dodatek do sałatki czy smoothie. Bułeczki są zamrożone i odpiekane na miejscu, nie jestem fanką takiego pieczywa. Nie kupuję i nie znajdą one u mnie miejsca w kuchni. Sałaty pakowane w woreczki, tzw. miksy są świetne do przygotowania czegoś na szybko. Ta akurat była świeża i pyszna. Polecam też inne mieszanki. Kiełbaski zniknęły w mig. Mój Sławek
Magiczne Życie Martykońcu odpoczywam od szkoły, więc mogę poeksperymentować w kuchni. Moją ulubioną i szybką przekąską jest cukinia smażona obtoczona w bułce tartej. Niskokaloryczne dania a jakie smaczne! Składniki: 1 mała cukinia 3 - 4 łyżki bułki tartej sól olej Sposób przygotowania: Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Solimy z obu stron i odstawiamy na 15 minut, aby warzywo puściło
Truskawkowa FiestaCiągle kombinując w kuchni na śniadanie zaoferowałam sobie omlet kukurydziany. Brzmi śmiesznie, ale w smaku dorównuje zwykłemu omletowi. Obawiałam się, że mi nie urośnie tak jak trzeba, bo jak wiadomo kukurydza nie zawiera glutenu. Kilka prostych specyfików i mamy omlet! Składniki: 2 jajka 2 czubate łyżki mąki kukurydzanej 2 łyżki jogurtu greckiego garść szpinaku 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Truskawkowa Fiestarazie nie poprzestanie. U nas latem już tradycyjnie bywa co kilka dni. Idealnie sprawdza się też na letnich imprezach. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok" Składniki: - ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty
Smaczne Zdrowewysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length
Mienta blogwieczoru. W oczekiwaniu na kolację można było spacerować po zamku i okolicach, a upalny wieczór umilał kieliszek prosecco. Każdy chętny mógł też pomóc w przygotowywaniu kolacji naszym szefom kuchni. Ja jednak wybrałam dyskusje o nalewkach na bazie wiśni nadwiślanki. Dyskusja była smakowita, nalewka jeszcze bardziej. Po jakimś czasie na stoły trafiło pierwsze danie: ser koryciński z palonym chlebem prądnickim
Pasja Smakukilku przepisów, można powiedzieć, że to one mnie natchnęły i po troszeczku w mojej sałatce jest z każdego przepisu. Także przedstawiam Wam strony i blogi, z których korzystałam: Kuchnia domowa Ani Home-made food and not only Tani Weganizm* Składniki: Na sałatkę: brokuły cebula 200g drobiowej szynki w kawałku papryka czerwona 300g pieczarek 100g ziarenek słonecznika puszka
Czerwona PorzeczkaByły ogórki, mięso i kimchi. Teraz czas na tofu. Tofu pojawia się w każdej azjatyckiej kuchni. U nas na blogu też często gości. Jak tylko mamy okazję, robimy zapasy w wietnamskich sklepach i żeby dłużej tofu przechowywać, smażymy je na … Czytaj dalej
slodkokwasnaplmango. Takie cudowne uwieńczenie mojego przepisu. Ano i bym zapomniała! Wspaniałe kiełki, które dodają świeżości. W ogóle mam takie wrażenie, że są przyprawy i produkty bez których dobra kuchnia chińskie nie istnieje. Dla mnie taką bazą jest kilka produktów, od których zaczynam gotowanie chińszczyzny. Na pewno znajdzie się w nim się olej sezamowy- niesamowity posmak i zapach. Papryczka chili
Mango Papajatakie upały w mojej małej kuchni gotowanie i pieczenie jest męczące. A że do kawki coś być musi więc zrobiłam takie ciasto na szybko. Robi się je na oleju, dzięki czemu ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Dodatek czerwonej porzeczce sprawia że ciasto jest lekko kwaśne i orzeźwiające. W sam raz na upały. Składniki: 2 szkl mąki pszennej
Ala piecze i gotujechińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka
Smaki EdytyShakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej. Samo słowo oznacza „bałagan”. W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Idealne, syte weekendowe śniadanie (szczególnie po piątkowej imprezie). Ja robię szakszukę, gdy na śniadaniu mam gości – sos robię wieczorem, a rano tylko zapiekam w nim jajka. Nic nie stoi
Poezja smakuwszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto w kuchni, trzeba było je dobrze spożytkować. Stanęło na najprostszej wersji. Kurki w śmietance. Składniki: 200g kurek 1/2 cebuli 80g śmietanki 30% łyżka masła zielona pietruszka Kroję cebulę w piórka i wrzucam
Brzuszki Łakomczuszkizałożenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna) 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy za wiele, do garnka wrzucamy ¼ kostki masła. Gdy masełko się rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane
Brzuszki Łakomczuszkizakręci, tam posprząta, tu posadzi kwiatki, tam zagada i nagle bach! 3 daniowy obiad z rewelacyjnym deserem pojawia się na stole (te skrzaty muszą być na usługach w jej kuchni). <Niestety zdjęcia mięsa nie są zbyt piękne, ale uwierzcie mi warto!> Składniki: mięso schabowe (u mnie 4 plastry - kotlety) śmietanka 30% zupa cebulowa (taka w proszku) cebulka prażona
Brzuszki Łakomczuszki