kurczak
SMYKWKUCHNIwszystkich tych, którzy twierdzą że mają "dwie lewe ręce" w kuchni. Najprostszy deser, bardzo smaczny i każdy go lubi. Prawdziwa czekolada, karmel, orzechy makadamia, rodzynki i suszone śliwki..... W sam raz dla mojego K. ;-) Składniki: - 1/2 opakowania andrutów - 10 orzechów makadamia - siekamy - rodzynki sułtańskie - 10 suszonych śliwek posiekane - 1 tabliczka czekolady gorzkiej - 1/3 tabliczka czekolady mlecznej - 5 łyżek śmietany
SMYKWKUCHNIZapraszam Was na przepyszne spaghetti inspirowane typowym włoskim daniem "Spaghetti ai funghi porcini", którym miałam okazję, rozkoszować się podczas wakacji we Włoszech. Typowy włoski przepis zmodyfikowałam na rodzimą polską kuchnię. I tak o to powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze
SMYKWKUCHNIcynamon Wykonanie karmelu: Wszystkie składniki zagotowujemy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. WYKONANIE: - dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach - średniej wielkości garnek umieść na kuchni - w garnku rozpuść masło i cukier, przyprawy dodaj startą dynię, sok z cytryny - wszystko wymieszaj bardzo dokładnie, podsmażaj około 5 minut - garnek zdejmij z ognia, za pomocą blendera zmiksuj masę
SMYKWKUCHNImąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia
SMYKWKUCHNIZdrowy, smaczny posiłek, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Połączenie ryby i mięsa to przepis sięgający kuchni staropolskiej. Ja urozmaiciłam go dodatkiem wysokiej jakości Oliwy z oliwek, masła, kaparów, cytryny i oregano! Rybę podałam z sałatą masłową na słodko- kwaśno, pyszota! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 filety z miruny - 3 plastry boczku wędzonego - cytryna - oliwa z oliwek - masło - 4 łyżki kaparów -oregano
SMYKWKUCHNInaprawdę wiele szczególnie, że lato oferuje nam wiele sezonowych warzyw i owoców i wystarczy poruszyć wyobraźnię! (: W taki letni dzień nikt nie ma ochoty spędzać dużo czasu we wrzącej kuchni - my wzięłyśmy to pod uwagę i przygotowałyśmy dla Was propozycję na coś prostego, a zarazem szybkiego(i przesmacznego!). Dodatkowo naszą zupę krem można jeść zarówno na ciepło
Symfonia Smaków