zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko. U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g grzybów
Smaczne Zdroweleczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida. Jest skuteczny przy „zajadach” w kącikach ust. Odświeża oddech. Stwierdzono, że ksylitol ma nawet właściwości opóźniające proces starzenia. Sprawdzi się w kuchni Co ciekawe, ksylitol wytwarza się sam w organizmie człowieka - w ilości ok. 15 gramów dziennie - w procesach trawienia z różnych źródeł pokarmu. Jako dodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu
Smaczne ZdroweOstatnim naszym super odkryciem jest soczewica.Trochę wstyd się przyznać ale wcześniej nigdy jej nie jadłam. To warzywo trochę chyba niedoceniane w naszej kuchni jest skarbnicą witamin. M.in.wzmacnia układ krwionośny, zapobiega anemiom (żelazo i kwas foliowy), ma niski indeks glikemiczny( idealna dla odchudzających się), wzmacnia kości i mięśnie (lizyna). Zawiera taniny, które chronią przed nowotworami, niszczą szkodliwe wolne rodniki
Smaczne Zdrowegorące) miejsce na minimum 12h. Może stać na blacie kuchennym. Po 12-18h wykładamy za pomocą łopatki ciasto na oprószoną mąką stolnicę lub na blat w kuchni, ja wyklejam blat folią spożywczą , na to trochę mąki i potem ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Na blacie kuchennym rozłożyć ręcznik , obsypać go na środku
Smaczne Zdrowebardzo apetyczny wygląd i składniki , które w moim odczuciu idealnie współgrają. Nie pomyliłam się, smakował baaardzo wybornie. Po prostu cuuudo. Poezja smaku... Przepis pochodzi z kuchni Lidla, z moimi małymi modyfikacjami. U mnie danie dla 5-6 osób. Składniki: - 10 plastrów schabu (u mnie łącznie 700g) - 500g pieczarek pokrojonych w talarki - 250ml mleka - 250ml wody
Smaczne Zdroweniego jest lekkie jak mgiełka- to za sprawą mocno ubitych białek). Proponuję wypróbować obydwie wersje. Jest to bardzo popularne francuskie ciasto domowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki " Wyśmienita kuchnia francuska". Idealnie smakuje z bitą śmietaną, kulką loda waniliowego lub po prostu posypane tylko mielonym ksylitolem (lub cukrem pudrem). Przepis na tortownicę 24cm. Składniki : - 275g czekolady (u mnie przewaga gorzkiej
Smaczne ZdroweKuchnia grecka w upały rewelacyjnie spełnia swoją role-jest lekka, zdrowa I dietetyczna. Przy tym niesamowicie smaczna . Jedno z bardziej popularnych dań w Grecji. Naukowcy twierdzą że gyros pochodzi od tureckiego doner kebab, którego początki siegają XIX w. Tyle historii, a teraz zapraszam na ucztę :) Pycha .... Składniki : piersi z kurczaka- ja dałam 4 szt 1 cebula olej niskokaloryczny
Smaki EdytyŚląskie niebo (inaczej Schlesisches Himmelreich, śląski raj, śląski przysmak) to tradycyjna mięsna potrawa regionalna kuchni śląskiej, przygotowywana przede wszystkim na świąteczne okazje, wywodząca się ze Śląska Opolskiego i Dolnego Śląska, rzadziej wykonywana na Śląsku Górnym. Kiedyś podawana jako zapłata za pomoc przy skubaniu pierza czy pracy przy kądzieli. Obecnie danie wpisane jest na listę produktów tradycyjnych. Głównym składnikiem potrawy jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikubolewam. Niezwykle ciekawe jest poznawanie nowych smaków, zwłaszcza tych, które królują na stołach różnych rejonów świata. Wzięłam zatem sprawy w swoje ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła się reguła, że im prostsze danie, tym lepsze. Nie zawiodłam się i tym razem! Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego
Sajkofanka smakusmaku, a w efekcie do zyskiwania coraz większej ilości klientów. Jest to też niepowtarzalny czas, by spróbować świeżych rarytasów przywiezionych wprost od producentów. Nie zapominajmy, że to dodatkowa promocja kuchni naszego regionu. Czasem sobie myślę, że być może dzięki takim wydarzeniom świadomość konsumentów, dotycząca jedzenia i właściwego doboru produktów wzrośnie. Docenią smak i jakość. Wesprą lokalnych producentów żywności
Sajkofanka smakuwykłady z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, który zaszczepił we mnie i sporej ilości moich koleżanek i kolegów z roku uznanie dla dobrego smaku oraz tradycyjnej polskiej kuchni. Musztardę ukręciłam wczoraj w nocy, teraz musi stać w ciepłym miejscu przez 3 dni, żeby wszystkie smaczki ładnie się przegryzły. Jest dosyć ostra i ujmuje swoim smakiem, którego
Sajkofanka smakufont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W mojej kuchni często pojawia się kasza. Dzień w dzień szukam nowych połączeń smakowych na te zdrowe ziarenka. Im bardziej fikuśnie, tym bardziej jestem usatysfakcjonowana. Nigdy nie trzymam się jakichś konkretnych proporcji. Dorzucam
Sajkofanka smakujest mnóstwo. Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się jagody, które ukryłam pod delikatną białkową chmurką. Niebo w gębie dla łasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sajkofanka smakuprzy tym wytwornie słodko-kwaśne. Wspaniały smak. Rokitnik jest pomarańczowy. Zatem idealnym jesiennym kompanem jest dla niego dynia. Wielka, słodka, mięsista dynia, którą możemy na tysiące sposobów wykorzystać w kuchni. Połączenie tych dwóch składników daje bardzo ciekawy smak. Do tego korzenne przyprawy i ocet jabłkowy, nadający kwaśnego smaku. Dla lepszego podkreślenia smaku i uzyskania pożądanej konsystencji dodałam jeszcze
Sajkofanka smakuzaopatrzyłam się w mały słoiczek anchois. Bazując na małych słonych rybkach i kremowym serku przygotowałam sos, który podkreślił smak mojego dania. Jak zwykle u mnie kuchnia fusion, a koncepcja stworzenia takich, a nie innych racuszków zrodziła się, gdy stałam już przy garach :D Robiłam je pierwszy raz i powiem Wam szczerze - są pyszne! Może spróbujecie na obiad
Sajkofanka smaku