kuchnia - 5425 przepisów (strona:247/362)

Magazyn śląskiej blogosfery "Maszkety" 163

pozazdrościłyśmy Krakusom i bratnim opolanom ich fantastycznych blogerskich magazynów... pomyślałyśmy, dlaczego nasza śląska blogosfera nie miałaby mieć swojego własnego czasopisma? Czy śląskie baby są gorsze ze swoją fantastyczną kuchnią? Nie! I tak hasło stworzenia własnego magazynu padło na podatny, kreatywny grunt, zapuściło korzonki i wyrósł owoc naszej twórczej pracy, który z dumą Wam dzisiaj przedstawiam i zapraszam do lektury pierwszego

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Leśny mech 6201

zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki

Słodkości i nie tylko
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 317

Ubiegły tydzień upłynął na 'testowaniu' prezentu od Zakładów Tłuszczowych Kruszwica, który udało mi się otrzymać dzięki zabawie organizowanej przez Kuchnię Ireny i Andrzeja. Oczywiście w pierwszej kolejności upiekłam chleb, potem jednak nadszedł czas na eksperyment. W instrukcji urządzenia znalazłam przepis na ciasto, ale ponieważ nie miałam mąki pszennej, która była głównym składnikiem tego wypieku użyłam mąki

Ze smakiem i z pasją
Pancakes - naleśniki amerykańskie 288

przepis na te placuszki poprosiła mnie Ewelina. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Jerzego Knappe", już kiedyś robiłam je z tego przepisu i bardzo nam smakowały więc nie szukałam innej receptury. Jedynie trochę zmieniłam oryginalny przepis. Placuszki są lekkie i puszyste. Możecie podawać je z owocami, jogurtem, syropem klonowym, miodem, czekoladą, cukrem pudrem, słodkimi sosami, itd. Ja najbardziej lubię z owocami

Ze smakiem i z pasją
CIASTO "CHAMEI" Z ZIELONĄ HERBATĄ I MUSEM Z MARAKUI 142

Dość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie zielonej herbaty z owocami jest bardzo popularne w Japonii i innych azjatyckich krajach. Ciasto jest delikatne, bardzo puszyste i naprawdę smaczne. Co ważne w cieście jest bardzo mało mąki; zaledwie 1/4 szklanki. Do zdjęć

Przepisy Aleksandry
FLACZKI JARSKIE Z PIETRUSZKOWYMI NALEŚNIKAMI 152

zrobić, jak najcieńsze naleśniki, ponieważ pod wpływem zupy napęcznieją (co widać na załączonym zdjęciu). Jeśli nie macie wywaru warzywnego można użyć warzywnej kostki bulionowej. Powiedziałabym, że przepis pochodzi z kuchni polskiej :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TORTILLA 132

Tortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i dowolnego sosu. W innym poście przedstawiam przepis na " Fajitas ", które przygotowuje się z tortillą. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
FAJITA Z KURCZAKIEM 247

Fajita to danie kuchni meksykańskiej. Początkowo podawana była tylko z mięsem wołowym. Teraz coraz częściej można kupić fajitę przygotowaną na bazie kurczaka i taki przepis zaprezentuję poniżej. To jedzenie wyjątkowo polepszające nastrój. Przygotowałam je z sosem czosnkowym i tortillą domowej roboty . CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TAGINE Z INDYKIEM I PIECZARKAMI + SZPARAGI I KUSKUS 188

Bardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek. Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw, warzywa i kuskus :). Tureckie oko, które widać na zdjęciach dostałam 4 lata temu od znajomej pochodzącej z Maroka. Skojarzyło mi się z nią :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TURKISH DELIGHT (RÓŻA I CYTRYNA) 274

galaretkami (konsystencja trochę podobna). Najczęściej są one różanego smaku, czasami zatopione są w nich orzechy. Już kilka razy myślałam, żeby je zrobić i tydzień temu w końcu wkroczyłam do kuchni z kuchennym termometrem w ręce (będzie Wam potrzebny). Przepis Rachel Allen z "Home Cooking". CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
SPAGHETTI CON FUNGHI E PISELLI, 152

ochotę na włoskie jedzenie. Robione w domu jest najsmaczniejsze :). Przez następnych parę postów przedstawię przepisy na, głównie wegetariańskie, dania włoskie. Nie jestem wegetarianką, ale nie przepadam za mięsem. Kuchnia włoska obfituje w pyszne potrawy, pełne warzyw i witamin. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z NUTELLĄ I BAILEYS 220

przepis w jednej z książek Nigelli Lawson. Pozmieniałam niektóre składniki i powstał bardzo dobry, ciepły deser. Moja mama wprost za nim szaleje! Robiąc ten deser nie spędzicie godzin w kuchni, a efekt jest piorunujący. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
POZNAŃSKI GZIK 319

Kolejny smak dzieciństwa. Bliskość Poznania spowodowała, że tradycje kulinarne przeniknęły do kuchni Gorzowian. Moja mama robiła gzika dość często. Tanie, szybkie i syte jedzenie. Bezmięsne, więc w sam raz dla dzieci, które wybrzydzają nad każdym kawałkiem mięsa (ja i mój brat). Smak gzika nie powali wysublimowanych smakoszy. Prawdopodobnie nikt nie krzyknie "Wow!", ale dla mnie gzik

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania